Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Onemocnění cukrovkou (Diabetes mellitus – úplavice cukrová), nabývá ve světové populaci stále většího významu. V České republice jím trpí téměř 9 % z celkového počtu obyvatel, v Evropě 7 až 10 % podle regionů a v Asii, zejména Indii, je procento ještě vyšší. Z tohoto důvodu Indická vláda vyhlásila „boj s cukrovkou“ jako vládní program a investovala finanční prostředky a čas do vývoje nového účinného prostředku na bylinném základě bez vedlejších účinků.
Díky spojení vědy a Ajurvédských zkušeností a znalostí má svět nového velmi významného a silného hráče v boji proti tichému a zákeřnému zabijákovi, jakým cukrovka je.
Národní Indický botanický výzkumný ústav a Národní Indický institut léčivých a aromatických bylin za podpory Indického ministerstva pro výzkum vyvinul nový Ajurvédský preparát – doplněk stravy.
„Všichni víme, jak na populaci stále více působí civilizační faktory a přesun lidí do velkých městských aglomerací. To sebou nese zásadní změny životního stylu a to je živná půda pro vznik prediabetických stavů a následného rozvinutí onemocnění cukrovkou. Diabetes mellitus 2. typu je zákeřný v tom, že na začátku “nebolí“, nedává o sobě výrazně vědět, přichází nenápadně,“ říká MUDr. Ioannis Svilias. „Spouštěčů je celá řada a navíc se vyskytují i v kombinacích. Patří mezi ně nedostatek pohybu, nevhodný jídelníček, stres, životní prostředí, oxidativní stres a další. Za produkci inzulinu v těle je odpovědná slinivka, respektive ß-buňky ve slinivce, které jsou současně velmi citlivé na oxidační stres, tedy na volné radikály v těle. Diabetes mellitus 2. typu vzniká při kombinaci porušené sekrece inzulínu a jeho působení v cílových tkáních. Cukrovka se bohužel netočí pouze kolem slinivky, tělo funguje jako celek a je tedy nutné na něj jako na celek pohlížet. A toto splňuje právě Ajurvéda, která je celostní medicínou – tedy celostním pohledem na tělo a jeho potíže – tedy i na cukrovku.“
Díky více než pětiletému vývoji, který využíval bohatých 5000letých Ajurvédských znalostí a zkušeností a současným moderním technologiím a prostředkům, se podařilo vyvinout nový Ajurvédský doplněk stravy. Výzkumníky bylo zkoumáno, studováno a prověřováno více než 500 různých rostlin, finální složení doplňku stravy je postaveno na unikátní kombinaci šesti vybraných rostlinách.
Jednotlivé rostliny a jejich kombinace byly podrobovány optimalizačním studiím pro stanovení jejich správného vzájemného poměru. Ve finálním složení jsou kombinované dvě frakce (pulvis a extrakt). Nakombinováním různých množství těchto dvou frakcí a různých částí výše uvedených rostlin bylo dosaženo unikátního výsledku. Doplněk stravy disponuje 34 důležitými deriváty rostlinných složek.
Všechny rostliny jsou u nás již známé:
|
V před-klinické studii provedené v Indii začalo testování u 100 lidí ve dvou skupinách. Jedna skupina s doplňkem stravy a druhá skupina s placebem. Testování trvalo 20 týdnů (4 týdny = startovací perioda + 16 týdnů testování). Hodnoty glykovaného hemoglobinu se snížily z 95,6 ± 11,5 na 75,8 ± 09,9, což bylo ve skupině na BGR-34 považováno za vysoce významný pokles. Naproti tomu ve skupině na placebu bylo během sledovací periody trvající 16 týdnů zaznamenáno relativně méně významné snížení hladiny glykovaného hemoglobinu, a to z 99,1±10,5 na 88,6±13,0. (viz tabulka).
Dobrou zprávou pro trpící cukrovkou a jejich rodiny je, že BGR-34EU po dvouletém působení na indickém trhu, kde si získalo důvěru více než dvou milionů nemocných cukrovkou, přichází na český i evropský trh.