Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Jód sehrává důležitou a nezastupitelnou roli při tvorbě hormonů štítné žlázy, které řídí v každé buňce našeho těla přeměnu základních živin na dostatečné množství energie pro její růst, existenci a funkci, jsou tedy také jedním z hlavních činitelů nutných pro normální vývoj mozku.
Je možné označit rizikové skupiny, které jsou nedostatkem jódu ohroženy nejvíce?
Dostatečné množství jódu pro organismus je nezbytné zejména pro lidský plod během nitroděložního vývoje, pro dítě po narození do tří let, dále v období dospívání, v těhotenství a pro kojící ženy.
Kolik jódu vlastně denně potřebujeme?
Mikrogramy, ale důležité. Děti do pěti let 90 mikrogramů, od šesti do dvanácti let 120 mikrogramů, nad 12 let a dospělí 150 mikrogramů, těhotné a kojící ženy 200 mikrogramů. Současný stav v České republice zajišťuje při správném výběru potravin každodenní potřebné množství jódu.
Jak se může projevit nedostatek jódu u dětí?
Při závažnějším nedostatku jódu u plodu a u kojenců může dojít k významnému celoživotnímu postižení duševních schopností, k tzv. kreténismu. K mentální retardaci z nedostatku jódu u nás už v posledních desetiletích nedochází, avšak i nižší stupeň nedostatku jódu v mateřském organismu a raném dětském věku negativně ovlivňuje správný duševní a tělesný vývoj s následnými potížemi při učení a chápání, s možným snížením inteligence. Nedostatek jódu způsobuje i poruchy sluchu.
A co může způsobit jódový deficit v těle dospělých?
S deficitem jódu v organismu mohou souviset poruchy soustředění, zvýšená únavnost, zpomalené reflexy, pocit chladu v končetinách, suchá kůže, zácpa, chudokrevnost, zvýšení tělesné hmotnosti. U žen je nedostatek jódu rovněž možnou příčinou častějšího výskytu nádorového bujení prsu, poruch menstruačního cyklu, problémů s otěhotněním, příčinou neplodnosti. Při nedostatku jódu se štítná žláza zvětšuje – vytváří se struma (vole), provázená poruchami zdraví.
Jak tedy můžeme zajistit dostatečný přísun jódu do organismu?
Pro dostatečnou tvorbu hormonů je rozhodující dostatečný přísun jódu potravou:
- Jezte pokrmy z mořských ryb (event. živočichů, mořských řas) alespoň 2x týdně! Ryby nejsou jen bohatým zdrojem jódu, ale také kvalitních bílkovin, žádoucího rybího tuku a vitaminu D!
- Používejte při přípravě jídel zásadně sůl s jódem. České země patří k oblastem s nízkým obsahem jódu v půdě a vodě, proto rostlinné i živočišné potraviny u nás vyprodukované obsahují přirozeně málo jódu. Proto se od padesátých let v ČR přidává jód do jedlé soli. Sůl s jódem, do které je jód ve stanoveném množství přidáván, dodává každodenně většině z nás část potřebné denní dávky jódu. Avšak každou sůl i jódovanou používejme co nejméně, pouze v nezbytném množství, protože zatěžuje náš organismus sodíkem. Dětem do jednoho roku pokrmy nesolíme vůbec.
- Dvakrát za den zařaďte porci mléka nebo mléčný výrobek. V současné době jsou i tyto výrobky dobrým zdrojem jódu, neboť jód přidávaný do krmných směsí zlepšuje užitkovost zvířat.
- Pitný režim si můžeme zpestřit minerálními vodami a nápoji obsahujícími jód. Pro děti jsou na trhu výrobky obohacené jódem – např. dětské ovocné přesnídávky. Také do kojeneckého náhradního mléka, pro děti které nemohou být kojeny, je přidáváno potřebné množství jódu. Těhotným a kojícím matkám je doporučeno používat přípravky pro ně určené, kde je mj. také přídavek jódu (získají je v lékárně), nebo jódové tablety na lékařský předpis (Jodid 100). Mnozí naši výrobci potravin (chleba, pečiva, masných výrobků) a pokrmů si uvědomují význam jódu pro zdraví, a proto používají při výrobě a přípravě sůl obohacenou jódem.
Obsah jódu nebo soli s jódem je vyznačen na obale výrobků v rámci údajů o složení výrobku. Výrobkům splňujícím kritéria pro obohacování potravin jódem bylo Státním zdravotním ústavem uděleno logo Jód – nezbytný pro vaše zdraví.
Můžete shrnout zásady, které je vhodné dodržovat, abychom zabránili nedostatku jódu v těle?
Nedostatek jódu v naší výživě je zcela zbytečnou příčinou poruch zdraví a snížení našich tělesných i intelektuálních kvalit. Je jen na nás, abychom správným výše uvedeným výběrem potravin dodali denně organismu potřebné množství jódu, tedy používali sůl s jódem, zařazovali do jídelníčku mořské ryby, mléko a mléčné výrobky.
Je však třeba upozornit na skutečnost, že jód, stejně jako i jiné pro organismus důležité prvky, má určité optimální rozmezí denního příjmu. Člověk by ho proto neměl mít nedostatek, ale ani nadbytek. Potravní doplňky, minerální a multivitaminové přípravky používejte uváženě, většina z nich je obohacena také jódem. Sledujte jejich složení. O jejich užívání a dávce se raději poraďte se svým lékařem!