Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Maca neboli Lepidium meyenii Walp je andská hlíza mimořádných výživných a léčivých vlastností, o kterých nedávno referovaly výzkumné laboratoře v Německu, Francii a Evropské Unii. Je vhodná při léčení frigidity, neplodnosti, impotence a mentální debility. Nicméně v naší zemi není mnoho slyšet o jejím prodeji, zhodnocení a propagaci tohoto vynikajícího prostředku. Agronoticias představuje dvojici reportérů nabízející následující ilustrační informaci.
Léčba, výživa a podpora plodnosti v jednom
Zatímco obyvatelé Limy dobře znají odpověď na otázku o reálných přednostech asijského červeného Žen – šenu nebo „sedmého kořene“ roste na horských planinách v Bombón (Pasco) a Puno rostlina, která předčí pověstný korejský kořen, protože kromě léčivých účinků, které má Žen – šen poskytuje denně tento skvost ještě bohatou dřeň jako potravu.
Maca je tisíciletá andská rostlina v minulosti velmi žádaná a prosperující než došlo k jejímu současnému úpadku. O jejích plodech se nedávno vyjádřil vědec Steve King z Botanické zahrady v Novém Yorku. Některé zkoušky kořene Maca jsou velmi uspokojivé, protože je velmi chutný, výživný a také léčivý.
Světový vládce výšek
Tuto rostlinu, starší než obyvatelé Peru, mající překvaující hodnoty, je možno spatřit „živě a přímo“ na jednom z mála míst ve venkovské osadě v Huayre na planině v Bombón. V prostoru mezi ichu a chilligua je tak možno vzdát hold světovému vládci rostlin v adaptabilitě a odolnosti, kultuře přizpůsobené a odolávající výškám 4 000 – 5 000 m n. m. V této osadě žije „mladý stařec“ Nicanor Ricaldi Cóndor ( 70 let dobře vypadající silný muž, jenž se živí kořenem maca ráno, v poledne a večer). Pěstoval tento kořen profesionálně celý život.
Mluví o ní se samozřejmostí jako o součásti vysokohorského zemědělství. Přesněji říká: zasvětil jsem zemědělství 35 roků, vysel jsme dva pytle, abych sklidil 40 pytlů, které přiváží do svého skladu jako další vítězství nad nepříznivými podmínkami v Puna a s opravdovou radostí nad touto uzdravující bylinou. Proč sejete tuto rostlinu, když jí nikdo nezná ani nekozumuje v Limě? – je otázka deníku. Dal se do smích a odpověděl“ „Protože maca je život, protože maca je zdraví, třebaže obyvatelé Limy o tom nic neví. Dále pan „Nica“ řekl, že nynější skromná produkce maca stačí sotva uspokojit místní spotřebitele, jelikož nikdo se nestará, jak nám pomoci zvýšit její prokukci.
Velké výživné a léčebné možnosti
Pověstná je maca jako – domnělé nebo skutečné – afrodisiakum. Část těchto vlastností zatím není vědecky dokázána. Maca má však v našich podmínkách (v zemi původu) ještě větší význam pro výživu než pověstná biblická mana.
Takto o ní referují podle Ing. Pedro Aguire Villegas výzkumné laboratoře v Německu, Francii, USA, které jsou velice zainteresovány především na vyjasnění účinků maca pomocí extraktů, tonika a kapslí proti mentální debilitě mládeže vyvolané deficitem určitých prvků. Má vysoký obsah chemické substance, která stimuluje mozek a částečně také reprodukční orgány. Někteří tvrdí, že užívání maca pomáhá zvyšovat porodnost chlapců a dvojčat. Pokusy na zvířatech zatím tyto úvahy nepotvrdily.
Mnohostranné využíti
Je trochu zvláštní říká Nicanor Ricaldi Cóndor, že maca je přístupným andským produktem, důležitým spotřebním artiklem. V zemi původu se konzumuje čerstvá nebo sušená, nakládaná, celá nebo v prášku, samotnou nebo míchanou s ochucením podle potřeby. Její částečně nasládlá chuť jí předurčila jako přídavek pro přípravu různých pokrmů a nápojů. Jistě není více vysokohorských rostlin, které by se jí vyrovnaly obsahem železa, vápníku, fosforu, vitaminu E a cukrů a uhlovodanů.
Rentabilita skutečná a potenciální
Jako v každé rodině také i v Huayre děti následují své rodiče. Vezmeme například Isaias Ricaldi Canchihuaman syna pana „Nica“, který převzal všechny zkušenosti od svého otce, které mu umožnily dosáhnout národních rekordů v produktivitě maca. Dosahuje sklizně 15-16 metrických centů z hektaru, zatímco většina zemědělců nedosáhne ani dvou metrických centů, protože si neosvojili všechna tajemství této rostliny.
Minimální náklady
Podobný názor můžeme číst od Lucie Sulfa Cordova Tella v časopise „Extinto comunero de Ninacaca“. Říká se v něm, že největším problémem v pěstování maca je téměř dvouletý cyklus od vypěstování semene až po sklizeň úrody. Zde se nabízí jedna z možností obratu pomoci moderní fytogenetiky fytotechnologie. Bude to významná kompenzace ceny produkce maca. Isaias Ricaldi doporučuje pouze milion sazenic na hektar, tj. první předpoklad obratu spotřeby osiva a lidské práce. O zbytek se postará příroda, protože maca je rostlina, která odolává všem plísňovým onemocněním a drsným vysokohorským podmínkám od sucha až po mrazy. Především všechny rostliny neboť žádná jiná se nedá pěstovat ve výškách přes 4 000 m n. m.
Zkoumat, plánovat, industrializovat
Je potěšitelné, že v departamentech Jeunín a Pasco se více než osm tisích obyvatel věnuje pěstování maca. Podle ukazatelů produkce ve srovnání s rekory Ricalda z Huayre je však v souhrnu velmi nízká. Předpokládá se, že pěstování maca bude rozšířeno pouze ve vhodných oblastech, kde se sušená prodává přibližně za 40 intis za 1 kg. Ve srovnání se známou cenou Žen – šenu, který se prodává na našem trhu jako velký léčebný prostředek proti pohlavní ochablosti frigiditě je to suma podstatně nižší.
Snad se jednou může stát maca silnou všestrannou bombou v zemědělském regionu Pasco proti sterilitě, frigiditě, hypertenzi a impotenci. Předpovídá se, že konečně dojde k výraznému zvýšení produkce pomocí techniky. Proto je třeba se snažit zainteresovat všechna výzkumná střediska v INIP a univerzitní specializované laboratoře pod koordinací Peruánského hygienického ústavu (Odbor práce), který má terénní pracoviště v Puno. Rovněž je třeba zapojit Národní ústav vývoje zemědělské techniky aby komplexně řešily problémy, které dluží mnohostranným vlastnostem sladké maca.