Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Kožní problematika z pohledu TCM:
Mnoho kožních nemocí není spojeno jen s plícemi, ale i s játry, horkem a stagnací krve. Rovněž horko v krvi může vzniknout na podkladě horka v žaludku a tak kůže může být spojena i se žaludkem.
-
suchá kůže odpovídá nedostatečnosti krve jater nebo plicního YIN
-
svědivá kůže odpovídá napadení větrem.
-
otok kůže, který po zatlačení prstem vytváří důlek, se nazývá „vodní otok“ a odpovídá nedostatečnosti ledvinného YANG
-
otok kůže, který po zatlačení prstem nevytváří důlek, se nazývá „otok QI“, není to pravý otok a odpovídá stagnaci QI.
-
žlutá kůže odpovídá žloutence, která má 2 typy: světlá a jasně žlutá barva odpovídá YANG žloutence z vlhka a horka, matná a tmavě žlutá barva odpovídá YIN žloutence z vlhka a chladu.
-
červené cévy na kůži odpovídají horku.
-
namodralé cévy na kůži odpovídají chladu.
-
nazelenalé cévy na kůži odpovídají bolesti.
-
fialové cévy na kůži odpovídají stagnaci krve.
Kožní onemocnění v TCM:
-
vítr – horko v krvi
-
prázdnota krve, nedostatečná kvalita krve
Obvykle lze zásadní úpravy stavu dosáhnout vhodnou úpravou stravy, bylinnou terapií a akupunkturou.
Akutní horkost
-
vítr – horko,
-
horko v krvi
Příznaky: zarudlá, svědící pokožka, puchýřky s možností sekrece, stroupky na pokožce, šupinky, nepokoj, podrážděnost, hyperaktivita
Jazyk: bledý, s červenými oblastmi, zvýrazněné papily, možnost tenkého, žlutého povlaku.
Puls: rychlý
Příčina: napadení organismu větrem – horkem, pronikající pokožkou, stagnace horka v orgánech, dlouhodobé snášení stresu, nevhodné dietní návyky vyvolávající horko v krvi.
Obrana: vyvarovat se potravinám povahou teplé, horké, štiplavé, kořeněné.
Doporučení: vhodné jsou potraviny povahy chladné a svěží, vyživující játra a plíce, chutě spíše kyselé, jemně sladké, trochu hořké.
Rozptýlení větru – horka: čínské zelí, mrkev, pampeliška, ředkev, rajčata
Ochlazení krve: mořské řasy, fazole mungo, rajčata, špenát, nať celeru, zelený čaj, pšeničné pivo, pšenice
Odstranění sucha: banány, hrušky, kiwi, vodní meloun, sojové boby, pšenice, med, arašídy, máslo, jogurt, kefír, kysaná smetana, sojové mléko, tofu
Při přílišné suchosti pokožky: hruškový džus, pečený banán, zvýšená spotřeba mléčných sojových potravin