
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Slzovka a její původ
Slzovka obecná je tradiční léčivá obilnina používaná převážně v čínské medicíně, přezdívaná Bílá perla východu nebo Jobovy slzy.
Účinky
Výjimečnost slzovky spočívá v celkovém posilování organismu (ledviny, sleziny, plíce), aniž by přitom „spalovala vlastní rezervy uložené v ledvinách“ a současně vylučuje škodliviny z organismu (horké toxiny, vlhkost a hlen). V podstatě je to ideální snídaně pro dnešního člověka, který potřebuje posilovat svůj organismus (bez vedlejších účinků) a současně z těla vylučovat nežádoucí usazeniny (z uzenin, živočišných tuků apod.). Velmi účinná je při eliminaci akné či jiné hnisavé záležitosti kůže, které jsou odrazem nezdravého vnitřního prostředí. Ze slzovky lze připravit šlémovitý odvar, podporující jaterní funkce, čímž rovněž posiluje tělo, které snáze detoxikuje. Šlém je snadno stravitelný, čímž lahodí slabému žaludku či střevům. Dle tradiční čínské medicíny slzovka zvláčňuje a změkčuje, čímž uvolňuje živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin, rovněž pomáhá zbavit se hlenu.
Kde všude ji můžeme použít
- detoxikaci
- průjmech
- žaludečních či střevních problémech
- zahlenění
- zápalu plic či průdušek
- otocích
- zánětech močového měchýře
- zvýšeném LDL cholesterolu
Na slzovku si dají pozor těhotné ženy, neboť celkově vysušuje, což nesvědčí děložní sliznici.
Slzovka v kuchyni
Slzovka je velmi dobrou alternativou kuskusu nebo bulguru. Skvělá je jako bezlepková příloha i na pečení. Využít ji můžete jako:
přílohu – samotnou nebo v poměru 1 : 2 s rýží, kuskusem nebo bulgurem, oživí jejich chuť.
doplněk dalších obilovin – k rýži do rizota, ke kroupám do kuby, k jáhlám do jahelníku
zavářku do polévky
zdravý doplněk do sekané a nákypů
k zahuštění omáček, pomazánek, placiček – (užijte slzovku uvařenou a rozmixovanou).
snídani- do kaší a müsli – použijte opražená semínka s cukrem
doplněk do pečiva – pomletá semena přidejte k dalším moukám při přípravě sladkého i slaného pečiva
Jak ji připřavit
Dříve, než ji povaříme, je dobré slzovku na pár hodin namočit, spěcháme-li, postačí i hodina. Většinou se používá v doprovodu jiných přílohových potravin, například rýže. Lze ji však zkombinovat s čímkoli dalším. Jelikož se vaří déle, je dobré vybrat potraviny s podobnou potřebou varu. Sama ji míchám společně s rýží Basmati natural.
Naše oblíbené recepty:
Voňavá rýže se slzovkou a hráškem
- 200 g rýže Basmati natural
- 80 g slzovky
- 200 g hrášku
- 1 brokolice
- cibule
- kokosový olej
- koření pěti vůní: badyán, fenykl, hřebíček, sečuánský pepř a skořice
- himalájská sůl
Příprava: slzovku na několik hodin namočíme. Na kokosovém oleji opražíme cibulku. Přidáme hrášek, omytou a na růžičky nakrájenou brokolici. Dále slzovku, rýži, velmi jemně osolíme a na závěr přidáme koření pěti vůní. Zalijeme vodou a dusíme zhruba 45 minut. Směs je voňavá, lahodná, velmi jemná.
Slzovku lze také povařit a umixovat na lehkou chutnou pomazánku.
Pohanková pomazánka s mrkví a slzovkou
- 100 g pohanky
- 50 g slzovky
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 2 cibule
- kokosový olej
- himalájská sůl
- česnek
Příprava: slzovku na několik hodin namočíme. Na kokosovém oleji zesklovatíme cibulku, přidáme na kousky nakrájenou mrkev, petržel. Směs doplním pohankou a slzovkou. Jemně osolíme. Zalijeme vodou, kterou necháme zcela vyvařit. Těsně před koncem přidáváme prolisovaný česnek. Mixujeme. Můžeme zjemnit troškou smetany.