Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Takovýto nárůst tělesné hmotnosti je sice logicky zdůvodnitelný jev, ale neměl by být jevem normálním a pravidelně se opakujícím. Vyplývá ze skutečnosti, že v zimních měsících se většinou méně pohybujeme (čest výjimkám, kteří stejně intenzivně dělají zimní sporty a pohybové aktivity jako ty letní). Tím pádem máme menší výdej energie, čili spalujeme méně kalorií. Na druhé straně namísto menšího kalorického příjmu je tento paradoxně v zimě vydatnější.
A to i proto, že v zimních měsících je zvykem konzumovat kaloričtější jídla: uzeniny, slaninu, klobásky a podobně – i díky tradičním domácím zabijačkám a zvykům. Z uvedeného logicky vyplývá (sečteno a podtrženo), že kalorický příjem převyšuje výdej, a energie se tedy v těle hromadí. Bohužel, je to v podobě tukových zásob, polštářků a “oblých křivek” na nechtěných místech.
Hubněte rozumně
Především si musíme uvědomit, že náš kalorický výdej musí být vyšší než příjem. Samozřejmě ne nulový čili žádná hladovka, která by mohla vést k závažnému katabolismu s rozvratem vnitřního prostředí. Zdravé hubnutí vyžaduje rozumný a systematický přístup. Neznamená ani extrémně rychlé shazování kil. Zdravě hubneme tehdy, když za první měsíc zredukujeme 2 – 4 kilogramy a za každý další 1 – 2 kila.
Takto se nám zpravidla podaří v optimálním čase, tj. do letních měsíců, dostat se na původní hmotnost.
Zredukovat kalorický příjem tedy v praxi znamená, že významně omezíme mastná a sladká (tj. kaloricky vydatná) jídla. Nekonzumujeme pokrmy smažené, fritované, jídla jako tučná masa, sekanou, uzeniny, ani různé lupínky, chipsy, křupky, které se připravují v olejové lázni a jsou přesycené tukem. I sladkostí je třeba se vyvarovat – zejména jednoduchých cukrů (sacharóza) a jídel s jejich bohatým obsahem – cukrárenské výrobky, zákusky, dorty a podobně. Tyto navíc obsahují i ztužené margaríny, kalorické náplně a krémy, které nejsou vhodné i pro vysoký obsah tuků. Omezujeme všechny slazené nápoje – limonády, koly, cukrem si nesladíme, ani čaj či kávu. Pozor též na alkohol v jakékoliv podobě, svým energetickým obsahem je totiž “kalorickou bombou”. Jíme častěji, ale v menších dávkách, denní přísun potravy si rozdělíme na víc porcí – nejlépe aspoň pět denních jídel: snídani, přesnídávku, oběd, svačinu a lehkou večeři o 17. hodině. Později večer a před spaním už nic nekonzumujeme!
Pijeme hodně tekutin – minimálně 2 litry denně, nejlépe obyčejnou čistou vodu. Z tohoto množství je třeba většinu, tj. asi dvě třetiny, např. 2 litry, vypít dopoledne a zbylou třetinu, tedy asi litr, od poledne do večera.
Velmi důležitá je dostatečná pohybová aktivita, tj. taková, která zabezpečí potřebný výdej kalorií. K takovýmto aktivitám počítáme rychlou chůzi (aspoň hodinu denně), případně jízdu na kole, může to být i chůze do kopce nebo do schodů, turistika, plavání a podobně. Když nejsme trénovaní, zátěž je třeba zejména na začátku dávkovat a zvyšovat postupně (předejdeme tak riziku poškození zdraví, úrazům, svalové horečce, předčasné únavě a znechucení z pohybové aktivity).
V souvislosti se zvýšenou pohybovou aktivitou a cvičením uvedu ještě bylinný krém Artrin, který se aplikuje do oblasti bolestivých kloubů, šlachových úponů, svalů a na oblast zad. Pomůže předejít svalové únavě a bolestem kloubů při fyzických, sportovních a kondičně náročnějších aktivitách.
Proti svalové únavě, na regeneraci kosterně-svalové soustavy a celého organismu je pro svoje regenerační a relaxační účinky vhodná koupel s přísadou přírodního produktu Balneol. Tento přípravek s obsahem přírodních humátů aplikujeme v dávce 1/2 odměrky až 1 odměrku (uzávěr) na vanu vody. Koupel by měla mít teplotu 34 – 36° C. Pokud chceme zvýraznit myorelaxační účinek, teplota může být 36 – 38° C.