Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Lapacho je bylinný čaj ze zpracované kůry stejnojmenného stromu (latinsky Tabebuia serratifolia), který se může dožít až 700 let. Tento strom je domovem v mnoha státech Jižní Ameriky (Bolívie, Peru, Brazílie, Paraguay nebo Argentina). Kůra je typicky červeně zbarvená a pochází ze dvou odrůd (Lapacho Colorado a Lapacho Morado). Pro další využití se zpracuje a rozdrtí a v této formě slouží k přípravě nálevu. Můžeme se v ní setkat i v různých doplňcích stravy ve formě tobolek či tablet. Kromě samotného španělského označení lapacho se můžeme nejvíce v přípravcích setkat s názvem Pau D´Arco.
Stromy mohou dorůst až do výšky 25 metrů a dosáhnout průměru kmene i 25 centimetrů. Je dosti zajímavé, že stromy lapacho nejsou napadány během svého života ani mravenci, termity nebo jinými parazity. Jejich květy připomínají tvar trumpety. Jejich barva se pohybuje mezi odstínem růžové až do temně červené. Uvnitř jsou světle žluté až zlatě žluté barvy. Kůru jako léčivou drogu používali už staří Inkové a Aztékové. Přibližně před čtvrt stoletím se o lapacho začali zajímat i vědci, což trvá až do dneška. Lapachu je přisuzováno mnoho pozoruhodných vlastností. Nicméně, než se o nich zmíním, chci pro úplnost poznamenat, že tyto vlastnosti byly na základě prvotních informací z lidového léčitelství zatím jen ověřeny na úrovni laboratorních pokusů ve zkumavce nebo na laboratorních zvířatech.
Jako u jiných léčivých rostlin platí i u lapacha, že jeho příznivé působení je dáno komplexním působením jednotlivých látek a působí dohromady jako lapacho, nikoliv jako izolované dílčí složky v kůře tohoto stromu. Přesto je dobré pro bližší osvětlení se podívat trochu podrobněji na jednotlivé obsažené přírodní látky (odborně označované jako fytochemikálie).
Kůra lapacha obsahuje hlavně chinony – lapachol, lapachon a jejich deriváty, dále přírodní „antibiotikum“ xylodion, saponiny, flavonoidy, quercetin (též psán jako kvercetin), přírodní antimykotika, minerální látky a stopové prvky. Nejvýznačnější z přírodních látek je lapachol. U něho vědci zjistili, že působí proti virům oparu Herpes simplex, některým virům chřipky, ba dokonce dětské obrny. Rovněž působí preventivně proti vzniku žaludečních vředů. Dokáže i zmírnit bolesti u některých typů rakoviny.
Přispívá v malé koncentraci k aktivaci buněk imunitního systému, lymfocytů a granulocytů. Zajímavé je, že už ve vyšších koncentracích tak nepůsobí. Naopak ve vysokých dávkách snižuje srážlivost krve, ale také už způsobuje nevolnost a zvracení.
Další obsažená skupina látek jsou saponiny. Tyto látky z lapacha ochraňují organismus před plísněmi, houbami a kvasinkami. Odborníci to vysvětlují tak, že saponiny v těle vytvářejí jakési mikroklima, které je pro tyto cizorodé mikroorganismy nepříznivé a ničí je. Navíc saponiny mohou v trávícím traktu zlepšit příjem jiných přírodních látek, které by jinak neprošly do krevního oběhu. Podobně jako saponiny proti kvasinkám působí další obsažená látka xylodion. Ten rovněž také působí proti baktériím a je označován jako přírodní „antibiotikum“. Další, neméně důležitou skupinou jsou flavonoidy. Jako antioxidanty působí proti negativnímu vlivu škodlivých volných radikálů z okolního prostředí. Tím přispívají k prevenci vzniku rakoviny (volně radikály jsou jedním z faktorů, kterou mohou stát za jejím vznikem v organismu). V potravinách rovněž ochraňují další antioxidant, vitamín C (kyselinu askorbovou).
Nejde samozřejmě takto vyjmenovat všechny látky, ale ještě bych se chtěl zmínit o kvercetinu (quercetinu), látce ze skupiny flavonoidů. Kvercetin zamezuje uvolňování histaminu a tím vzniku alergických reakcí, jako je rýma, slzení očí nebo vyrážka. Neutralizuje v těle volné radikály, které mohou přispět ke vzniku zákalu nebo degeneraci sítnice. V laboratorních pokusech působil kvercetin i protizánětlivě. Z vitamínů obsahuje kůra lapacha například vitamín B1 (thiamin), vitamín C (kyselinu askorbovou) nebo vitamín A (axeroftol).
Kontraindikaci (tj. nesmí se užívat) představuje použití vysokých dávek lapacha zejména při vysokých horečkách a infekčních chorobách. Lapacho by neměly užívat děti, těhotné a kojící ženy. Je dobré zvážit (popřípadě se poradit s lékařem) užívání lapacha při nízkém tlaku, srdeční nedostatečnosti a průjmových onemocněních. Nežádoucí účinky téměř nejsou zmiňovány, výjimkou mohou být vzácné alergické reakce. Z léků se nesmí kombinovat s Warfarinem (antikoagulační účinky).