
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Kocovina je označení vedlejších účinků konzumace alkoholu, které se projevuje bolestí hlavy, pocitem žízně, citlivostí na světlo i hluk, nevolnostmi a celkovým oslabením. Alkoholová kocovina je způsobena především dehydratací organismu, kterou zapříčiní alkohol, ale která se naplno projeví až po odeznění jeho tlumivých účinků.
Jak se vyhnout kocovině
Jedinou skutečně spolehlivou metodou, jak tomuto jevu předcházet, je omezit množství požívaného alkoholu. Před jeho konzumací se doporučuje dobře se najíst a v průběhu konzumace nemíchat druhy alkoholických nápojů.
Když to ale nevyjde…
Proč kocovina vzniká?
Příčinou kocoviny jsou mimo dehydratace i tzv. kongenery. Jedná se o vedlejší produkty kvašení, které dává alkoholickým nápojům jejich barvu a chuť. Když kongenery vstoupí do krevního oběhu, imunitní systém je eliminuje tím, že uvolní cytokiny a tím způsobí příznaky kocoviny.
K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. To připomíná obtíže při chřipce. Kombinace zbytkového alkoholu v krvi, nevyspání a výše kocoviny může člověka ohrozit v dopravě, v zaměstnání atd.
Základ je voda
Jako pomoc při už propuklé kocovině je třeba především pít vodu. Proti žaludeční nevolnosti pak cukry nebo léky snižující žaludeční kyselost. Hranice mezi kocovinou a alkoholovou intoxikací není přesná, protože kocovina se objevuje ještě v době, kdy je alkohol v krvi.
Minerály a zklidnění sliznice
Proto je třeba se zdržovat v bezpečném prostředí, nahradit spánkový dluh a počkat, až se organismus zotaví. S ohledem na stav žaludeční sliznice se ale nedoporučují kyselé ovocné džusy nebo šťávy ani jiné příliš kyselé potraviny. Naprosto nevhodný je přirozeně alkohol. Dále je třeba doplnit lehce stravitelné cukry a minerály. Z tohoto hlediska je např. vhodná vlažná a lehce stravitelná polévka. Neměla by ale být příliš tučná, aby se nezatěžovala játra. (pozn. red.: Poslouží i kvalitní rychlo-vývar, když nemáte předvařeno.)
Vitamíny B a alkohol
Vzhledem k tomu, že alkohol působí jako antivitamin thiaminu. Thiamin je vitamín důležitý pro fungování jater i nervové tkáně, proto je vhodné ho doplnit spolu s dalšími vitaminy skupiny B. Určitou logiku má i podávání hepatoprotektiv. Z důvodů zmíněných v předchozí části mohou být prospěšné i různé remineralizační a nutriční přípravky za předpokladu, že nebudou dráždit žaludeční sliznici. Patří sem například elektrolyty.
TIP Celostní medicíny: Čeká vás večírek a chcete si skleničku (nebo dvě…) dopřát? Vyzkoušejte Afterparty: přírodní doplněk stravy s B komplexem, bylinnými extrakty na podporu jater, hořčíkem a antioxidanty. Další tipy, jak zmírnit kocovinu najdete v dalším článku.