Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Z historického hlediska to není tak dávno, co se jídlo pěstovalo na poli nebo chovalo na dvorku či v chlévě. Dnes se vyrábí. Je plné chemikálií, barviv a různých příměsí a jeho výroba, balení i distribuce podléhají nesčetným zákonům a vyhláškám, které mají zajistit jeho „nezávadnost a kvalitu“. Velká část lidstva už nemá hlad, netrpí podvýživou a nemocemi s tím souvisejícími a mají se, z pohledu objemu a dostupnosti potravin, lépe.
Ale daří se jim opravdu lépe? Myslíme-li na zdraví, a to v souvislosti s objemem jídlem, je ho skutečně dost. Ale změnila se jeho kvalita – výživná hodnota. Naše jídlo je „bohaté“ na kalorie a „chudé“ na látky pro naše zdraví naprosto nezbytné (vitaminy, minerály, fytolátky, enzymy, antioxidanty, vlákninu atd.). Tedy přesně naopak jak tomu bylo dříve za dob našich babiček. I zdravotní problémy máme jiné. Zmizely klasické infekční choroby (neštovice, černý kašel, tuberkulóza) a nahradily je infarkty, rakoviny a cukrovky – tzv. civilizační choroby. Ale i na ně se snažíme nějak vyzrát pomocí bypassů, chemoterapií a nepřebernou spoustou různobarevných tabletek – stačí spolknout a budete zdraví!
Jenže tak jednoduché to není. Vzdálili jsme se od zdroje zdraví – přírody – a zdraví se naopak vzdálilo nám. Je třeba se co nejdříve zastavit a vrátit se zpět. Jistěže ne o 50 či 100 let zpátky, to by ani nešlo, ale k přírodním zdrojům zdraví, které jsou ověřené tisíciletou praxí a pro naše tělo naprosto nejpřirozenější. Základním faktorem, který ovlivňuje naše zdraví je to, co jíme. A základem veškeré potravy je – velmi zjednodušeně řečeno – zelená tráva a zelené potraviny. Do této skupiny si lidé velmi často zařazují zejména dva typy potravin – zelený ječmen a řasu chlorelu. A je také skutečností, že tyto dvě potraviny či doplňky stravy jsou v dnešní uspěchané době tím základním kamenem našeho celoživotního zdraví.
Nápoje z mladého ječmene
Nápoje z mladého ječmene jsou ve své podstatě potravina – ne jen doplněk stravy. Potraviny sytí, tzn. obsahují celou škálu živin nezbytných pro růst, stavbu a fungování buněk jednotlivých tkání (vitamíny, minerální látky, bílkoviny a nukleové kyseliny, enzymy atd.) a čistí – obsahují takové látky, které napomáhají organizmu zbavovat se odpadu vznikajícího při metabolizmu buněk (chlorofyl, antioxidanty, vláknina). Tím dochází k posílení imunitního systému organizmu, který je pak schopen se s riziky a nemocemi utkat s mnohem větším úspěchem.
Jsou zelené, což je způsobeno vysokým obsahem chlorofylu. Ten je znám především pro své dezinfekční vlastnosti. Proto je možné zelenou šťávu použít při ošetření popálenin a kožních zranění i při podpůrné léčbě některých kožních onemocnění. Chlorofyl však pomáhá tělu přijímat železo a napomáhá tak při odstranění chudokrevnosti. Při užívání zelené šťávy – chlorofylu (zeleného „krevního“ barviva rostlin) byl zaznamenán i vzrůst hladiny hemoglobinu (červeného krevního barviva živočichů).
Jsou enzymaticky živé. Obsahují množství aktivních enzymů, které jsou nezbytné pro fungování metabolizmu těla, dýcháním a zažíváním počínaje a regulací tvorby hormonů konče. Procesem výroby a vařením se enzymy v potravě ničí. Živé enzymy můžeme získat hlavně z čerstvé syrové stravy. Zelené potraviny jsou ideálním zdrojem.
Jsou mírně zásadité. Vařená strava a rafinace potravin způsobují překyselení organizmu, které se často projevuje pálením žáhy. V těle klesá pH a dochází k zatížení imunitního systému. V kyselém prostředí se daří zánětům, infekcím, stoupá kazivost zubů a vzrůstá i riziko vzniku rakoviny. Zelené šťávy dokáží tento stav zvrátit a nastolit znovu rovnováhu. Poznáte to podle toho, jak rychle pálení žáhy zmizí. Svou schopností vytvářet v organizmu acido-bazickou rovnováhu působí velmi silně a brání vzniku široké škály nemocí. Vždyť prapůvod většiny běžných onemocnění je v překyseleném organizmu.
Jsou komplexní a přirozené pro organizmus. Jejich největší silou není jen jejich chemické složení a přírodní forma (pro tělo snadno vstřebatelná), ale nesmírně složitá vzájemná provázanost jednotlivých složek známá pod slovem – synergie. Právě ona stojí za jejich neobyčejnou účinností a silou, kterou již po poměrně krátké době užívání na sobě můžeme pozorovat.
Co tedy vlastně umí nápoje z mladého ječmene, a jak poznáme jejich kvalitu?
Aby účinek nápoje z ječmene byl skutečně na náš organizmus efektivní, je třeba hledat na trhu kvalitní mladý ječmen. Základním kriteriem nejvyšší kvality je skutečnost, že ječmenný prášek musí být vyroben šetrným usušením vylisované šťávy z mladého ječmene. Nikoli drcením ječmenného sena. Člověk má totiž na rozdíl od přežvýkavců pouze jeden žaludek, a proto neumí a nedokáže zpracovat seno či trávu. Dalším významným kritériem je dokonalá ochrana živých enzymů v ječmenném prášku. Zakladatelská firma a dodnes lídr ve světě zelených potravin, společnost Green Foods Corporation, používá k tomuto účelu patentovanou technologii, a to smíchání čerstvé vylisované šťávy se 4% organického maltodextrinu.
V kombinaci s řasou chlorelou můžete dosáhnout dlouhodobým užíváním obou zelených potravin pocitu plného zdraví, vyrovnanosti, životní síly a energie. O zelených potravinách se dá hodně psát a mluvit, ale jejich účinky pocítíte teprve, až je začnete sami pravidelně používat. Žádná slova nenahradí osobní zkušenost, žádný lék ani laboratoř na světě nenahradí přírodu a kvalitu jejich čistých produktů.