Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Z hlediska diet, hubnutí a zdravého životního stylu patří lidé, kteří pracují na směny, k těm nejproblematičtějším. Jejich denní režim je totiž zcela odlišný od běžného rytmu, a tudíž dodržování pravidelného jídelníčku – tedy pět jídel po zhruba třech hodinách – u nich není vždy možné. Jejich největším problémem bývá co jíst a kdy to jíst.
Mnoho lidí tvrdí, že když pracuje na směny, tak nemůže zhubnout. Je to tak?
Mnoho lidí má v tomto pravdu. Rozházený denní režim spojený s nedostatkem spánku je rizikovým faktorem vzniku nadváhy či obezity a řady metabolických onemocnění. To je klinickými studiemi potvrzeno. Lidé, kteří pracují na směny, budou vždy vysoce rizikovými, zvláště v situacích, kdy se jedná o směny nepravidelné. Jinými slovy, kdy jednou je ranní, jednou odpolední a jednou noční, kdy spánek je pokaždé jinak a denní režim je pokaždé jiný. Nicméně za dodržení určitých pravidel se i tomuto riziku dá z větší části vyhnout.
Věcí číslo jedna je zajistit si dostatek spánku za jakékoli situace. Organismus musí odpočívat. Takže to rozhodně není v tom, že v šest ráno přijdu z noční a v deset dopoledne už jsem znovu aktivní. Je nutné navodit odpovídající délku spánku a připravit se na to. Před spaním několik hodin nehladovět, po příchodu z práce ulehnout do ztemnělé místnosti, do které nemůže proniknout denní světlo.
V případě, že to technicky není možné zajistit, mohu použít kapky na oči a špunty do uší a zajistit si alespoň 6 hodin kvalitního nepřerušovaného spánku. Dále je nutné mít na paměti to, že i když pracuji v noci, tak i v této situaci je nutné zajistit dostatečný přísun energie a živin, i přesto, že řada tezí říká, že v noci se jíst nesmí (z mého pohledu se pracovat taky nesmí, i když jsem realista a chápu, že je to často nevyhnutelné). Samozřejmě, že vepřo knedlo zelo ve dvě ráno není tím správným jídlem, nicméně určitá forma občerstvení nebo lehčích jídel konzumovaných v pravých intervalech musí být jako za dne. Jedení v nočních hodinách zajišťuje to, že se naše výkonnost drží na konstantní úrovni bez výrazných propadů a následné únavy druhý den.
Jak by měl vypadat takový denní režim člověka, který na směny pracuje?
Dejme si příklad noční směny. Před odchodem na pracoviště si dám svoji standardní večeři, která mě nesmí zatěžovat, stejně tak, jako když jdu spát. Zvolím jídlo lehčí především z hlediska tuků, neboť čím je jídlo tučnější, tím déle se stráví a tím unavenější jsem. Zvolím proto standardní večeři, kde si mohu dovolit přílohu stejně velkou jako u oběda, jenom si ohlídám to, aby jídlo nebylo příliš tučné. Takže bez problému grilovaná méně tučná ryba, vařený brambor, zeleninový salát s troškou oleje. Po třech hodinách, kdy jsem zhruba kolem desáté hodiny večer, si dám menší svačinu, např. jogurt s müsli či celozrnnými sušenkami. Po dalších třech hodinách, někdy kolem půlnoci, si mohu dát malou obloženou bagetu s kouskem sýra a kouskem šunky. Mezi snídaní, kterou budu mít před ulehnutím, a půlnočním jídlem je potřeba si dát další lehčí jídlo, které bude mít více sacharidů – ovoce, müsli atd. Po příchodu domů je vhodná ještě snídaně, která by zase měla být lehčí, méně tučná a její složení bych nechal na obvyklých zvyklostech daného člověka – pečivo, šunka, sýr nebo jogurt s müsli. Jdu spát, po šesti až osmi hodinách se budím a s jídlem pokračuji tam, kde jsem se probudil. Takže pokud se vzbudíte asi ve dvě hodiny odpoledne, tak si dáte pozdní oběd. V pět si dáte svačinu a mezi sedmou a osmou večeři.
Jaký bude pitný režim?
Velmi důležité je v noci pít a zachovat standardní pitný režim. Jedna dvě kávy za noc taky nejsou problém, nicméně z důvodu kvality spánku je potřeba poslední nápoj s kofeinem dopít nejpozději 4-5 hodin předtím, než plánuji ulehnout do postele.
Kniha Jídlo jako životní styl II. přináší opět řadu nápadů, inspirací a odpovědí na otázky týkající se diet, hubnutí a zdravého životního stylu.