Lapačo

cm lapacho1

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Lidstvo se neustále zabývá hledáním omlazujících prostředků a – ať už pomocí cvičení, krémů, „zázračných diet“, či kosmetických zákroků, onu „věc Makropulos“ se najít nedaří. (Otázkou samozřejmě zůstává, zda je zájem nejen o mladistvé vzezření člověka, nebo i život v délce 300 let, ale to už ponechme Karlu Čapkovi.)

Výzkumníci přišli na to, že nejúčinnější je o tělo pečovat nejen zevně, ale i vnitřně, tedy očistou (pitný režim, zdravá strava), ale i bylinnými produkty. A stejně, jako se ukázal být účinný kořen ženšenu, dostalo se do popředí i lapacho (čti lapačo).

Lapacho je tradiční jihoamerický bylinný lék, připravovaný z vnitřní kůry stromu lapacho (tabebuia serratifolia), rostoucího v Brazílii, Bolívii, Peru, Paraquayi a severní Argentině. A když jsme u té dlouhověkosti – není snad důkazem, že strom, který sám dosahuje stáří až 700 let, „o tom něco ví“…?

Je však potřeba zmínit i jeho další účinky na lidskou schránku. Už v šedesátých letech bylo zjištěno, že obsažená látka naftochinon, extrahovaná právě ze zmíněné stromové kůry, má silné účinky proti virům, bakteriím, infekcím i houbám.

Lapacho podporuje i léčení nádorových onemocnění a leukémie. Lékař Dr. Paulo Martin, který byl pověřen výzkumem lidového léčitelství indiánů v Jižní Americe, informoval, že indiáni z kmene Callawaya používají k léčbě zmíněných onemocnění právě bylinu lapacho (substanci lapachol), jež je také nazývaná nápojem Inků…

I moderní výzkumné laboratoře v celosvětovém měřítku zkoumají substance stromů lapacho a zkoušejí jejich neobyčejné terapeutické možnosti. Například pro podporu imunitního systému, pro snížení toxických vlivů na játra při chemoterapii, jako pomocný prostředek při anemii, při zažívacích potížích, cukrovce, zánětu žaludku a střev,ke stabilizaci funkce jater, žlučníku i potních žláz, pro optimalizaci krevního tlaku, při ekzémech, bércových vředech, křečových žilách, paradentóze, při candidových infekcích.

Čaj lapacho byl uveden pro evropské trhy v roce 1991. My si nyní čaj z kůry lapacha předvedeme:

Čaj z kůry nasypeme do vroucí vody, necháme 5 minut povařit a 20 minut vylouhujeme.

  • Pijeme 3x denně 1 šálek mezi jídlem.
  • U chronických stavů po dobu 4 týdnů.
  • K preventivním účelům postačí jeden šálek denně či obden.