Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Možná máte doma prvňáčka, kterému ještě v předešlém předškolním roce svačinky zajišťovala samotná školka. Možná máte doma dítko, které žije s potravinovou alergií a tak, nemůžete jej odkázat na školní bufet. Případně, zajímá vás, co vaše děti jedí, snažíte se o zdravější životní styl, kdy příprava svačinek je pro vás denní rutinou. Protože jsem rovněž maminkou, která denně chystá pro syna s intolerancí lepku do školky svačinku, pojďme se společně podívat na typy, jak dětem dopolední dobrotu zpříjemnit, aby z ní načerpaly sílu a energii, pro tělo i mozek.
Snídají vaše děti? Pak svačinu přizpůsobte přijaté snídani
Některé děti jsou po ránu hladové, vyskočí z postele, běží rovnou snídat. Pak tu však máme takové nejedlíky, pro které je snídaně spíše nutné zlo. Důvodem bývá velmi častá absence hladu, což je zcela v pořádku. V takovém případě dětem nabídněme alespoň nápoj, ať už čaj, případně kakao, budou-li chtít. Možností též je, sníst snídani po cestě do školy, ať už při chůzi, případně v autě. Jakmile se totiž děti nadechnou čerstvého vzduchu, může jim začít kručet v břiše, pocítí první záchvěvy hladu. Sama to znám a pokud se tedy syn nenasnídá doma, na cestu do školky mu beru domácí ovocnou kapsičku, muffin, případně jogurt, kterým též naplním obsah kapsičky.
Zkusme se tedy zamyslet nad tím, jak moc dají naše děti připravené snídani, co vůbec sní a tomuto faktu pak přizpůsobme svačinu.
Sladké svačinky do školy
Houska, tvarohová pomazánka, ovoce, čtvereček čokolády
Zde nám výborně poslouží různě dělené krabičky, kdy do jedné části můžeme vložit nakrájené ovoce, případně bobuloviny, ať už maliny, borůvky, ostružiny či další libovolné šťavnaté plody. Takovou svačinu pak doprovoďme houskou, pomazánkou z tvarohu, jež promísíme s medem či čekankovým sirupem. Do pomazánky lze najemno podrtit oříšky, obarvit ji kakaem, přidat vanilku, perníkové koření, případně také bio pomerančovou kůru a pomazánku tak vyladit do citrusových tónů.
Za mne je tvaroh úžasnou výhrou, neboť děti nasytí a doplní cennou bílkovinu. Navíc, dá se připravit nasladko či slano. Tudíž se zavděčíme také těm dětem, které si se sladkou snídaní příliš nezavdají.
A co děti, které mají alergii na bílkovinu kravského mléka, případně netolerují laktózu? Zde je třeba vyzkoušet, co děti snesou. Osobně mám zkušenost, že při alergii na bílkovinu kravského mléka lze podat výrobek z kozího mléka. V lepších obchodech pak seženete také kozí tvaroh. Tráví-li děti špatně laktózu, pak doporučuji zaplout do bezlaktózové mléčné sekce, kde si jistě vybere každý. Od jogurty, přes máslo, sýry, tvaroh, po kefír a zákys.
Domácí koláč, buchta, štrůdl od maminky
Tak tohle byla snad má nejmilejší svačinka, když jsem před léty chodila do školy. Kus domácího koláče se švestkami, jahodami, případně též mrkví. Milují-li vaše děti štrůdl, uchystejte klidně ten, s tvarohem a rozinkami, strouhanými jablky. Ještě dnes si pamatuji onen okamžik, kdy jsem svačinovou krabičku ve škole otevřela. Na tu radost, na tu vděčnost. Štrůdl navíc není nikterak složitý, přichystat jej můžete ze špaldy i z žita a pokud vaše děti žijí s intolerancí lepku, není nic jednoduššího než využít mouky z pohanky, čiroku, ovesných vloček, případně mouku směsnou.
Špaldový štrůdl s jablíčky a rozinkami
- 200 g špaldové mouky, 1 vejce, 50 ml vody, 1 polévková lžíce kokosového cukru, 60 g másla, 600 g jablek, 40 g kokosového cukru, skořice, 200 g hrudkového tvarohu, 30 g sekaných mandlí, 2 hrsti rozinek
Kombinace jablek a tvarohu je více než úžasná, neboť děti zasytí, dodá cennou bílkovinu.
