Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Pokud někdo očekává, že v tomto článku budu doporučovat nějaká léčiva, pak to tak není. Hlavní myšlenka je, že problémy různých systémů, tedy i funkce slinivky, lze řešit bez použití medikamentů.
Co je to slinivka a kde se nachází?
Nenápadný orgán, ale také nenahraditelný orgán, který se nachází v levém podžebří a má asi 20 cm. Slinivka, latinsky pankreas, vyrábí trávicí enzymy a ovlivňuje funkci veškerých sliznic v těle. Když začne zlobit, je to malér. V dnešním článku vynecháme černé scénáře a zaměříme se na to, jak namáhané slinivce odlehčit…
Jak poznám, že mám problém se slinivkou?
V její bezprostřední blízkosti najdeme žaludek, dvanáctník, slezinu a část ledviny. Bolesti slinivky jsou různé a různě intenzivní. Pokud je slinivka podrážděná, obvykle nás na tento fakt upozorní palčivá bolest (zhoršuje se v leže a při zátěži). Na potíže se slinivkou mohou upozornit trávicí potíže (nadýmání, světlá „olejovatá“ stolice, střevní potíže), ale velice často také obyčejné poruchy sliznic (k nim patří také časté potíže s nosohltanem nebo průduškami). Ty by měly být z pohledu TČM vždy signálem k detoxikace, očistě slinivky a celého okruhu sleziny.
Proč potřebujeme odlehčit slinivce a co nám to přinese?
Ať si to připouštíme nebo ne, žijeme dnes v době hojnosti, a to je také jednou z příčin, proč trpíme řadou onemocnění způsobených ´moderním životním stylem´. Přicházíme na to, že občasná omezení kalorického příjmu mohou znamenat velmi důležitý prvek prevence některých civilizačních chorob, kam také patří potíže se slinivkou, dokonce mohou navíc působit proti stárnutí organismu.
Začneme od těch jednodušších tipů, dostaneme se ale i k jídelníčku a přerušovanému půstu.
1: DETOX – Jak podpořit detoxikaci slezinného okruhu?
- Slinivku zklidní kromě kopřivy také čerstvá šalvěj – každý den rozžvýkáme a spolkneme jeden lístek. Kúra trvá max. 8 týdnů. Z bylinek můžeme dále využít: lékořici, řepík, hořec žlutý nebo zeměžluč.
- Dejte vale starostem! Slezinný okruh včetně slinivky výrazně poškozuje nadměrná, až chorobná starostlivost. O všechno a o všechny, většinou však o to, co by nám mělo být úplně jedno. Pracujte se svými emocemi a naučte se být „zdravý sobec“. Co nemůžete ovlivnit, nechte plavat, stejně tomu ničím nepomůžete.
- Obložte se! Zahřívejte oblast slinivky nahřátým polštářkem a podle potřeby si dopřejte obklad z tučného tvarohu, pokrájené cibule a citronové šťávy. Směs naneste na bavlněný nebo lněný hadřík a přiložte na oblast slinivky. Nechte působit 30 minut. Praktikujte 1 x denně po dobu max. 14 dnů.
- Hýčkejte si sliznice! Zvlhčujte je popíjením nebo inhalací Vincentky, dělejte si nosní průplachy, napařujte obličej nad bylinnými odvary, choďte často na čerstvý vzduch a v domácnosti udržujte vlhkost okolo 50–55 %. Sliznice dokáže zvlhčit také drcené lněné semínko: přidávejte jej, kam jen to jde, dobře chutná v jogurtech, koláčích i slaných pokrmech.
- Rozprouděte lymfu. Ta pomůže odvádět rychleji odpadní látky z těla a podpoří imunitu. Vhodné jsou ruční masáže, plavání, svižná chůze.
2: JÍDLO – Jídelníček „slinivkářů“ není žádné drama
Ačkoli jsou dietní opatření poměrně razantní, dají se velice snadno dodržovat. Stačí si s přípravou pokrmů pohrát a co nejvíce ochucovat bylinkami. Zaměřte se na přípravu jídel v páře, dušením nebo vařením. Tabu by mělo být smažené a také nad-míra syrové stravy, která je těžce stravitelná.
Jaké jsou principy diabetické diety?
- Bez zeleniny se neobjedete. Podporuje trávení, dodává vitaminy a minerály a nezatěžuje trávicí systém. Zkuste před každým jídlem schroupat jednu mrkev, ředkvičku nebo trochu červené řepy. Jídlo se vám bude mnohem lépe trávit.
- Výrazně omezte spotřebu uzenin a tučného masa, dále bílou mouku a cukr.
- Vzdejte se alkoholu, černé kávy, černého čaje, kaka a čokolády a samozřejmě kouření.
