Chmel

cm chmel

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Tato šestimetrová kytka je pravděpodobně nejznámější léčivou rostlinou a zároveň světově nejžádanější. Odvar z chmelu (a sladu) je v naší zemi užíván dle statistiky každý den necelý půllitr počínaje kojencem, přes politiky a jiné skoro-abstinenty až po třesoucí se starce s kapačkou konče. Tedy 160 litrů na hlavu za rok. Každopádně za moji rodinu někdo musel zhruba 797 l za běžný rok vypít (a zaplatit). Tímto onomu neznámému děkuji.

Důležitou vlastností chmelu je uklidňování pohnutí mysli. A hned mě napadá logická myšlenka, v jakém že duševním marastu asi žijeme, když se musíme tak strašlivě moc uklidňovat? Nejvíc na světě…

Zvláštní vlastností chmelu a v něm obsažených látek s vlastnostmi ženských hormonů estrogenů uváděných jako fytoestrogeny je, že do určité míry tlumí i mužské vášně eliminací mužských hormonů, testosteronu. Mužskými vášněmi nemyslím auta a karty, ale již s věkem poněkud slábnoucí erotiku, kterou chmel obvykle dorazí. Nabízí se ale i možnost testování, například kolik piv ji utlumí, a tím porovnávání mužnosti nebo sledování novotvorby mužských hormonů, tedy za jak dlouho se mužnost obnoví, vůbec-li.

Chmel ve směsi s dalšími bylinami doporučuji pít spíše před jídly, aby se využily přítomné hořčiny pro zlepšení trávení a zpomalilo vstřebávání fytoestrogenů natráveninou pro jejich lepší využití. Směs bylin a chmelu lze použít zevně vmasírováním do kštice pro podporu růstu vlasů. Podobně jako nezaléváte kytku, ale květináč, ve kterém je umístěna, promasírujte odvarem nebo extraktem  pokožku rádobyvlasaté části lbi a nechte před umytím trochu zaschnout. Nebudete-li to potom omývat, ničemu to nevadí, jen pozměníte barvu šedin v zeleninu; máte-li. Ne-li, ani ne. Je-li to na vás složité, nechte se překvapit. Ještě to probereme.

Tak vám, dámy, chmel umožní nejen odhadnout perspektivy, lépe vybírat a plánovat, ale v určitých pro vás nevhodných obdobích bližního tlumit. Mnohem lépe zní: „Miláčku, koupila jsem ti několik piv…“ než varianty: „Nech mě dneska být, mám své dny, bolí mě hlava, děti ještě nespí, jsem děsně unavená a ráno brzy vstávám!“ nebo zvláště rafinované: „Mám záchvat frigidity!“

Pivo zabrání rozvratu manželství a umožní zachování rodiny. Rodina je základem státu a proto by v novele zákona o rodině měl být paragraf nařizující v každé ledničce při večerní kontrole přítomnost alespoň dvou litrů piva pod trestem 100 hodin veřejně prospěšných prací, například při výstavbě chmelnic.

Jako eroticonervosupertlumič je vhodný čaj z chmelu, kozlíku, meduňky a máty. Ovšem spolehlivý transformátor eroaktivity je lžíce ricinového oleje, člověk pak sice také myslí už jen na jedno, ale není to erotika.

Ledvinářům doporučuji pivo ředěné teplou vodou, ale ne každé je pak chuťově akceptovatelné… Tuto variantu piji obvykle já (rozředěním se hypertonické žízeňtvorné a tukotvorné pivo změní na žízeňhasný hypotonický nápoj, který má ideální urologické vlastnosti při potížích s ledvinami), kdy pivo ředím horkou vodou v poměru 1:1 až 1:2 na pivní čaj. Musím poznamenat, že jsem již mnohaletý velmi pravidelný pijan piva, protože ho piji ku podpoře trávení a ledvin vždycky o druhém svátku vánočním na rodinné slezině, která bývá doplněna gurmánským delikatesami celé ságy, kam jsem se před mnoha desítkami let přiženil. Oni si na mé pijáctví již zvykli a na jednu stranu ze mě mají legraci, ale na druhou jsem ekzot. Ne tím, že by to chtěli dělat jako já, ale tím, že jim to vrtá na pozadí mysli, proč to vlastně dělám. Zvláště, když patřím do kategorie: Vypadáte dobře… (Analogie poměrnému věku ženy: Nádherné miminko – roztomilé batole – princeznička – mladá slečna – slečna – mladá dáma – mladá paní (dokud slyší) – vypadáte dobře – hlavně zdraví – cože?). Jinak piji nepravidelně asi 1-2 litry piva za rok. Mimochodem, takové rodinné sleziny všech dostupných příbuzných na konkrétní datum perfektně upevňují pocit sounáležitosti a vzájemnosti – doporučuji všem. A také, když pivo, tak ředěné na pivní čaj…

