Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Tento olej získáváme ze žlutavých plodů argánie trnité, rostoucí v pouštních oblastech Afriky. Uvnitř plodů se nacházejí oříšky, které jsou třikrát tak tvrdší, než oříšky lískové. Plody se pak podobají olivám, listy jsou výtečnou pochoutkou koz. Ve zlatých dobách tyto stromky svým hustým kořenovým systémem prorůstaly pobřežím celé severní Afriky, v současné době jsou však, bohužel, na seznamu ohrožených druhů a tedy chráněny UNESCEM.
Pro svou vzácnost a náročnou manuální výrobu, kdy je olej stále tradičně zpracováván v berberských vesnicích, pak arganové oleje řadíme mezi jedny z nejdražších. Jejich cena však odpovídá kvalitě, kdy se během šetrného zpracování ušetří celá řada příznivých látek.
Argonový olej využíváme v kosmetickém i potravinářském průmyslu. Pro potravinářské účely vybíráme olej tmavé barvy, obsahuje celou řadu významných antioxidantů, jako jsou např. vitamín A a E, dále zde najdeme slušnou dávku esenciálních mastných kyselin, vitamínu F a tokoferolů. Vitamín F stojí jistě za zmínku, stejně tak tokoferoly, ke kterým se spolu ještě vrátíme. Vezměme však všechno hezky popořadě.
Vitamín F zlepšuje kvalitu kůže a vlasů, čistí cévy od cholesterolových plátů, usnadňuje spalování tuků a tím napomáhá redukovat váhu. Působí příznivě na funkci prostaty. Neboť jde ruku v ruce s vitamínem E, pro jejich lepší využitelnost je kombinujme tedy společně.
Tokoferoly jsou pak důležité růstové a antisterilní faktory, součástí vitamínu E, rozpustné v tucích. Řadí se mezi důležité antioxidanty chránící buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Jejich nedostatek vede k vážným funkčním poruchám organismu, není třeba se však bát, pokud naše strava obsahuje přijatelné množství rostlinného oleje, obilných klíčků, případně i oliv. Arganový olej obsahuje zhruba na 1 kg asi 600 mg tokoferolů. Olivový pak ve stejném množství asi 320 mg, nejvyšších hodnot dosahuje olej z pšeničných klíčků. |
Ráda bych ještě podotkla, že díky vysokému obsahu tokoferolu má tento olej vysokou oxidační stabilitu.
Dále zde najdeme důležité fytosteroly, konkrétně Schottenol a Spinasterol, známé pro své antikancerózní vlastnosti. Mimoto, že zajišťují optimální strukturu a funkci buněčných membrán, zabraňují vstřebávání LDL cholesterolu ze střeva do krve, který je pak prospěšně vylučován pryč. Jsou tedy důležitou prevencí při regulaci vysoké hladiny cholesterolu v krvi. V rostlinných olejích bývají poskromnu, ten argonový jich však obsahuje velmi hezké množství.
Aby toho nebylo málo, na seznam dalších z prospěšných složek přidáme ještě přírodní organickou sloučeninu, skvalen. Důležitou vlastností skvalenu je, že stejně jako fytosteroly, také on zabraňuje nadbytečné tvorbě a ukládání cholesterolu v těle. Zároveň slouží jako významný druhotný zdroj buněčného kyslíku, reguluje metabolismus steroidních hormonů. Lidské tělo si skvalen do jisté míry vyrábí samo, posléze uskladňuje v játrech, mozku, slezině, ledvinách a reprodukčních orgánech. Jedním z jeho nejlepších zdrojů je právě arganový olej, pro zajímavost zmíním, že obsahuje 2x více skvalenu, než kterýkoli jiný olej. Mezi jeho další zdroje patří také amarant a pšeničné klíčky.
Jako poslední, co jistě stojí za zmínku, jsou karotenoidy, důležité přírodní antioxidanty. Stejně jako fytosteroly, také karotenoidy pomáhají předcházet riziku vzniku rakoviny, konkrétně žaludku, plic, prostaty, chrání naše srdíčko. Některé druhy karotenoidů pak také pomáhají snižovat hladinu škodlivého cholesterolu, a to je právě onen LDL. |
Jak konkrétně může pomoci:
- pomáhá udržet mladistvý ráz organismu, v kombinaci s kmínovým olejem se vyznačuje příznivými účinky na naši imunitu
- má významné protizánětlivé a antibakteriální účinky
- podporuje činnost mozkových buněk
- stimuluje funkci jater
- chrání pojivové tkáně
- předchází vzniku rakoviny
- napomáhá snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu
- snižuje krevní tlak
- pomáhá předcházet degenerativním změnám uvnitř buněk
V kosmetickém průmyslu pak:
- posiluje nehty
- pomáhá při léčbě kožních nedokonalostí (akné, jizvičky, lupénka, ekzém)
- zlepšuje hojení ran a popálenin
- vyživuje vlasy a dodává jim lesk
Protože se jedná o čistý dar přírody, můžeme jej bez starostí použít jako jednu z ingrediencí do zeleninových salátů, přidat do omáček, zálivek, nahradit kterýkoliv běžně používaný olej. Arganový olej se vyznačuje nižším bodem zakouření, to znamená, že není vhodný k opékání, restování, smažení, ponechala bych jej tedy pro studenou kuchyni.
Můj tip: Pokud byste si chtěli užít skutečný gurmánský zážitek alá Maroko, smíchejte kapku arganového oleje s opraženými kousky mandlí a medem a natřete na celozrnnou palačinku. Zdravá pochoutka je rázem hotova.