Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Když jsou buňky nemocné, když v těle probíhá degenerativní proces, chronický zánět, vždy se problém dotýká kyslíku, vodíku a vody.
Přísun kyslíku na postižené místo
Pro chorobné tkáně je charakteristické, že trpí nedostatkem kyslíku. Když se množí volné radikály, které mají tendenci ničit buňky a tkáně, postupně se hromadí a způsobují různé poruchy, což přispívá ke zhoršení onemocnění. Takové místo se nazývá léze (lesion, což slovník vyjadřuje jakožto poškození; porucha; postižené místo). Pokud se má léčit takové postižené místo, má se obnovit normální funkce tkáně, je třeba, aby se zvýšil přísun kyslíku a zvýšil se boj s volnými radikály…
Cvičení dýchání
Na našem portálu najdete množství článků o tom, jak je důležité cvičit, správně dýchat.
Například článek Frolovův dýchací trenažer, jenž vysvětluje přednosti této dechové pomůcky.
Volné radikály
Poměrně velké místo zaujímá rubrika týkající se volných radikálů. Vyberu článek s názvem Volné radikály a antioxidanty.
Kyslík do těla
Toto téma jsem již zpracoval v článku Oxygenoterapie – léčba kyslíkem.
Pojednává o tom, jak lze kyslík vpravit to těla přes kůži koupáním se ve vodě, která je hodně nasycena kyslíkem, a přes trávicí trakt pitím vody bohaté na kyslík. Existují tabletky, jež kombinují sloučeninu peroxidu hořčíku s aktivovaným kyslíkem (ozónem, O3), nebo již dlouhou dobu používáme magnesium peroxid v systému SYMBI, kde uvolněný kyslík sehrává důležitou roli v obnově zdravé střevní mikroflóry.
Molekulární vodík
Dnes již také existují tabletky, které mají schopnost uvolnit významnou část molekulárního vodíku (H2). Po požití tablety dojde v zažívacím traktu k reakci, při níž se v našem těle uvolní biliony záporně nabitých mikroskopických bublinek molekulárního vodíku… To je významný posun v boji s oxidativním stresem.
Potraviny s germaniem jako pomoc
Ovšem dnes bych chtěl upozornit na další způsob, jak tělu poskytnout více kyslíku, a to díky potravinám, jež máme k dispozici. Jídlo, které přijímáme, je stráveno. Jeho „spálením“ získáváme energii. Přitom se vytváří oxid uhličitý (C02) a vodík (H2). Oxid uhličitý vydechujeme plícemi, vodík se spojí s kyslíkem za vzniku vody, ta se vylučuje močí a potem. Aby se vodík dostatečně vyloučil, je k tomu potřeba hodně kyslíku. Příroda nám tu nabízí pomoc. Tou je prvek germanium, mající tu vlastnost, že v popsaném procesu nahradí kyslík, váže se s vodíkem a odvádí jej z těla ven. A tím nám germanium svým způsobem šetří kyslík pro jiné potřeby. V japonské publikaci Asai R. Miracle Cure: Organic Germanium z roku 1980 je uveden experiment na myších, který sledoval účinky sloučeniny germania na respiračních tkáních. Získané výsledky ukázaly významný pokles spotřeby kyslíku a uvádějí, že sloučenina působila jakožto náhrada za kyslík v kombinaci s vodíkem a je řazena mezi sloučeniny s oxidačním účinkem, který slouží k čištění krve.
Germanium
Germanium (Ge) získalo své jméno podle národnosti objevitele, německého vědce Clemense Winklera, jenž jej náhodou izoloval ze stříbrné rudy. Tradiční japonská a čínská medicína přisuzuje prvku analgetické a okysličující účinky. Z toho důvodu jej používají sportovci. V léčení se používá bylinná forma, kde je germanium extrahováno z česneku, cibule, kostivalu, ženšenu, reishi (ganoderma lucidum), outkovky, chlorelly a z aloe vera. Kromě extraktů se používají také oleje z rostliny. Působení germania v lidském organizmu ještě není dostatečně prozkoumáno, ale o jeho nezbytnosti a důležitosti není pochyb.
