Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
V nedávné době se objevila na českém trhu nová originální řada přírodních rostlinných šťáv. Tato řada nabízí přírodní produkty, samozřejmě v nejvyšší kvalitě, v tekuté přírodní formě, která dosud u nás na trhu chyběla. Šťávy jsou získávány z plodů, natě či listů léčivých rostlin nejmodernějším způsobem výroby, výrobky jsou stabilizovány pouze pasterizací a zachovávají si tak maximum biologicky cenných látek. Díky použité technologii výroby šťávy neobsahují přídavky cukrů, chemické konzervační látky, ani barviva a jsou proto určeny širokému spektru konzumentů. Nutriční hodnota samotných šťáv tkví zejména v obsahu minerálů včetně stopových prvků, vitaminů, bílkovin, organických kyselin, enzymů, bioflavonoidů a karotenoidů, kromě toho šťávy obsahují další specifické biologicky aktivní látky, které u konzumentů mohou přispět k upevnění zdraví.
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)
Kopřiva je zcela běžnou, avšak často nedoceněnou léčivou rostlinou se širokým spektrem účinků. Pochází z Afriky a západní Asie, ale v současné době je zdomácnělá na všech kontinentech mírného pásma. Používá se z ní nejčastěji kořen, ale běžně i nať a list.
Účinné látky
Kopřiva vyniká širokou škálou účinných látek, lze zmínit mastné kyseliny, organické kyseliny (zejména kyselina mravenčí), terpeny, fenylpropanové sloučeniny, lignany, flavonoidy, třísloviny, kumariny, ceramidy, steroly, lektiny. Významný je obsah karotenoidů, vitaminu C, B2, K, betakarotenu (provitaminu A), kyseliny pantothenové a chlorofylu. Je bohatá na železo, ve vyšší míře se vyskytují i další minerály jako křemík, vápník, mangan, draslík, hořčík, měď, zinek.
Působení, účinky
Podobně jako širokým spektrem obsahových látek, je kopřiva charakteristická i širokým záběrem účinků. Mladé rostliny kopřivy posilují organismus, aktivují metabolismus, povzbuzují vitalitu, dodávají tělu energii. Kopřiva se běžně využívá jako diuretikum, stimuluje aktivitu ledvin a vylučování moče, s ní i odpadních a toxických látek z těla a eliminaci škodlivých bakterií, přispívá k detoxikaci organismu. Má příznivý účinek na hladinu glykémie, pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi. Podporuje udržování zdraví srdce a cév, napomáhá cirkulaci krve. Blahodárně působí na pohybový aparát, příznivě ovlivňuje funkci kloubů, svalů a šlach. Ulevuje při zánětech kloubů, artritidě a dně. Podle některých klinických studií kopřiva účinně tlumí projevy pylové alergie, senné rýmy a dalších alergických reakcí. Při anemických stavech dobře slouží k přirozenému doplňování železa. Nezanedbatelný je vliv na imunitní systém, kopřiva posiluje obranyschopnost, díky vysokému obsahu antioxidačních látek chrání tělo před škodlivými účinky kyslíkových radikálů. Pomáhá udržovat zdravou prostatu, příznivě působí při jejím bytnění (tzv. benigní hyperplasie prostaty). Často se používá při potížích dýchacích cest z nachlazení, zklidňuje průdušky při podráždění, podporuje vykašlávání. Podporuje čistící a revitalizační procesy v kůži, pomáhá udržovat kvalitu kůže a její zdravý vzhled. Kopřiva by se měla užívat cca 30 minut před jídlem.