Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Že obezita nebo nadváha souvisí s psychikou, to je celkem jasně prokázáno. A souvisí samozřejmě oběma „směry“. Nerovnováha psychice může způsobovat tloustnutí třeba tím, že si dotyčný snaží „špatné pocity“ kompenzovat výběrem nezdravých, ale chuťově výrazných potravin. A nemám na mysli třeba pikantní pomazánku z avokáda, ale hlavně pokrmy sladké a tučné.
Nadváha zase psychologicky tlačí na dotyčného člověka pocity vznikajícími z reakcí okolí, ale i ze špatného pocitu ze sebe sama. A nejde jen o psychologický vliv, člověk s nadváhou se z mnoha důvodů cítí nedobře i fyziologicky. Srdce musí více pracovat, mozek nedostává tolik kyslíku kolik je třeba a tak dále.
Tolik, zjednodušeně, o spojitosti mezi psychikou a nadváhou. Co ovšem málokdo ví, že nadváha a psychika mají ještě jednoho společného jmenovatele a tím jsou bakterie, přesněji řečeno bifidobakterie nebo-li laktobacily.
Udržujte si štíhlou linii pomocí laktobacilů
V této souvislosti je dobré zmínit, že v lidském těle se vyskytuje 10x více bakteriálních buněk než lidských buněk. Ve většině případů nám tyto „potvůrky“ pomáhají. Podporují imunitní systém, podílejí se na tvorbě různých vitamínů a brání nás před jinými škodlivými bakteriemi. Tyto bakterie zároveň ovlivňují způsob, jakým čerpáme energii z naší potravy.
Když obézní lidé ztrácejí hmotnost, poměr bakterií v jejich vnitřnostech se výrazně mění téměř bez ohledu na životosprávu. Výzkumy v této oblasti jsou teprve na začátku, ale už nyní je jasné, že kvalitní- zdravá střevní flora významně pomáhá hubnout a udržovat si žádoucí tělesnou hmotnost.
Jak udržet zdravou střevní mikroflóru
1. NEPOUŽÍVEJTE UMĚLÁ SLADIDLA
Studie z roku 2008 provedené na Dukově univerzitě prokázali, že u krys, kterým bylo podáváno umělé sladidlo, se výrazně snížil počet užitečných bakterií ve střevě. Umělé cukry jsou minimálně stejně škodlivé, ne-li horší, než ty opravdové.
2. DRŽTE SE FERMENTACE
Dr. Weston Price se proslavil svými studiem jídelníčků domorodých komunit, které se dožívali vysokého věku a téměř se u nich nevyskytovali choroby. Dr. Weston zjistil, že jedním ze společných prvků byla konzumace fermentovaných potravin. Mezi tyto potraviny patří japonské natto, kefír, kimči, kysané zelí, kyselé ryby, miso pasta nebo nápoj kombucha. Fermentované potraviny obsahují vysoké množství zdravých bakterií a měly by být povinnou součástí jídelníčku.
3. ZVAŽTE KONZUMACI PROBIOTIK A PREBIOTIK
Probiotika jsou přátelské kultury laktobacilů a prebiotika jsou látky, díky kterým mohou bakterie růst a daří se jim. Moderní probiotické preparáty tedy obsahují v jedné kapsli jak probiotika, tak prebiotika.
I když jde zatím jen o předběžné výzkumy, ukazuje se, že zavádění prebiotik a probiotik společně s dietou má příznivý efekt na alergie, stárnutí, obezitu i celou řadu dalších chorob včetně AIDS a diabetu 2. typu. Pokud vám nestačí, že laktobacily působí proti obezitě, můžete pohlížet na bakteriální rovnováhu jako na významný krok ke správnému fungování „druhého mozku“.
Asi jste už slyšeli o serotoninu, což je neurotransmiter se širokým polem působnosti, a který, pokud je ho nedostatek příčinou deprese a dalších poruch psychiky. Například známý lék na deprese Prozac působí přes inhibitory zpětného vychytávání serotoninu na zvyšování jeho účinku v organismu. Při slově neurotransmitery se mnoha lidem vybaví mozek.
Nicméně v mozku se nachází jen 5 % serotoninu. Zbývajících 95 % serotoninu je produkováno ve střevech, kterým se někdy z tohoto důvodu říká „druhý mozek“. Při studiích s pacienty s chronickým únavovým syndromem bylo zjištěno, že symptomy úzkosti výrazně snižuje kmen Lactobactillus casie Shirota.
Probiotika se ukázala jako účinná alternativní léčba depresí z důvodu jejich schopnosti vychytávat zánětlivé molekuly tzv. cytokiny, snižovat oxidační stres a upravovat nadměrný růst škodlivých bakterií. Přemnožené škodlivé bakterie totiž produkují toxické látky, které se dostávají do krve a poškozují nervovou soustavu a mozek.
Posilujte si své přátelské bakterie a udržujte si střevo ve formě. Rychlejší úbytek tuku a duševní pohoda jsou jen dvě z celé řady dalších výhod.