Štrůdl začneme tak, že do mísy vložíme mouku, vejce, vodu, cukr a změklé máslo. Veškeré suroviny uhněteme, vytvoříme vláčné těsto, které necháme asi 30 minut odležet v lednici. Následně přistoupíme k jablkům, která nastrouháme, smísíme se skořicí, cukrem, mandlemi a rozinkami. Poté si vyválíme těsto, potřeme jej jablečnou náplní, posypeme tvarohem, zavineme a pečeme 40 minut při 180 °C.
Proteinový pudink s jahodami a amarantovými piškoty
Na trhu se dnes dají sehnat i zdravější formy pudinků, které obsahují pěkné množství bílkoviny, jež děti zasytí a o něco stáhne vysoký glykemický index kukuřičného škrobu. Hotovým pudinkem lze pak přelít amarantové piškoty, dozdobit jej ovocem. Jahody jsou většinou u dětí v kurzu, stejně dobře nám však poslouží maliny, borůvky, banán, mango, případně to, co děti upřednostňují.
A co když naše děti milují slané pokrmy?
Je to zcela v pořádku, ne každé dítko nutně potřebuje mít sladkou snídani a podobně vyladěnou dopolední svačinu. Když však řekneme slaná svačina, pozor, aby pak děti nevolily mezi chipsy, křupkami, jim blízkými krackery. Neboť toť je častý trend školního bufetu.
Pečivo s humusem a čerstvou zeleninou
Milují vaše děti luštěninové pomazánky? Humus může být tou správnou volbou. Je rychlý, je sytý, dá se připravit pro dítko na míru, s lahůdkovým droždím, sušenými rajčátky, zeleninkou, kořením. Navíc, cizrna obsahuje docela zajímavé množství vápníku, který je pro dětský organismus jedním z klíčových prvků. Pokud dítko humus nezná, jednoduše to zkuste, věřím, že mu zachutná. Co vše bude na pomazánku třeba?
- 200 g cizrny, 1 čajová lžička Nori řasy, 4 polévkové lžíce Tahini pasty, 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí, 2 polévkové lžíce lněné oleje, 1 čajová lžička majoránky, 2 polévkové lžíce citrónové šťávy, himalájská sůl, voda dle potřeby
Uvařenou cizrnu vložíme do mixéru s veškerými dalšími ingrediencemi. Mixujeme, dokud přístroj dovolí. Následně přidáme 200 ml vody a znovu mixér zapneme. S největší pravděpodobností bude opět třeba přilít vodu, toho se nebojme, cizrna jí snese dost. Výsledný pokrm má být krémový a vláčný. Jakmile je hotovo, servírujeme v misce, dozdobíme mandlemi, dýňovým semínkem za hojného doprovodu zeleniny.
A co muffiny? A co muffiny naslano?
Musím říci, že u nás jsou muffinky tou nejmilejší svačinou, chystám je naslano či sladko. Sladká verze obsahuje ovoce, nejraději používám borůvky, v zimě pak ty lesní, mražené. Do malé buchtičky většinou schovám též čtvereček dobré, hořké čokolády. Oblíbené jsou však také slané muffiny z quinoy a jejich předpis vypadá následovně.
- 80 g quinoy, 100 g mrkve, 100 g mraženého hrášku, 40 g eidamu, 10 g vinného kamene, 1 celé vejce, 120 g bílého jogurtu nízkotučného, 2 stroužky česneku, majoránka dle chuti
Quinou uvaříme, přecedíme, vložíme do mísy, kde ji smísíme s nastrouhanou mrkví, mraženým hráškem, nastrouhaným sýrem, vinným kamenem, což je zdravější forma kypřícího prášku. Do směsi vmícháme také vejce, jogurt, stroužky česneku s majoránkou. Těsto zamícháme, plníme jím formičky na muffiny. Pečeme 35 minut při 170 °C či dle možnosti trouby.
Ať se tedy vašim dětem ve škole líbí, ať mají ty nejlepší učitele, na které pak budou později s láskou vzpomínat, stejně, jako vzpomínám na svou paní učitelku z