Vysoké koncentrace germania byly nalezeny v houbičce reishi – ganoderma lucidum – a je zřejmé, jak uvádí ve své práci doc. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. z katedry toxikologie v Hradci Králové, že „Tento kov, který se v přírodě nachází jen v nepatrných množstvích, je houba schopna účinně koncentrovat.
V potravinách a různých biologických materiálech se pohybuje koncentrace germania od 0,1 do 1,0 ppm, ale v ganoderma lucidum byly zjištěny koncentrace až 2 000 ppm. Germanium se v houbě nachází ve formě organokovové sloučeniny, karboxyetyl-germanium-seskvioxidu, známé pod označením Ge-132 (Asai, 1980). Tato téměř netoxická organokovová sloučenina (Nagata et al., 1978) vykazuje řadu farmakologických účinků spojovaných s efektem germania na organizmus (Tomizawa et al., 1978).
Významná je zejména jeho antitumorová aktivita (Sato a Iwaguchi, 1979; Kumano et al., 1985) a jeho schopnost posilovat imunitní systém (Mizushima et al., 1980; Yoshidi a Arimori, 1982). Klinické zkoušky Ge-132 prokázaly jeho dobrou tolerovatelnost až do denní dávky 3 g a přinesly řadu překvapivě dobrých terapeutických výsledků u mnoha chorob, zejména při léčbě některých tumorů (Asai, 1980). Poněvadž Ge-132 má i analgetické účinky (Hachisu et al., 1983), přináší úlevu i pacientům v terminální formě rakoviny“.
Tolik citace.
Germanium v těle?
Jak působí germanium v lidském těle, jak zasahuje do metabolizmu, není ještě detailně prozkoumáno. Není tedy standardně zařazováno do lidské výživy a musíme si ještě počkat na další výzkumy, ale zdá se, že je to prvek, který má velkou budoucnost. Máme zkušenosti s účinky česneku, ženšenu, reishi, aloe vera, kostivalu a víme, že mají pro tělo prospěšné vlastnosti. Pokud nyní víme i to, že obsahují germanium, lze se domnívat, že svým dílem přispívá tento prvek ku prospěchu našeho zdraví. Zde ještě uvedu některé zmínky o germaniu z naší informační databáze.
Proč tělo trpí nedostatkem kyslíku?
Překyselení
O kyselosti všichni víme, o porušení acidobazické rovnováhy všichni víme. Přesto je možno říci, že existují typy lidí majících tzv. kyselou konstituci. Je dána způsobem jejich života a oni jsou bezradní, nemají možnosti a vůli ji změnit. Jejich krev obsahuje větší množství kladných vodíkových iontů (H+), které reagují s kyslíkem, za vzniku hydroxylové skupiny. Je u nich často až přebytek vodíkových iontů (H+) a ten se hromadí v těle. V důsledku toho se krev okyselí, a to vede k trvalému nedostatku kyslíku, samozřejmě s následkem onemocnění, včetně rakoviny.
Syntetické potraviny
Příjem potravin, které obsahují nadbytek nenasycených chemických sloučenin (jsou vyrobeny synteticky organické sloučeniny, obsahující dvojné a trojné chemické vazby), lze uvést jako další podstatnou příčinu nedostatku kyslíku. Nenasycené sloučeniny mají přebytek molekulárních částic, jež se kombinují s kyslíkem v těle a dávají vznik kyslíkovému kationu se třemi vazbami, čímž se systematicky vyčerpává zásobování těla kyslíkem. V této souvislosti je důležité vědět, že přírodní potraviny obsahují mnohem méně nenasycených sloučenin, než potraviny umělé.
Stres
Podle teorie profesora Hanse Selyeho z University of Montreal, Kanada, stres způsobuje nevyváženou sekreci hormonů, zejména hormonů nadledvin. Zvláště, pokud jste vystaveni dlouhodobému stresu. Nerovnováha vede k okyselení krve, a tím se vytvářejí podmínky pro nedostatek kyslíku, s následkem onemocnění.
Pomůže nám germanium zlepšit zdraví?
Ano pomůže. Ale kromě toho, se musí změnit mnoho dalších životních kroků, které mají zamezit stresu, vylepšit jídelníček ve prospěch přírodních potravin, pečovat o acidobazickou rovnováhu, pravidelně sportovat, chodit, cvičit, správně dýchat a prodloužit dobu spánku.