Jaké přírodní látky pomáhají zmírňovat příznaky pylové alergie?

cm alergie3

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

S jarem přichází, bohužel pro alergiky, pylová sezóna. Užívání některých přírodních látek může pomoci zmírňovat negativní příznaky alergie a ulehčovat celkový průběh nemoci. Pylová alergie je řazena mezi respirační onemocnění. Imunitní systém alergiků reaguje nepřiměřeně na různé podněty z přírody, v tomto případě na větrem šířená pylová zrna různých druhů rostlin (stromů, trav a plevelů). Jedná se o sezónní onemocnění, protože je omezeno obdobím, kdy jsou rostliny v reprodukční fázi.

Pylová sezóna

Pylová sezóna se dělí na jarní období (zejména pyl dřevin), letní období (hlavně pyly trav) a podzimní období, v němž hlavními alergeny jsou pyly plevelů (pelyněk, ambrózie).

Pyl se u alergiků usazuje v nose, v očích, kůži a v průduškách. Reakce imunitního systému se u nemocného může projevit výraznou vodnatou rýmou, svěděním a kýcháním, zduřením nosní sliznice (ucpaný nos), zarudnutím očí (projevuje se slzením) i dýchacími obtížemi. Pylová alergie může být, v některých případech, rovněž doprovázena dalšími zdravotními komplikacemi, jako jsou zánět dutin, spánková apnoe, ušní infekce a další zdravotní problémy.

Příčinou mohou být pylová zrna trav, bylin nebo dřevin. Dobu jejich květu najdou alergici v tzv. pylových kalendářích. V poslední době je také pylové zpravodajství součástí zpráv o počasí.

  • Z trav se jedná o pýr, srhu kostřavu, kukuřice, lipnice, bojínek, rákos a psárku
  • Z dřevin o břízu, habr, jírovec, dub, cypřiš, javor, jasan, buk, kaštanovník, olši, vrbu, ořešák, lísku, olivovník, jilm, topol, platan a lípu
  • A konečně k bylinám, jejichž pylová zrna vyvolávají alergickou reakci: pelyněk, řepka nebo hořčice, tolice vojtěška, drnavec, jitrocel, ambrózie a jetel

Většina alergiků je citlivá na několik druhů pylu najednou a rovněž mohou reagovat na některé druhy potravin, obsahujících bílkoviny (proteiny). Tento druh alergické reakce se nazývá zkřížená alergie a jako příklad je možné uvést zkříženou alergii mezi pylem břízy a jablkem.

Kromě klasické léčby pomocí antihistaminik (léků potlačujících vyplavování histaminu z tzv. žírných buněk, který odpovídá za alergické projevy), kromoglykátu sodného (v současnosti málo často předepisovaný, stabilizuje membrány žírných buněk), glukokortikoidů a beta-mimetik (omezují mimo jiné průnik zánětlivých buněk), je možné jako prevenci či jako součást celkové léčby užívat i některé doplňky stravy obsahující přírodní látky.

Perilla křovitá

Na prvním místě je třeba jmenovat perillu křovitou (Perilla frutescens). Jedná se o léčivou rostlinu z rodu Lamiaceae (hluchavkovité) pocházející původně z Číny a Indie. Působí proti alergickým projevům, protizánětlivě a je řazena i mezi antioxidanty (látky chránící náš organismus před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí). Jako antioxidant působí vzhledem k obsaženým flavonoidům a antokyanům. Studie prokázaly, že perilla křovitá patří mezi rostliny s největší schopnost v redukci tzv. cytokyninu TNF (Tumor Necrosis Factor) a jeho aktivity, který je zapojena do alergické reakce zánětlivého procesu. Bylo také zjištěno, že olej ze semen Perilly je bohatý na nenasycenou mastnou kyselinu alfa-linolenovou, která také příznivě působí při léčbě alergií. K léčbě alergických reakcí se perila používá i v tradiční asijské medicíně. Mechanismus jejího působení není úplně doposud objasněn, ale dosavadní vědecké studie její příznivý vliv u alergií potvrzují.

K dalším přírodním látkám, které je možno jmenovat patří zlaté proso, černý rybíz nebo colostrum.

Zlaté proso

Zlaté proso je druh prosa, které je méně známou potravinou než jsou jiné obiloviny. Z obsažených látek je nejbohatší na sacharidy. V původní, nerafinované podobě obsahuje poměrně velké množství bílkovina a vlákniny. Důležité je i obsahem fosforu, manganu a hořčíku, které podporují kosterní, svalovou i srdeční soustavu. U prosa je zejména užitečné, že v případě alergií působí preventivně proti vzniku jejích kožních forem, ale je možné ho užívat i preventivně proti alergiím obecně.

Černý rybíz

Jako prevence proti alergiím je možno konzumovat i oblíbené a chutné zralé plody černého rybízu (Ribes nigrem), které obsahují řadu užitečných látek, jako flavonoidy, procyanidy, fenolpropanolové kyseliny, vitaminy C a P, aminokyseliny glutamin a sparagin, resveratrol a silice. Díky obsahu resveratrolu a flavonoidů je řazen mezi antioxidanty. Je mu přisuzována schopnost pozitivně působit při zmírňovaní průběhu alergické reakce. V gemmoterapii jsou používány i extrakty z pupenů černého rybízu, které mají podle některých zdrojů výrazné protizánětlivé působení. Je to vysvětlováno tím, že tzv. moduluje činnost žírných buněk, tedy zabraňuje nežádoucímu vyplavování histaminu a tím dochází k utlumení alergických reakcí.

Kolostrum

Poslední ze zmíněných přírodních látek je kolostrum, což je tekutina mléčné žlázy, která se poprvé objevuje po porodu, těsně před produkcí mateřského mléka. Obsahuje řadu cenných látek-vitamíny, minerály, stopové prvky, imunoglobuliny, alfa-laktalbumin (má přímé protibakteriální účinky a podporuje regeneraci buněk) nebo laktoferrin (přirozený imunostimulátor). V doplňcích stravy se používá kolostrum kravské nebo kozí. V případě alergií se pozitivní působení kolostra přisuzuje obsahu látek, které zmírňují nepřiměřenou reakci imunitního systému proti alergizujícím látkám, v tomto případě vůči pylovým zrnům. Mělo by se jednat hlavně o imunoglobulin IGE, který oslabuje průběh alergických reakcí.

Závěrem se dá shrnout, že příroda je sice zdrojem látek způsobujících alergické reakce, ale obsahuje i řadu jiných látek, které mohou různým mechanismem působení jejich průběh zmírnit či oslabit.