Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Při své práci nutričního terapeuta chci často po klientech předložit jídelníček. To abych viděla, jak se k jídlu staví, jaký je poměr sacharidů, bílkovin, ale též tuku, jaký podíl zaujímá zelenina, ovoce, sladkosti, vláknina, rovněž i alkohol, káva, energetické drinky. Opomenu-li další zmíněné, ráda bych se dnes zastavila u kávy. U kávy, která je hned po ropě druhou nejprodávanější komoditou na světě. Bodejť by ne, obsahuje cenný kofein, který je jedním z důvodů, proč kávu pijeme. Kofein nás totiž dokáže nabudit, uloupit ze spárů nepříjemných mdlob, neboť poměrně rychle zvedá krevní tlak. To se však nehodí, trpíme-li hypertenzí. Tento zajímavý alkaloid zvyšuje produkci žaludečních kyselin, zrychluje tep, uvolňuje hladké svalstvo, rozšiřuje tepny a stimuluje oběhový a respirační systém. To, proč kávu pijeme, nebude ani tak z důvodu uvolnění hladkého svalstva, jako spíše proto, že se chceme probudit, udržet fit, bdělí a koncentrovaní. Kávou zastíráme dlouhé probdělé noci, nedostatek spánku, únavu, která vzniká absencí pohybu, monotónní nudnou prací, nemocemi, jakožto i energeticky podhodnoceným či pro změnu nadhodnoceným jídelníčkem. Neboť jíme-li nepřetržitě, naše tělo je doslova nuceno neustále trávit, vypouštět žaludeční šťávy, enzymy, ale též energii, kterou bychom mohli investovat do jiných sfér bytí.
Kolik kofeinu smíme vypít?
Kompenzujeme-li kávou probdělé noci, příliš si nepomůžeme. Únava je jedním z obranných mechanismů těla, kterým nás prosí, abychom zpomalili. Kdo z nás však respektuje onen vnitřní hlas? Namísto toho si dopřejeme kávu, která nás sice na moment povzbudí, nicméně tělo již jede ze svých skromných zásob. Pokud tak činíme dnes a denně, opět se dostáváme do začarovaného kruhu, kdy už nejsme schopni posoudit, jaké to je cítit se přirozeně svěží. Bez zbytečných kofeinových dopingů. Pokud kávou kompenzujeme občasné pocity únavy, je to zcela v pořádku. Pozor však, aby se nakonec nestalo rutinou. Běžně se setkávám s uspěchanými klienty, jejichž praxe zahrnuje až 6 šálků kávy denně. A to, že trpí nespavostí, je jen jedním z vedlejších účinků každodenního nadužívání kofeinu. Navíc čím více kávy vypijeme, tím imunnější se vůči kofeinu stáváme. Snažme se najít bezpečnou míru.
Neexistuje žádná doporučená denní dávka, na každého též kofein bude působit různě. To, co jednomu může svědčit, druhého s přehledem položí na lopatky. Za jakýsi zlatý střed se však uvádí množství 180 mg kofeinu na den. A to je dávka, jež odpovídá jednomu šálku silnějšího espressa. Pokud jsme zvyklí na kávy dvě, přichystejme si je slabší a rozvrhněme tak, aby nám udělaly během dne dobře. Zcela jistě však žádnou z nich nepředbíhejme snídani.
Jste-li však vzorečkoví a rádi počítáte, možná se vám zalíbí tento jednoduchý propočet, který mi též připomíná radu, kolik vody za den vypít. Jonny Bowden, můj oblíbený americký nutricionista říká, že aby bylo naše tělo spokojené, každý den vypijme zhruba 30 ml na jeden kilogram tělesné hmotnosti. U kávy pak platí toto: Přiměřená dávka kofeinu v poměru k tělesné hmotnosti činí asi 2,5 mg/kg tělesné hmotnosti. To znamená, že 60kilové ženě odpovídá dávka zhruba 150 mg kofeinu na den, což je dávka obsažená v jednom středně silném espressu.
Kofein pitý nalačno
Také já jsem měla tento zvyk – jednu silnější kávu nalačno. Dokonale mne nabudila, rozproudila krev v žilách, připravila na úkoly postupujícího dne. Kofein přijímaný nalačno se vstřebá téměř okamžitě, proto i my rázem ucítíme motor plný paliva. Jenže ono to má také své nevýhody, věřte mi.
Máte-li diabetes, ať už 1. či 2. typu, můžete si pořídit šikovný senzor, který během dne ve velmi těsných intervalech kontinuálně snímá hladinu krevního cukru. To, jak dokáže kofein s hodnotou glykémie zamávat, dokonale pochopíte teprve tehdy, když vám z hodnoty 5,5 mmol/l krve vystoupá hodnota na rovných 9. A to jen díky tomu, že jste si poseděli u voňavé kávy, kterou jste si užili, do poslední kapky. Proč tomu tak je? A proč může káva pitá nalačno zadělat na pozdější diabetes 2. typu? Tuto zajímavou odpověď přinesla studie zveřejněná v British Journal od Nutrution.
Více pak zde: Coffee before breakfast could give you diabetes, experts warn | Daily Mail Online
Kofein přijímaný v nápojích nalačno zřejmě brání svalům vstřebávat sacharidy z potravin, které kávu následují. Ráno též tělo přirozeně vypouští zásobní cukry, pro případ, že bychom hladověli. Hladina cukru se tedy už tak navýší. Jiné však bude, pokud se nejprve nasnídáme a teprve pak si dopřejeme šálek dobré kávy. Pak je již jedno, jakkoli silný.