Zvláštností odvarů z chmelu (včetně piva) je vhodnost k omývání lámavých a tenkých či absentujících vlasů. Tradičně se doporučuje vmasírovat do pokožky hlavy odvar z kopřiv, kořene lopuchu a chmelu. Ještě tradičnější přidají heřmánek, lípu, šalvěj, jírovec. Nejtradičnější ale udělají odvar jen z čerstvých kopřiv. I když je poslední varianta nejúčinnější, je dosti pracná, ruce pálí, šediny zelenají, ale hlavně nemá člověk nebo ženská na hlavě takové to aroma piva. (Pro detailistky citát z Bible: Člověk a jeho žena stáli pod stromem poznání nazí a nestyděli se…)

Z nechuti žen k pohlavnímu (po hlavě…) pivnímu aromatu plyne logická dedukce, že kdyby se ženy chtěly líbit mužům, tak by si kupovaly přiměřené parfémy. Například benzínový, naftový, pivní, slivovicový, rumový, tabákový, hospodský, uzený, dráždící gulášový nebo nedráždivý až maskující vyčpělý a lehce plesnivý nebo tlumivý ponožkový. Je to jasné, ženy se chtějí líbit výhradně sobě!

Každopádně jsem osobně toho názoru, že čerstvý chmel sám velmi příjemně voní. Hospodyňky si dříve dělaly velké chmelové věnce a dávaly do šatních skříní. Nevoní totiž molům, ne však volům (kteří naštěstí tuto větu nepochopí). Tedy většinou (ani tuhle).

Chmelové šištice, které se jediné ze chmelu používají, se vy voní asi za dva měsíce a potom už to není nic moc a za půl roku téměř to není k ničemu. Skladovat se tedy musí dobře nasušený chmel stlačený v uzavřených sklenicích. Po této době se dá použít jen jako zdroj hořčin snad do piv, či hořkých nápojů. Za rok rozhodně vyhodit.

Čerstvě nasušený nabízí chuťově mnohem akceptovatelnější směs hořčin, ale i silice, flavonoidy, enzymy a další důležité a účinné látky včetně fytohormonů, které u mnohých žen výrazně snižují nepříjemné stavy přechodu do klimakteria nebo do těhotenství. V obou případech budou ostatní byliny do vhodné směsi kromě kontryhele jiné. I když u žen je všechno jinak, než by člověk předpokládal. Berte tedy v případě přechodu buďto chmelovou směs s ostropestřecem, violkou trojbarevnou, přesličkou, malinou, čekankou a dalšími dle potíží. Při těhotenství vyměňte violku za kopřivu a břízu a čekanku za list pampelišky. Po těhotenství přidejte ku kojení pískavici.

Zajímavé je, že drsné listy škrábající paže česáčů chmele u většiny z nich vyvolávají alergickou reakci, ale při požívání piva se nikdo na jazyku neosypal. Nicméně se zvyšujícím se dávkováním se jazyk hůře ovládá.

To jsem si osobně vyzkoušel coby vodák s partou splouvající Otavu poblíž hradu Rábí před čtvrt stoletím. Já, coby vyhecovaný abstinent, jsem v pijácké soutěži absolvoval 14 pivních bodů (bod za půl litru) a se zkušeným parťákem Jirkou jsme zvítězili dosažením 27 bodů na kanoe. Bobo tehdy také udělal 14 bodů, ale jeho budoucí choť Džín věděla, kdy už má dost, a byli druzí. Trochu jsem vlastně švindloval, protože když jsem šel vylévat, tak jsem se na někým silně použitém, neosvětleném, kluzkém a smrdutém záchodě v koutě dvora pokaždé po prvním nadechnutí pozvracel; co vím, alespoň pětkrát. Nicméně kontrolovaně přiotráven a s pocitem maxima jsem se rozhodl k návratu, ale při placení jsem byl zaskočen výrazným zpomalením logického a kontrolovaného myšlení i téměř neovladatelným jazykem. Pamatuji si všechno. Vědom si intoxikace jsem si dával silný pozor, abych šel nekymácivě z Bojanovic těsně při levém okraji vozovky pro jistotu po plné bílé čáře levé krajnice. Po chvíli jsem si uvědomil, že sice kráčím pečlivě po lajně, ale ta je z mně nepochopitelných důvodů uprostřed silnice a navíc přerušovaná. Oalkoholovaný mozek měl asi potřebu si na chvilku odpočinout… Přiměřeně pomalu ve mně hrklo a s pozvolným pocitem kliky, že dosud nic nejelo, jsem pokračoval s minimaximální pozorností téměř příkopem. Na tábořiště jsem kupodivu trefil bez problémů. Druhý den jsem byl se svojí fakt strašlivě bolící hlavou (evidentně oteklým mozkem) zdrojem zábavy zkušených, což mi v ten čas ale bylo úplně jedno a usilovným pádlováním jsem to ze sebe dostal. Čárkovaný tácek mám stále schován, protože to bylo jednou, dostatečně odstrašující a naposled.

