Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Jedním z nejdůležitějších orgánů našeho těla jsou játra. Představují totiž důmyslnou chemickou továrnu, která zpracovává látky tělu škodlivé až jedovaté a naopak vyrábí ty, které k životu nutně potřebujeme. V dnešní době však naše tělo přijímá toxických látek celou řadu. Naše játra jsou díky tomu hodně zatěžována, a proto bychom jim měli věnovat náležitou péči. Jedním z přírodních prostředků, které na játra působí blahodárně je i černá ředkev.
Černá ředkev se jako zelenina pěstovala již před 4 tisíci lety v Číně, ještě o něco dříve ji pravděpodobně znali Egypťané. Slované ji objevili až ve středověku, oceňovali ji však nejen jako chutnou zeleninu, ale i jako účinnou léčivou rostlinu. V našich zemích pak na dlouho upadla téměř v zapomnění, dnes se však díky svým jedinečným účinkům na naše zdraví znovu vrací na výsluní.
Černá ředkev obsahuje řadu životně důležitých látek. Vitaminu C v ní za syrova najdeme více než v citrónech. Kromě něj obsahuje i vysoké množství vitaminu E, B1, B2, B6 a beta-karotenu, z minerálů jsou v ní hojně zastoupeny železo, síra, měď, vápník, hořčík, draslík a fosfor.
Vysokému obsahu látek zvaných fytoncidy vděčí ředkev za své antibiotické účinky. Důležitou složkou jsou i hořčičné silice obsahující síru. Právě jim totiž ředkev vděčí nejen za svou nenapodobitelnou štiplavou chuť, ale i za svůj blahodárný vliv na naše játra. Tyto silice můžeme najít i ve všech příbuzných rostlinách včetně známých ředkviček, černá ředkev jich však obsahuje největší množství.
Dopřejte svým játrům očistu
Kdo by měl černou ředkev konzumovat především? Především lidé trpící nedostatečnou funkcí jater. Ta se může projevovat například zvýšenou únavou, bolestmi hlavy, páchnoucím dechem, trávicími obtížemi, žlutavým zbarvením povlaku jazyka či očního bělma. Při změně ročního období, kdy jsou játra zatěžována nejvíce, je však zhruba dvacetidenní čisticí jaterní kúra, která využívá černou ředkev nebo její šťávu, vhodná téměř pro každého.
Blahodárné účinky ředkve na lidské zdraví ocení i lidé trpící trávicími obtížemi, jako je zácpa, nadýmání a pocit těžkosti po jídle. Šťáva z ředkve se doporučuje i při nespavosti a bolestech hlavy, smíchaná s medem se odnepaměti využívá při léčbě kašle a bronchitid, podporuje tvorbu žluči a rozpouští žlučové kaménky.
Ředkev naopak není vhodná pro osoby trpící průjmy, žaludečními a dvanácterníkovými vředy, zvětšenou štítnou žlázou a všechny, kdo po jejím požití pociťují žaludeční obtíže.
Internista MUDr. Bohumil Ždichynec doporučuje užívání šťávy z červené ředkve především při prevenci léčbě funkčních poruch zažívacího ústrojí. Ve skupině osmi jeho pacientů, kteří šťávu šest týdnů užívali, udávali všichni sledovaní alespoň částečné zlepšení svých potíží a množství chemických léků, které užívali, se snížilo o třetinu. Příznivé účinky přetrvávaly ještě další tři týdny po vysazení přípravku.
Jak užívat ředkev?
Černou ředkev můžeme samozřejmě konzumovat jako běžnou zeleninu. Velice chutná je pokrájená na chleba s málem či sýrem anebo jako přísada do nejrůznějších salátů.
Pro pravidelné užívání a nárazové čisticí kúry je však mnohem vhodnější šťáva z černé ředkve. Musí být ovšem 100% a čerstvá. Můžeme samozřejmě využít i některé potravní doplňky obsahující kvalitní a čerstvou šťávu z ředkve. Minimum pozitivních účinků si naopak zachovává ředkev v sušené formě.