- Opatrní buďte s konzumací ořechů a máku. Jsou sice plné nezbytného vápníku, železa, hořčíku a zinku, ale ty lze do těla dopravit i jinak: namísto ořechů a máku si dopřejte lžičku makového oleje nebo oleje z ořechů.
- Bílé pečivo nahraďte celozrnným, a pokud vás přepadne chuť na bílé pečivo, mělo by být alespoň den dva „odleželé“. Nikdy ne čerstvé.
- Pokrmem, který slinivku krásně pohladí, je vařená rýže se zeleninou na všechny možné způsoby.
- Den nastartujte ideálně porcí obilovin: ovesných vloček nebo třeba pohanky. Připravte si kaši s ovocem, přimíchejte je do jogurtu – získáte porci energie na celé dopoledne a ulevíte si při vyprazdňování.
- Namísto džusů, které jsou velice agresivní, popíjejte 100 % zeleninové a ovocné šťávy, naředěné vodou v poměru 1:1.
- Pokrmy ochucujte nejčastěji kmínem, fenyklem, majoránkou, mátou, bazalkou, koprem nebo anýzem. Působí proti nadýmání, pálení žáhy a stabilizují trávení.
- Pijte hodně čisté vody, bylinkových a ovocných čajů.
- Zařaďte velké množstvích zelených jedlých bylin, zásobte se mladými kopřivami, pampeliškami, sedmikráskou, pažitkou a dalšími bylinkami, typickými pro toto období. Využijte svého „handicapu“ k tomu, naučit se si s jídlem hrát. Věnujte mu dostatečný prostor, zkoumejte kombinace chutí a jídlo si náležitě vychutnávejte. Slinivku dráždí hltání, během něhož spolykáme spoustu vzduchu, zato jídlo dostatečně nerozkoušeme a neprosliníme.
3: PŮST – Hladem a půstem ke zdraví?
Většinový názor lékařů k hladovění je spíše odmítavý. Přesto se léčení hladovkou vrací. Zde bych chtěl poukázat na pohled lékařských výzkumných týmů, které se problematikou půstu zabývaly a zabývají.
Přínos půstu
Je všeobecně potvrzeno, že celoživotní snížení kalorického příjmu ovlivňuje proces stárnutí v náš prospěch. Čím to je?
- Snížením tvorby volných radikálů a váhovým úbytkem
(Oxidační stres je nerovnováha mezi existencí volných radikálů, vznikajících jako vedlejší produkt okysličování a látkové výměny, a schopností organismu je rychle odbourávat a detoxikovat.) - Zlepšením regulace glykémie
Ví se, že se stáří často souvisí vznik cukrovky 2. typu. Zlepšením regulace glykémie získávají buňky větší odolnost proti stresu a snadněji se vyrovnávají se zánětem. V době sytosti se uplatňují mechanismy důležité pro růst a plasticitu tkání. Jakožto zdroj energie tělo využívá glukózu.
V období hladovění buňky se zlepšuje vnitřní ochrana proti oxidativnímu a metabolickému stresu (nahromadění metabolitů). Také se zlepšuje obnovování poškozených molekul. Ve stavu hladovění jsou zdrojem energie ketolátky tvořené v játrech ze zásobních tuků. Ketolátky současně regulují aktivitu mnoha bílkovin a molekul, o nichž je známo, že ovlivňují zdraví a stárnutí (PGC-1?, fibroblastový růstový faktor 21, NAD+, sirtuiny, PARP1 aj.). Ketolátky výrazně ovlivňují systémový metabolismus.
Zde se však potřebujeme zastavit.
Tento stav totiž může být v některých situacích komplikován. Napřáklad u obézních pacientů, kteří rychlým způsobem hubnou (více než 1 kg/týdně), nebo u těch, kteří mjaí dnu či cukrovku s inzulínovou rezistencí.
Jaký přínos má ketóz pro tělo?
- na inzulinovou rezistenci
Krátkodobý půst příznivě ovlivní inzulinovou rezistenci u diabetiků 2. typu. (Inzulinová rezistence znamená, že tkáň špatně reaguje na inzulin (např. snížená tvorba receptorů pro inzulin). Jednou z hlavních příčin je zvýšená hladina tuků v krvi, zapříčiněná konzumací vysoce kalorické stravy, přejídáním, neustálým pojídáním. Obezita…) - na zdraví mozku a genovou expresi
Vzniklé ketolátky stimulují expresi genu pro mozkový neurotrofický faktor, jenž ovlivňuje zdraví mozku a brání rozvoji psychiatrických a neurodegenerativních chorob.
