Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Většina z Vás asi ví, že slezina je poměrně malý orgán v levém podžebří, který funguje jako součást imunitního systému. Rozkládají se v ní už opotřebované červené krvinky a vytvářejí se bílé krvinky a protilátky. To je sice velmi zajímavé, ale o Slezině jako orgánu podle západní medicíny dnes moc mluvit nebudeme. Budeme mluvit o Slezině a jejímu vlivu na náš imunitní systém, jak ji chápe čínská medicína.
Na úvod musím zmínit, že tradiční čínská medicína rozděluje náš svět do pěti systémů nebo též pěti prvků či elementů. Jsou to: dřevo, oheň, země, kov a voda. Každá věc, každý jev se díky svým vlastnostem řadí k jednomu z těchto prvků a stejně tak i v našem těle každému z prvků vládne jeden orgán. Dřevu vládnou Játra, ohni Srdce, zemi Slezina, kovu Plíce a vodě Ledviny. A podle ovládajícího orgánu se běžně v těle daný prvek nazývá. Takže pokud čínský lékař mluví o Játrech, tak většinou nemyslí pouze tu chemickou továrnu, kterou si každý z nás nosí v pravém podžebří, ale mluví o celém systému, kam kromě jater samotných patří i žlučník, oči, vlasy, nehty nebo emoce vzteku. A stejně tak v případě Sleziny mluví čínská medicína o žaludku, svalech, ústech a také myšlení, intelektu či přemítání. Takže např. pokud máme problém s ochablými svaly, bude potřeba Slezinu posílit.
Tomuto systému pěti prvků se říká Wu Xing a lékař čínské medicíny ho používá jak k diagnostice, tak k následné léčbě. Celý systém musí být v rovnováze, aby náš organismus fungoval správně. Bohužel je tato rovnováha velmi křehká. Vše souvisí se vším.Nerovnováha jednoho systému rychle vyvolá nerovnováhu jiného. A díky tomu je terapeut schopen určit, nejen jak nemoc vznikla, ale i jak se bude vyvíjet.
Ve staré Číně žil jeden lékař, který se jmenoval Li Dong Yuan. Ten pochopil, že systém Sleziny zaujímá v našem organismu výjimečné místo a založil Školu země. Jeho učení se opírá to tezi, že většina problémů vychází ze slabé energie Qi Sleziny. Tzn. posilováním Qi Sleziny jsme schopni vyléčit většinu zdravotních problémů. Když posílíme Qi Sleziny, tak si tělo samo poradí s ostatními nerovnováhami.
Slezina je prvek zemitý a podle toho se také chová. Je to takový střed našeho těla, je to stabilita, je to něco stálého. Pro náš zdravotní stav extrémně důležitá.
Stěžejním úkolem Sleziny je přeměňovat potravu na energii Qi a krev. Qi a krev jsou pro člověka velmi důležité, je to „palivo“ pro náš organismus. Aby stroj mohl fungovat, potřebuje palivo. A naším palivem je Qi a krev. Zjednodušeně můžeme říct, že Slezina je naše „trávení“ – potravu přeměňuje na Qi a krev. Není to žaludek, jak bychom si mohli myslet – ten je jen takovou „spalovací komorou“, kde to probíhá, ale „hnací síla“ k celé té transformaci vychází ze Sleziny. Kromě potravy Slezina přeměňuje i tekutiny. Pokud bude naše Slezina dostatečně silná, bude tento proces přeměny fungovat dobře a náš organismus bude plný Qi a krve, tzn., bude mít dostatek paliva k fungování a bude prospívat.
Dalším úkolem Sleziny je vše nadzvedávat a udržovat na svém místě. Pokud je tato funkce oslabená, dochází např. k poklesu či výhřezu vnitřních orgánů, k chronickému průjmu, nadměrné únavě apod.
Jak tedy posilovat naši Slezinu?