Káva pitá nalačno též dráždí žaludeční sliznici, která v průběhu noci odpočívala. U někoho tak může dojít k zažívacím problémům, pálení žáhy, trávicímu diskomfortu. Káva, zvláště pijeme-li ji s mlékem a cukrem, kdy naplníme šálek o objemu 250 ml, nás také zasytí. Může se pak stát, že snídani odsouváme, nemáme na ni chuť, čímž se dostáváme do kalorického deficitu. Káva pitá nalačno nás může nejenom probrat, ale též prohnat, k čemuž dochází kvůli vyšší produkci žaludečních šťáv. Trpíme-li na průjmy, zcela určitě z jídelníčku vyjměme rituál ranní kávy. Taktéž jsme-li ve spěchu, nervózní, zahlceni stresem. I tady velký pozor, abychom po ránu dům opustili v relativním poklidu.
Škodí nám káva?
Jedni tvrdí, že ano, druzí, troufám si říci, že se jedná o sveřepé milovníky kávy, ji všemožně upřednostňují a opěvují. 100 lidí, 100 názorů, těžko říci, nicméně pokusme se alespoň zde učinit nějaký rozumný závěr.
- Antioxidační kapacita
Kromě kofeinu obsahuje káva cenné antioxidanty, které rozhodně nejsou žádným výmyslem. Některé studie přisuzují kávě dokonce vyšší antioxidační potenciál, nežli je tomu u zeleného čaje. Rostlinné fenoly, organické kyseliny, diterpeny cafestrol a kahweol jsou jenom některými z 200 známých antioxidantů kávy. Navíc je zajímavé, že se antioxidační kapacita pražením zrn zvyšuje, zejména díky hnědým melanoidinům, které vznikají v průběhu pražícího procesu. Leč je arabika svou intenzivnější chutí a aroma výraznější, silnější antioxidační potenciál připadá robustě.
- Diuretické vlastnosti
Káva je sice močopudná, nicméně odborné studie dokazují, že ani nadprůměrná konzumace 4–5 šálků kávy denně nemá vliv na hladinu tekutin v těle. Obáváme-li se narušeného vodního hospodářství, ke kávě vždy podávejme 200 ml vody.
- Káva a cholesterol
Káva se často dává do souvislosti s vyšší hladinou cholesterolu v krvi, tak tomu je však u kávy turecké, jejíž konzumace může navýšit hladinu cholesterolu o rovných 10 %. Dle mého jeden slabší šálek kvalitní kávy typu arabika se na cholesterolu podepisuje jen velmi minimálně.
- Káva a vápník
Co se týká vápníku, kofein pravděpodobně snižuje jeho absorpci, dle odborných údajů se však jedná o 4–6 mg za den. Při naplnění doporučené denní dávky vápníku čítající zhruba 1200 mg je toto množství zcela zanedbatelné. Jste-li milovníkem kávy a přitom se léčíte s osteoporózou, v prvé řadě vylaďte svůj stravovací režim, množství kyselin a zásad, cvičte, zapracujte na stresu.
- Káva a žaludek
Kofein zvyšuje vylučování žaludeční kyseliny i enzymu pepsinu. To může mít příznivý vliv na naše trávení, naopak lidé trpící peptickými vředy jícnu, žaludku nebo dvanáctníku by se měli mít na pozoru. Zmíníme-li ještě žlučník, káva a kofein povzbuzují stahy žlučníku a tok žluči. Tyto a některé další účinky vedou k úvahám o možném preventivním působení kávy proti tvorbě žlučových kamenů.
- Káva a těhotenství
Konzumace pouhých dvou šálků kávy denně může zdvojnásobit riziko potratu. Existují také studie, které dokládají, že konzumace kávy během těhotenství ovlivňuje růst plodu. Důsledkem je pak nízká porodní váha a předčasný porod. Kávě se vyvarujte v raných fázích kojení. Od půl roku věku dítěte lze přijmout zhruba 80 mg kofeinu denně, což odpovídá jednomu slabému šálku kávy denně.
Na kávu si dají pozor ti, kteří trpí vysokým krevním tlakem, srdeční arytmií, nespavostí, pálením žáhy, rakovinou močových cest a měchýře. Vztah mezi kávou a rakovinou močového měchýře není sice jednoznačně prokázán, určité riziko zde však je.
Osobně vypiji jeden šálek dobrého espressa denně, toť vše. V dřívějších dobách jsem byla schopna vypít až tři šálky rozpustné kávy, od tohoto zlozvyku jsem již naštěstí upustila. Pro mne samotnou je káva požitkem, klidem, možností sdílet. Jen velmi výjimečně jí kompenzuji únavu. Je-li tedy umírněné pití kávy spojené s odpočinkem, jemným zastavením během dne, v noci klidně spíte, netrpíte nespavostí, vysokým krevním tlakem, ke kávě vám netřeba dortíku z cukrárny, v tomto článku jí ráda dávám zelenou.
V článku jsou použity informace z knihy
Švédová, Zuzana. Zdravou stravou proti únavě. Praha: Grada Publishing, a. s., 2020. str. 200. ISBN 978-80-271-2022-2.