Exprese genu je proces týkající se genetické informace uložené v genu (DNA), která se převádí (nejčastěji) do struktury proteinu. Tento proces je v každém případě přísně regulován, neboť jakékoliv výkyvy v genové expresi, ať již ve smyslu plus nebo mínus, mohou mít závažné klinické následky.
Neurotrofický mozkový faktor je velmi důležitá látka pro mozek. Je to malý protein, který podporuje tvorbu nových mozkových buněk a posiluje již existující. Kdo má hodně tohoto faktoru, rychleji se učí, lépe si pamatuje apod. Naopak nízké hladiny tohoto proteinu jsou spojeny s horší pamětí a stavy spojenými s demencí, např. s Alzheimerovou chorobou.
Adaptace aneb když si tělo zvykne
Naše tělo se vždy dokáže vyrovnávat se vzniklou obtížnou situací. Když nastane hladovění, tedy změna = obtížná situace, použije adaptační mechanismus, který umožní tolerovat onu obtížnou situaci, a zajistí tak obnovení homeostázy, tj. vyrovnaného stavu. Tento mechanismus se nazývá koordinovaný adaptační stres. Působí antioxidačně, vytváří lepší podmínky pro obnovu DNA, kontroluje kvalitu bílkovin, zvyšuje počet mitochondrií a usnadňuje průběh zánětu.
Další pozitivní efekty krátkodobého opakovaného půstu jsou:
- snížení hmotnosti obézních lidí,
- snížení krevního tlaku, klidové tepové frekvence,
- snížení hladiny lipidů, glykémie,
- snížení markerů systémového zánětu a oxidativního stresu souvisejících s aterosklerózou.
- snižuje riziko výskytu maligních nádorů a zpomaluje jejich růst – tento efekt nyní zkoumá řada probíhajících klinických studií
- u některých modelových studií bylo prokázáno oddálení rozvoje Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci
- byly publikovány studie o zmírnění příznaků astmatu, autoimunitní demyelinizace u roztroušené sklerózy
- zmírnění artritických obtíží, což se vysvětluje redukcí zánětu,
- zlepšení hojení ran a následků chirurgických zákroků a úrazů,
- příznivý vliv při poranění mozku a míchy.
Doba půstu zkoumaná vědci je jeden den (půstu o vodě) v týdnu nebo zařazení 2 dnů v týdnu s omezením energetického příjmu jen na 500 kalorií/den. Hlad, podrážděnost a porucha soustředění jsou při postupném zavádění režimu mírnější a obvykle vymizí během 1 měsíce.
Praktické tipy pro půst
Krátkodobý půst je relativně akceptovatelná cesta prevence nebo i léčby řady chorob, jež s sebou přináší blahobyt. Jistě nezanedbatelným vedlejším efektem je zpomalení stárnutí organismu. Praktické provedení třídenního preventivního půstu z mé praxe: Na začátku je odhodlání a naplánování si správného času na půst. Jaké je roční období, jakou máte pracovní zátěž, zda neprobíhá epidemie chřipky. Nejlepší je, když se do půstu pouštíte ještě s někým a můžete se navzájem povzbuzovat… Důležitým faktorem je kvalita vody. Jezdit si pro vodu do studánky či třeba si vodu filtrovat, každý má svůj zdroj vody. Rozumné je přejít na půst pozvolna, dva dny před ním jíst jen ovoce a pít vodu, aby se připravilo zažívání a střeva na období bez jídla. Nezbytnou součástí půstu je pohybová aktivita.
Jak tělo reaguje na půst?
Pokud půst probíhá správně, máte dost energie, menší potřebu spánku, není únava. Případná podrážděnost a porucha soustředění je mírnější. Od druhého dne pomíjí pocit hladu a přestávají nás honit chutě. Obvykle bývá třetí den půstu kritickým. Každý pak sebekriticky hodnotí svou situaci, nejde o trhání rekordů, kdo déle vydrží, nebo kolik zhubne. Jakmile se dostavují signály nepohody, půst ukončete. Další pokračování je kontraproduktivní. Prvním jídlem může být opět čerstvě uvařená polévka a následuje postupné navykání na normální jídlo.
Tip celostní medicíny: Enzymy jsou klíčovými hráči v trávicím procesu. Jejich význam spočívá v podpoře trávících procesů v našem organismu v případě nemocí, kdy organismus z nejrůznějších důvodů nedokáže dostatečně potravu zpracovávat a je zapotřebí těmto procesům užíváním doplňků stravy s obsahem trávících enzymů pomoci.
Po jídle v pohodě! Tato unikátní směs enzymů obsahuje patentovanou kombinací různých výtažků z opuncie MucoSave® a olivových listů. Olivové listy přispívají k normální činnosti gastrointestinálního a střevního traktu –pročištění. Opuncie podporuje kontrolu tělesné hmotnosti, tuků a metabolické glukózy.