Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) je všeobecně velmi dobře známá léčivá víceletá rostlina Roste planě ve středomoří, ale můžeme na ní narazit v okolí Černého moře i v některých asijských zemích. V českých zemích roste na jižní Moravě. Vzhledem je podobný kopru. Jeho plodem je dvounažka s protáhlými nažkami až jeden centimetr dlouhými. Mají zelenavou až světlehnědou barvu.
Účinné látky fenyklu a jeho využití
Jako léčivá rostlinná droga se používají plody. Mají charakteristickou vůni, lehce štiplavou, nasládlou chuť. Plody obsahují silice s terpentýny (estragon, pinen a další) pryskyřice, hořčiny, saponiny, stigmasterol, nenasycené mastné kyseliny, flavonoidy (kvercetin, isokverecetin) rutin, kumaríny, vitaminy A, B, C a E a četné stopové prvky. Listy fenyklu se používají jako koření v kuchyni. Jen výjimečně se z fenyklu používá kořen.
Jeho nejzásadnější použití je při nadýmání, pro spasmolytické účinky silic obsažených v plodu fenyklu. Je součástí různých čajových směsí pro děti. Obecně také podporuje trávení. Rovněž bývá součástí čajů pro kojící matky, protože podporuje tvorbu mateřského mléka. Dále se uvádí diuretické (močopudné působení), příznivý vliv na uvolňování hlenů při vlhkém, produktivním kašli a také některé zdroje uvádějí, že působí antiparazitárně. Jeho silice působí bakteriostaticky (na pseudomonády, stafylokoky, streptokoky, aerobakterie, Escherichia coli, Proteus vulgaris). Podává se ve formě nálevu nebo přímo silice.
Fenykl v kuchyni
Fenykl má ve velké oblibě i středomořská kuchyně vzhledem k jeho sladké chuti podobající se anýzu. Používá se k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Rovněž najde použití při dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů. Jemně osekané čerstvé lístky fenyklu obecného mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách.