Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Přírodní chemické látky, vyskytující se v koření kurkumy a černého pepře, prokazují schopnosti zastavovat růst nádorů prsu. K tomuto závěru došla studie, prováděná vědci z the University of Michigan Comprehensive Cancer Center a publikovaná v časopise Breast Cancer Research and Treatment.
Při pokusech aplikovali vědci na buňky rakoviny prsu roztoky obsahující kurkumin a piperin (alkaloidy, obsažené v kurkumě a v černém pepři). Pokusy v laboratorních podmínkách probíhaly při koncentracích až 20x vyšších, než bývá toto koření v běžných jídlech. Zjistilo se, že tyto roztoky narušují u rakovinných kmenových buněk jejich schopnosti šíření, ale neovlivní dělení normálních buněk z prsní tkáně.
„Ukázalo se, že tyto roztoky skutečně nejsou pro normální buňky prsní tkáně toxické,“ konstatoval vedoucí vědeckého týmu Madhuri Kakarala.
Rakovinné kmenové buňky jsou ty buňky, které umožňují rakovině, aby rostla bez omezení. Současné způsoby léčby s pomocí chemoterapie nejsou schopné ovlivňovat právě tyto zhoubné „kmenové“ buňky, což bývá jedním z důvodů, proč se rakovina dokáže dál šířit a obnovovat i u pacientek, které podstupují léčbu chemoterapií.
Zajímavý je i nový poznatek vědců o tom, že piperin zvyšuje účinnost kurkuminu. Také se zjistilo, že roztok působí na rakovinné kmenové buňky bez ohledu zda jsou senzitivní na estrogen nebo nejsou. To je obzvláště významný poznatek, protože stávající léky pro prevenci rakoviny tamoxifen nebo raloxifene, které mohou vykazovat vysoce toxické vedlejší účinky, nemají vliv na nádory, které jsou nezávislé na estrogenu.
„Představa, že by koření, které bývá běžnou složky stravy, mohlo léčit, je velmi přitažlivá a kurkumin s piperinem navíc vykazují velmi nízkou toxicitu,“ řekl Madhuri Kakarala.
Už předchozí studie, které se zabývaly stravou bohatě kořeněnou kurkumou, prokázaly snížení rizika rakoviny prsu, tlustého střeva, prostaty a plic. Testy na zvířatech doložily, že černý pepř a piperin potlačují růst nádorů tlustého střeva a plic.