Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Celer, přesněji nazývaný miřík celer je dvouletá bylina, která může dosáhnout výšky až 90 cm. Má lesklou, přímou lodyhu a vřetenovitý kořen. Listy jsou ostře zubaté, lichozpeřené, aromatické. Miřík celer se pěstuje hlavně pro svou bulvu. Nicméně se také sbírají listy. Důležité je, že existuje několik druhů celeru. Je to hlavně celer řapíkatý, z kterého se sbírají listy a celer hlíznatý, z kterého se dají zpracovat jak listy, tak i podzemní část, zmíněná bulva.
Je to původem bahenní rostlina. Celer byl již užíván ve starém Egyptě jako koření, ale hlavně jako afrodisiakum, což přetrvalo v tradičním léčitelství vlastně do našich časů.
Celer je nápadný svým typickým aroma. To je dáno velkým množstvím éterických olejů. Tyto látky působí jednak jako ochranné pro samotnou rostlinu, ale po zpracování a konzumaci chrání i náš organismus. V trávicím traktu se tyto éterické látky uvolňují a působí zde antimykoticky a antibakteriálně. Podobně působí v ledvinách a močových cestách. Příznivě působí na dýchací cesty v případě nachlazení.
Kromě éterických látek obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Významné je velké množství vitamínů ze skupiny B, které jsou důležité pro zdravou kůži, nehty a vlasy, správnou funkci jater či střev. Listy obsahují velké množství vitamínu C, dále vitamín A, K a E. Díky obsahu vitamínu K celer nesmějí konzumovat pacienti užívající lék Warfarin působící na krevní srážlivost. Z minerálních látek obsahuje celer draslík, hořčík, chróm, sodík, vápník, železo, zinek a jód.
Celer podporuje tvorbu moči a tak působí jako přírodní diuretický prostředek. Pomáhá také při onemocnění pohybového aparátu. Zde je doporučováno užívat celerovou šťávu či syrový celer. V lidovém léčitelství se uvádí, že snižuje hladinu krevního cukru i hladinu krevního tlaku.
Celer je samozřejmě také hojně využíván v kuchyni, jak listy, které se v sušené formě používá jako koření, tak bulva, která se dává do salátů a pomazánek.