Jelikož je Slezina synonymem k trávení, pak její kondici bude v prvé řadě ovlivňovat to, co jíme. Čínská medicína rozděluje způsoby stravování na stravování pro zdravé a pro nemocné. U nemocných musí strava vyrovnávat nerovnováhy v organismu, nerovnováhy yin a yangu. To znamená, že pokud je v organismu chlad (což je Yin), tak ho zahříváme a naopak. Pokud máme chlad ve Slezině, protože jíme stále zmrzlinu, tak cílem bude Slezinu zahřívat např. teplými polévkami. Stravování u nemocných je velmi individuální a závisí na konstituci konkrétního člověka a povaze nemoci. Z toho jasně vyplývá, že co jednomu pomůže, to druhému ublíží. Je třeba zdůraznit, že neexistuje ve stravování svatý grál, přestože ho všichni hledají (někteří tedy tvrdí, že ho objevili, a že tahle potravina nebo doplněk stravy pomůže úplně všem a úplně na všechny problémy, ale pohledem tradiční čínské medicíny to prostě není možné.)
Není zde prostor, abychom rozebírali různé stravovací léčebné plány, to uděláme někdy jindy.
Takže jak jíst, abychom Slezinu posílili?
Nastíním vám v podstatě takový univerzální způsob stravování i pro zdravé lidi (nebo alespoň přiměřeně zdravé).
Vyhněte se všemu, co Slezinu nesnáší a co ji oslabuje:
Nesnáší nepravidelnost a to nejen v jídle, ale v celém životě. Měli bychom pravidelně (ve stejné časy) vstávat, jíst, pracovat, cvičit a chodit spát. Čím více pravidelnosti svému životu dáme, tím bude Slezina šťastnější. Nejdůležitější je samozřejmě pravidelnost ve stravování. “Je jedno, co budete jíst, hlavně to jezte pravidelně“. Čínští lékaři doporučují jíst 2−3x denně. Najíst se a pak nechat dostatek času Slezině na trávení a na obnovení její energie Qi. Některé současné přístupy radí, pokud chcete zhubnout, jezte každé 2 hodiny. Zčásti je to pravda. Častým příjmem potravy se rozhýbe metabolismus a začne rychleji spalovat. Mohli bychom říci, že Slezina zintenzivní svoji činnost. Problém ale je, že díky takto intenzivní činnosti se její Qi ještě více vyčerpá. Někdy po týdnu, někdy po několika měsících. A pak stačí pár nepovedených dní s „junk food“ a jste na vyšší váze, než jste byli na počátku. Prostě klasický jo-jo efekt.
Mé doporučení zní jíst 2x nebo 3x za den vždy ve stejný čas. A žádné uzobávání mezi těmito jídly. Jen přiměřeně pít vodu nebo slabý čaj. Zároveň vše je nutné přizpůsobit stavu konkrétního člověka. 40 kilová žena s hypoglykémií nemůže jíst jen 2x denně!!! Z tohoto úhlu pohledu není úplně optimální ani dlouhodobý půst. Naopak moderní „přerušovaný půst“ může přinést tělu jisté benefity.
Nesnáší přejídání se. Je to v podstatě stejný princip, který jsem popisoval výše. Pokud jíme velké porce vydatných jídel, potřebuje Slezina hodně energie Qi, aby nadměrné porce zpracovala. Tím svoji energii nadbytečně vyčerpává. Ideální je jíst do 80 % sytosti. Po jídle byste stále měli cítit jistý pocit malého hladu. Ale opravdu malého. Nadměrné množství jídla v kombinaci s oslabenou přeměňovací funkcí Sleziny vede ještě k dalšímu jevu, který s nadváhou souvisí. Potrava začíná stagnovat. Prostě se posunuje příliš pomalu. Asi to znáte jako „zpomalený metabolismus“. A stejně jako kompost na zahrádce se začne zahřívat, stejně tak zpomalený posun začne vytvářet horko v našem Žaludku a to vytváří jev, kterému říkáme „vlčí hlad“. Prostě máme stále hlad. Na jedné straně máme stále potřebu jíst a na druhé straně slabá Slezina potravu pomalu přeměňuje a posouvá. A to není pro člověka, který chce hubnout, dobrá kombinace.
