Saponiny

cm bylinky 1

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Saponiny jsou chemické sloučeniny, jedny z velmi mnoha sekundárních metabolitů z přírodních zdrojů, hojně se nacházející u různých druhů rostlin. Jsou podobné glykosidům. Při třepání s vodou silně pění. Některé působí proti křehkosti cév, jiné močopudně, ovlivňují vykašlávání, mají protizánětlivý účinek. Jsou obsaženy v kopřivách, špenátu i jinde. Mají hořkou nebo svíravou chuť a jejich účinek spočívá ve schopnosti tvořit komplexy se steroly nacházejícími se v membránách, čímž zvyšují jejich propustnost. Takto mohou poškozovat buňky mukózy tenkého střeva, které se ale pravděpodobně odstraní při normální obměně střevního epitelu.

Nepříznivý účinek spočívá v tom, že přes poškozené membrány mohou přejít některé nežádoucí složky tráveniny. Při vysokém příjmu krmiv obsahujících saponiny dochází u zvířat ke zpomalení růstu a snížení využitelnosti základních živin, ale také například zinku. Mechanizmus těchto dějů však není známý. Pro některé živočichy (ryby, plže, hmyz) jsou toxické. Saponiny mohou působit také příznivě, protože reagují se steroly v trávenině, zejména cholesterolem, za vzniku nerozpustných komplexů, čímž brání jejich vstřebávání.

Saponiny jsou glykosidy velmi rozšířené v rostlinách. Používají se v lékařství, např. jako prostředek k usnadnění vykašlávání, ale i v kosmetice, do pěnivých zubních past apod. Chemicky jsou saponiny blízké silicím nebo srdečním glykosidům. Na druhou stranu jsou to jak již bylo řečeno, velmi nebezpečné jedy. Pro člověka je důležitá činnost červených krvinek. Tato nepatrná, jenom mikroskopem viditelná tělíska, obsahují mimo jiných látek i červené krevní barvivo hemoglobin. Ten je v krvince „držen“ látkou zvanou cholesterin.

Když se cholesterin spojí se saponinem, může hemoglobin ven z krvinky. Jakoby došlo k „rozpouštění“ krve, které je pro člověka velmi nebezpečné. Tyto látky nazýváme proto též „krevními jedy“. Kdyby se dostaly do organismu jinou cestou než žaludkem (např. injekcí), byly by živočichům velmi nebezpečné. Mnohé saponiny jsou po chemické stránce známé, ale přesto je nemůžeme dobře chemicky hodnotit a stanovit jejich množství v droze, jako je to např. možné u mnoha glykosidů, alkaloidů nebo tříslovin. Nejznámější drogy obsahující saponiny jsou kořeny mydlice lékařské a mydlice bílé, nať violky trojbarevné, nať průtržníku, kořen lékořice atd. Nápoje z těchto drog vyvolávají v krku pocit škrábání a v silných odvarech mohou u někoho vyvolat i zvracení.