Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Pokud se zeptáme našich známých, jak si navrátit zdravý zrak, nebo alespoň posílit kondici očí, tak dostaneme celou paletu odpovědí:Nemáme zahálet a hned se vydat k očnímu lékaři. Denně si máme strouhat k večeři mrkev.
3x denně máme provádět oční cvičení. 6x denně si máme kapat do očí umělé slzy pro kontinuální zvlhčování oka. Rad a tipů je bezesporu nespočet. Nás dnes bude zajímat, jaké přírodní látky prospívají našemu zraku.
Mrkev, nebo vitamin A ?
Ano, je pravda, že mrkev je zdrojem beta-karotenu, který si dovede náš organizmus přeměnit na funkční vitamin A. Vitamin A je potřebnou složkou světločivného rodopsinu v oční sítnici. Beta-karoten bychom neměli hledat pouze v mrkvi. Neméně bohatými zdroji jsou papriky, meruňky, broskve, ale i brokolice či špenát. Pro efektivní příjem vitaminu A i beta-karotenu je třeba tuková složka ve stravě. Tyto vitaminy jsou rozpustné v tucích. Rozhodneme-li se tedy pro mrkvové, paprikové, či brokolicové večeře, tak bychom vždy měli zeleninou zakápnout kvalitním olejem.
Zinek a selen
Zinek a selen jsou prvky pro obnovu a regeneraci buněk. Spojujeme je často se zdravím reprodukčních orgánů, ale to bychom jim odpírali nejeden důležitý účinek. Zinek a selen působí příznivě jako součásti našich vlastních enzymů především u rychle se regenerujících buněk kůže, sliznic vnitřních orgánů i oční sítnice. Zinek i selen najdeme v rostlinných i živočišných potravinách. Bohužel není tajemstvím, že současné potraviny jsou na oba prvky méně bohaté, než-li v minulosti. Nelze paušálně říci, jaké potraviny jsou garantovaným zdroje těchto stopových prvků, záleží na půdě, ve které jsou pěstovány.
„Superpecialita“ astaxanthin
Zvláštní pozornost bychom měli věnovat látce zvané astaxanthin, která patří mezi nejsilnější dnes dostupné antioxidanty. Jen si připomeneme, že antioxidanty jsou látky, které v našem těle brání vzniku volný radikálů – látek, které jsou při vyšším vzniku schopny poškozovat naše buňky. Astaxanthin v tomto ohledu na plné čáře poráží ostatní přírodní substance.
Lutein a zeaxanthin
Lutein i zeaxanthin patří stejně jako beta-karoten mezi karotenoidy. Luteinový král je květ měsíčků lékařského. My bychom jej měli přijímat především ve tmavé listové zelenině (například kapusta, špenát). Zeaxanthin budeme muset hledat ve vaječném žloutku, kukuřici, nebo řase spirulině. Účinek luteinu i zeaxanthinu je opět antioxidační. Vědci u těchto dvou látek uvádějí ochranou funkci před modrým spektrem světla, což je příslibem podpory zdravých očí v naší době plné modrého záření všudypřítomných monitorů.
Rybí olej a omega 3 mastné kyseliny EPA a DHA
A jsou zase tady. Omega 3 mastné kyseliny a rybí olej, které si naše tělo neumí vyrobit, ale potřebujeme je pro svou funkci. Jsou omega 3 mastné kyseliny jen pro naše nervové buňky? V žádném případě! Omega 3 mastné kyseliny využije každá naše buňka, protože tyto látky zabudovává do svých buněčných membrán, čímž zvyšuje svou plasticitu – propustnost pro živiny, kyslík. Pokud naše tělo, naše buňky nedovedou efektivně přijímat živiny a vylučovat odpadní látky, tak i sebelepší živiny a výživové doplňky nemusejí přinášet požadovaný účinek. V souvislosti s nitroočním tlakem vykazují omega 3 mastné kyseliny účinky snižující nitrooční tlak, což může být počáteční příčinou dalších závažnějších očních chorob (například zelený zákal).
Ginkgo biloba (Jinan dvoulaločný)
A na konec celosvětově známá Ginkgo biloba. Jinan dvoulaločný není jen na paměť a lepší prokrvení nohou. Ginkgo podporuje zdravou mikrocirkulaci krve v těch nejjemnějších cévách – vlásečnicích, a to nejen v mozku, nebo končetinách. Stejně jemné a neméně důležité jsou vlásečnice v oční sítnici, kde ginkgo zlepšuje kvalitu stěn i těch nejmenších cév.