Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
V nedávné době se objevila na českém trhu nová originální řada přírodních rostlinných šťáv. Tato řada nabízí přírodní produkty, samozřejmě v nejvyšší kvalitě, v tekuté přírodní formě, která dosud u nás na trhu chyběla. Šťávy jsou získávány z plodů, natě či listů léčivých rostlin nejmodernějším způsobem výroby, výrobky jsou stabilizovány pouze pasterizací a zachovávají si tak maximum biologicky cenných látek. Díky použité technologii výroby, šťávy neobsahují přídavky cukrů, chemické konzervační látky, ani barviva a jsou proto určeny širokému spektru konzumentů. Nutriční hodnota samotných šťáv tkví zejména v obsahu minerálů včetně stopových prvků, vitaminů, bílkovin, organických kyselin, enzymů, bioflavonoidů a karotenoidů, kromě toho šťávy obsahují další specifické biologicky aktivní látky, které u konzumentů mohou přispět k upevnění zdraví.
Ječmen setý zelený (Hordeum vulgare)
Blahodárné účinky mladých zelených rostlin ječmene, jakož i dalších obilovin byly objeveny poměrně nedávno. Ačkoliv často používanou charakteristiku jako „super-potraviny“ lze považovat za poněkud nadnesenou, díky vysoké koncentraci obsažených biologicky cenných látek je zelený ječmen skutečně velmi cenným zdrojem živin pro organismus v každém věku. Díky šetrným metodám sklizně a zpracování přitom dochází k minimálním ztrátám cenných živin.
Účinné látky
Mladé zelené rostliny ječmene jsou zásobárnou biologicky cenných látek, které se v nich vyskytují ve snadno dostupné formě. Obsahují chlorofyl, bílkoviny, aminokyseliny, beta-sitosterol, betakaroten, jsou v nich zastoupeny vitaminy B1, B2, B6, B12, A, E, kyselina listová, biotin, kyselina pantothenová. Z minerálů lze zmínit železo, draslík, hořčík, fosfor, vápník, zinek, mangan. Vyskytuje se i jód a další stopové prvky. Významný je i obsah nerozpustné vlákniny. Samostatnou zmínku zaslouží enzymy, které mohou příznivě ovlivňovat řadu metabolických procesů.
Působení, účinky
Mladé rostliny ječmene dodávají tělu hodnotné výživné látky a jsou proto považovány za významný biologický zdroj energie pro organismus. Účinně přispívají k čištění organismu, podporují vitalitu, blahodárně působí v období rekonvalescence. Přispívají ke snižování tělesné hmotnosti, podporují udržování zdraví i u starší populace. Posilují imunitní systém a obranyschopnost. Jsou zdrojem antioxidantů, které chrání organismus před kyslíkovým stresem, podporují udržování zdraví a oddalují projevy stárnutí. Díky obsahu beta-sitosterolu zelený ječmen snižuje krevní hladinu LDL cholesterolu, zatímco hladinu žádoucího HDL cholesterolu zvyšuje. Jsou popsány příznivé účinky při odstraňování toxických látek z těla a ochranné účinky na trávicí a střevní systém.