Čokoláda

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Čokoláda byla už v říši Inků v Jižní Americe považována za “pokrm bohů”. Byla podávána šlechticům a panovníkovi při slavnostech, a to našlehaná v šálcích a ochucená kořením. A její obliba přetrvala dodnes.

Čokoláda

Její hlavní složkou je sušený kakaový prášek, získaný zpracováním kakaových bobů. Ten pochází z bobů ze stromu Theobroma cacao, kakovníku pravého. Jejich hlavní účinnou složku je alkaloid theobromin, látka se stimulačními účinky podobnými kofeinu, s nímž je také chemicky příbuzná.

Důležité je ovšem si vybrat kvalitní čokoládu. Jak ale rozlišit jednotlivé druhy?

Nejméně kvalitní je napodobenina čokolády, někdy označovaná jako “čokoládová náhražka”. Ta obsahuje pouze 10% kakaové hmoty. Zbytek tvoří levný rostlinný tuk, který je místo kakaového másla, a cukr. Je doporučována jako poleva do moučníků nebo na zmrzlinu, ale často se z ní vyrábějí tabulky “čokoládové pochoutky” nebo levné velikonoční či vánoční “čokoládové” figurky.

Již kvalitnější je tzv. čokoláda s ekvivalentem. Ta obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo, přidaný rostlinný tuk a cukr. Kakaové máslo může být nahrazeno jinými rostlinnými tuky, právě označovanými jako ekvivalenty. Ty mohou nahradit maximálně 5 % kakaového másla. Tyto tuky se nesmějí upravovat. Výrobce je musí uvést na obalu výrobku. Minimální obsah sušiny je 35 %.

Nejkvalitnější pravá (hořká) čokoláda obsahuje jen a pouze kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. Nesmí obsahovat žádný rostlinný tuk! Obsah kakaové sušiny je nejméně 35 %. Úplně správně by neměla obsahovat žádný cukr, ale ten se přeci jenom musí v určitém množství přidat, abychom si na ní mohli pochutnat.

Jaké má pozitivní účinky na naše zdraví?

Konzumace čokolády pomáhá zlepšovat náladu, a to díky tomu, že zvyšuje hladinu serotoninu v mozku. Dále podporuje snižování krevního tlaku (při malém množství kvalitní hořké čokolády denně), pomáhá při hubnutí (pokud si dáte kousek kvalitní čokolády před jídlem, již nemáte takovou chuť na sladké) nebo, podle výsledků výzkumů, pomáhá chránit před vznikem mrtvice.

A tím výčet nekončí – podle nejrůznějších výzkumů a studií prodlužuje život, zvyšuje výskyt flavonoidů, které nás chrání před volnými radikály, zlepšuje myšlení a dokonce, jak zjistili angličtí vědci, její konzumace působí větší pocit vzrušení než líbání…

A pak se řekne – jen sladkost ke kávě! Čokoláda, ale opravdu kvalitní čokoláda, vám v přiměřeném množství může pomoci zlepšit život. Tak dobrou chuť!