Nesnáší vlhkost. Vlhkost, zvláště studenou vlhkost (např. v podobě zmrzliny), která ji vyčerpává a přispívá k tvorbě další nadbytečné vlhkosti. (To třeba vysvětluje, proč je pro některé ženy koupání ve studené vodě spouštěčem gynekologických výtoků). Typickým příkladem vlhkých a chladných potravin jsou mléčné produkty – mléko, tvaroh, jogurty. A co teprve ráno studený jogurt vytažený z lednice! Máslo a tvrdé sýry tolik nevadí.
Nesnáší cukr. A teď prosím znalce čínské medicíny, vyčkejte se svojí kritikou a tvrzením, že „Slezina přeci miluje cukr“. Ano máte pravdu, ale i u cukru platí moje oblíbená zásada přiměřenosti. Slezina potřebuje cukr, protože z něj vytváří energii Qi. Ale není cukr jako cukr. Bílému rafinovanému cukru se říká „zloděj Qi“. Tento rychlý cukr rozpohybuje aktivitu Sleziny až moc a zároveň ji velmi rychle vyčerpá. Určitě to znáte. Když jste unavení a vyčerpaní, dali byste cokoliv za kousek něčeho sladkého, co vám rychle dodá energii. Bílý cukr to udělá spolehlivě. Pokud budete Slezinu zásobovat bílým cukrem příliš, poměrně rychle ji zahltíte a vyčerpáte. A Slezina začne vyrábět již zmíněnou patologickou vlhkost, která se začne ukládat v podobě tuku.
Je to vlastně takový začarovaný kruh, slabá Slezina vyrábí málo Qi a krve. Jsme unavení, cítíme, že rychle potřebujeme rychlou energii. Máme vyloženě chuť na něco sladkého. Dáme si čokoládu. Chvíli se cítíme super, ale po nějaké době jsme na tom hůř, než jsme byli předtím. A tak pořád dokola. Stejně jako s cukrem je to s bílou moukou. Jsou to v podstatě také rychlé cukry, které Slezinu v konečném důsledku oslabí. Takže myslete na to, abyste Slezině dopřávali „pomalé cukry“, které se dávkují postupně. Ideálně celozrnné pečivo nebo obilné kaše.
Nesnáší sezení. Musí se hýbat. Při sedavém zaměstnání jdou kila nahoru velmi rychle. Takže doporučuji pohyb – ale opět přiměřený. Příliš intenzivní pohyb vyčerpá z těla příliš krve a energie Qi a slabá Slezina nestíhá v dostatečně krátké době tento stav obnovit. Ideální je svižná chůze, Taiji nebo jóga. Ve své ordinaci jsem měl již několik vrcholových sportovkyň, které se v pubertě, kdy dochází k velké spotřebě Qi a krve na růst, příliš vyčerpávaly. Ztratily menstruaci a později nemohly otěhotnět.
Nesnáší nadměrné přemýšlení. I to ji oslabuje. Máte-li problém, stále o něm přemýšlíte, i to oslabuje Qi Sleziny a oslabená Slezina vás nutí ještě více přemítat. Opět jeden začarovaný kruh.
Dodržujte pár pravidel, které jsou pro Slezinu prospěšné:
Upravte svůj jídelníček tak, aby podporoval posílení Qi Sleziny. Dávejte přednost chutným, jednoduchým jídlům, které se skládají z malého množství přísad. Základem by měly být složité sacharidy doplněné malým množstvím vysoce hodnotných proteinů (bílkovin) a lehce povařené zeleniny. K získání té nejkvalitnější energie Qi doporučuji vybírat si čerstvé suroviny, které budou lahodit nejen jazyku, ale i oku. Lokálně pěstované sezónní potraviny mají nejlepší Qi. Přestože každé jídlo je třeba tepelně upravit, nedoporučuji zbytečné rozvařování. V závislosti na druhu potraviny většinou postačí lehké povaření, po kterém jídlo zůstane ještě trochu křupavé. Listovou a křehkou zeleninu, stačí lehce povařit, zatímco kořenová zelenina a zrniny si udrží tvar, strukturu a Qi i po dlouhém pomalém vaření.