Alkoholizmus se nestal mým koníčkem, ani východiskem z problémů.

Dalekosáhlou zdravotní zvláštností alkoholu, a ochmelovaného zvláště, je nejen uvolnění psychiky, ale i výrazné snížení stresového zatížení a napětí organizmu. Alkohol v malé dávce je totiž asi nejlepší antioxidant na světě. Snadno a velmi rychle se rozpouští ve vodě a je nejdostupnějším palivem pro volné kyslíkové radikály. Proto ho střevní bakterie a kvasinky produkují normálně asi 1 g za hodinu. Lidoví výzkumníci z Moravy prokázali, že to je málo, a doporučují pro dlouhověkost začínat den vždy se stopečkó slivovice (Extractum Moravoslivum Officinalisum).

Podle mých nevědeckých průzkumů při mé jediné návštěvě SSSR zemřeli dle AČG (adín čelovjék gavaríl…) opilí černobylští hasiči až poslední. Ne na primární ozáření, ale na sekundární z vlastních zářících kostí, protože jim po dobu autoozařování nebyla podávána v nemocnici pravidelně v malých dávkách dál vodka. Proto také doporučuji půl hodiny před rentgenováním nebo CT, není-li to kontra-indikováno jinak, velkého frťana vodky a potom ještě jednoho až víc s lineárním odstupem na dozářky. Vzpomínám, jak mi jedna dáma na Litomyšlsku po celkovém rentgenu skeletu zahltila osobní dozimetr tvrdého záření.

Domnívám se, že etanol umožňuje jaterní buňce se zbavit kancerogenních, aromatických a polychlorovaných uhlovodíků (+ DDT, PCB, struktury s benzenovým jádrem atd.), které neumějí játra detoxikovat, do žluče, protože bez něj se nevyloučí, ledvinami ani potem to nejde, protože jsou ve vodě téměř nerozpustné, a tak se deponují v tuku. Potom při náhlejším hubnutí stresem či chorobou jejich množství v krvi (komplex…) vzrůstá na životu nebezpečné hodnoty. To mají právě vhodně ošetřeno na Moravě slivovicí a aby nevzbuzovali závist přílišnou dlouhověkostí, dávají si ní kouřovými jedy naplněné uzené…

Poznamenávám, že při přejedení se teplým čerstvým chlebem dochází k ožralosti, protože kvasinky přeživší pečení se rychle pomnoží a vyprodukují ve střevech z připravených snědených škrobů během hodiny mnoho desítek gramů alkoholu. Proto euforie a také značný nadbytek oxidu uhličitého a tím nadmuté břicho ufukující v podobě větrů (flatulence lat.), v horším případě v podobě plískanice nebo nedej bože krup.

No, už vás vidím, jak vysvětlujete lehce poflatulujíce příslušníkovi nad zelenající se trubičkou či čím, že jste nic nepili a nemůžete být tudíž opilí a že o ožralosti, tedy přejedení se čerstvým pečivem, není v zákonech ani zmínka. Zajímavé je, že by to fungovalo i u sladkých typů přezrálého ovoce, kdyby ovšem bubliny vznikajícího plynu neakcelerovaly váš krok i řídkou natráveninu urychleně ven z vozidla, zvláště, požili-li jste po tomto ovoci i vodu.

Darmo by pivo nebylo po generace tak oblíbeným pitivem, kdyby pijákům nepřinášelo cosi pozitivního. Tedy kromě antioxidačních vlastností ještě uklidnění psychiky a zlepšení trávicích pochodů. Povšiml si vůbec někdo té skutečnosti, že pravidelní pijáci rozumného množství piva bez ostatních zlozvyků tvoří nejzdravější (a nejkrásnější…) skupinu populace?

Myslím, že chmel patří právem mezi největší léčivky.