Jídlo si užívejte! Proces trávení potravy začíná již v ústech, proto je třeba potravu důkladně rozžvýkat a pomalu vychutnávat.
Přísné či jednotvárné diety Slezině škodí.
Už samotná příprava může mít značný vliv na celkovou kvalitu Qi a blahodárné účinky jídla. Není třeba zdůrazňovat, že pokrmy připravované s láskou a potěšením chutnají lépe než ty zakoupené v obchodech nebo připravované ve spěchu či s nechutí. To je často kamenem úrazu, protože ne každý vaří rád, nebo na to má dostatek času. Avšak věnování času a úsilí vlastní výživě je samo o sobě důležitou součástí léčebného procesu. Na posilování Sleziny se totiž můžete sami aktivně podílet tím, že si o víkendech vyhradíte čas na přípravu hustých a výživných polévek, zeleninových a masových vývarů a šťáv z dušeného masa a zeleniny. Navíc si tím zlepšíte duševní pohodu, což Slezině rovněž prospívá.
Říkám “ano” na všechna vařená a teplá jídla, dlouhé pomalé vaření; polévky, zeleninové a masové vývary a šťávy z dušeného masa či zeleniny; důkladné žvýkání; jednoduché kombinace několika málo přísad; menší porce častěji; dodržování pravidelných časů k jídlu; dostatek složitých sacharidů a zeleniny, málo masa.
Říkám „ne“ na nadměrnou konzumaci nápojů společně s jídlem; přejídání; vynechávání jídel; stravování se během práce.
Preferujte prospěšné potraviny:
Neutrální nebo teplé sladké chutě: lehké obiloviny, zvláště bílá rýže a rýžová kaše (congee), oves, pražený ječmen, lepkavá (sladká) rýže, špalda, dýně, sladké brambory, celer, tykev, mrkev, kukuřice, pastinák, cizrna, černé fazole, batáty, jamy, hrách, vlašské ořechy, kompot, kuřecí, hovězí, jehněčí, játra, ledvinky, makrela, tuňák, ančovičky.
Ostré chutě (v malých množstvích): cibule, pórek, česnek, vodnice, paprika, čerstvý zázvor, skořice, muškátový oříšek, fenykl, kuchyňská koření.
Složité sladké chutě (v malých množstvích): melasa, datle, rýžový sirup, ječný slad, palmový cukr.
Omezte či se vyhýbejte se těmto potravinám:
Nevařené a syrové potraviny chladné povahy: saláty, syrové ovoce (celé i vymačkaný džus, zvláště z citrusů), pšenice, klíčky a obilné výhonky, syrová zelenina, rajčata, špenát, mangold řapíkatý (římský špenát), tofu, jáhly, chaluhy, sůl, přílišné množství sladkých jídel a koncentrovaná sladidla, hnědá rýže, antibiotika, vitamín C (ve větším množství než 1-2 gramy denně), pivo.
Zadržující a vytvářející vlhkost: zmrzlina a mléčné výrobky (kromě malého množství másla), cukr, čokoláda, ořechy a semínka (s výjimkou vlašských ořechů), ořechová másla.
Nezapomínejte na zásadu individuálnosti! Je dobré mít na paměti, že existují obecné zásady pro posílení Sleziny, ale zároveň jsme každý jiný a nerovnováhy v těle máme jinak poskládané. Jedna potravina může jednomu pomoci a druhému ublížit. Používejte tedy jednoduché pravidlo. Pokud je vám po nějakém jídle těžko, jste unavení, ospalí, trpíte na nadýmání či průjem, pak to není to správné jídlo pro vás. Třeba jen v tuto chvíli. Za rok se to může změnit. Dále je třeba preferovat jiné složení potravy v létě a jiné v zimě. Šťavnatý chladný meloun v letním vedru skvěle osvěží, ale v zimě byste na něj měli zapomenout.
Hlídejte si podíly jednotlivých složek potravy. Snadno stravitelné sacharidy obsažené například v bílé rýži, ovsu a škrobovité kořenové zelenině by měly tvořit hlavní složku potravy (cca 40−60 %). Zbytek by měla tvořit vařená zelena, červená a žlutá zelenina (30−40 %) a nakonec malý podíl (zhruba 10−20 %) vysoce kvalitních proteinů. To je zvlášť důležité v počátcích léčby. Teprve až začne Slezina sílit, lze přidávat další potraviny. Nicméně v případě nadbytku velkosti v organismu je třeba pečlivě hlídat objem přijímaných sacharidů. Pokud již Slezina zesílila nebo pobýváme-li v horkém podnebném pásu, lze přidat i menší množství listové zeleniny.
Jak dál můžeme posílit Slezinu?
Bylinkami. Čínská medicína říká, že bylinky jsou jen koncentrovanější potraviny. To znamená, že problém, který bychom změnou stravování řešili třeba rok, tak pomocí bylinek zvládneme mnohem rychleji. Bylinky se v čínské medicíně používají v kombinacích. Běžný recept obsahuje pět až patnáct různých bylinek. Pojďme si teď čtyři takové nejpoužívanější recepty projít.
Jian Pi Tang
Tato tradiční směs obsahuje několik skupin bylinek. První skupina posiluje Qi Sleziny, její energii a schopnost trávit potravu. Patří sem třeba atraktylis velkoúborový nebo pazvonek chloupkatý. Druhá skupina odvádí z organismu patologickou vlhkost a tím též posiluje energii Sleziny. Do této skupiny patří třeba houba pornatka kokosová. Pak je zde velká skupina bylinek, které přímo podporují trávicí proces. Do této skupiny zařazujeme hloh peřenoklaný, muškátový ořech či kůru z mandarinky. Ke směsi je přidaný i koptis čínský, jehož úkolem je jemně zchlazovat horko vzniklé stagnací potravy. Jiang Pi Tang tedy používáme u stavů jako je nadýmání, nechutenství, průjem, zpomalený metabolismus či únava.
Mu Xiang Shun Qi Wan
Druhou směsí je tradiční recept na uvolnění blokád v trávicím systému. Pokud je energie Qi Sleziny slabá, začne se trávení zpomalovat a potrava začne tvořit blokády. A to sebou přináší celou řadu problémů. Od nadýmání, po říhání, bolesti břicha, pálení žáhy, reflux, nechutenství či zácpu. Výborně tento recept funguje symptomaticky, pokud se přejíte. Obsahuje hlavně byliny, které rozhýbávají trávicí systém a stagnující potravu: chrpovník lopuchový, amom huňatý, šáchor hlíznatý, kůru mandarinky atd.
Bu Zhong Yi Qi Tang
Autorem receptu Bu Zhong Yi Qi Tangje starověký čínský lékař Li Dong Yuan (1180-1251). Obsahuje byliny, které doplňují energii Qi Sleziny a zároveň ji zvedají nahoru. Tento pokles se projevuje různými výhřezy či poklesy orgánů. Nebo také snadným vznikem modřin. Díky své zvedací funkci je tato směs často užívaná u únavových stavů. Nebo u lidí trpících nízkým krevním tlakem. Dále se používá u stavů jako je slabost či atrofie svalů, nechutenství, inkontinence, křečové žíly, chronický průjem, slabá menstruace, špinění, opakované potraty apod.
Gui Pi Wan
Tato výjimečná a často užívaná směs obsahuje dvě velké skupiny bylin. První skupina bylin jako je ženšen či kozinec blanitý posilují energii Qi Sleziny. Druhá skupina posiluje Srdce. A ti, kteří znají blíže čínskou medicínu, vědí, že v Srdci sídlí duše Shen, což je v podstatě synonymum pro naši psychiku. Proto je tato směs více o psychickém stavu než o problémech s trávením. Používá se u lidí, kteří hodně mentálně pracují. Je proto velmi oblíbená u studentů v době zkouškového období. Také je vhodná u lidí, kteří trpí přemítáním. Stále dokola řeší nějaký problém. Což vyčerpává nejen Srdce, ale i Slezinu.
Tolik o systému Sleziny, který je takovým středobodem našeho vlastního vesmíru.