Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Jabloň, latinsky Malus, řadíme do rodu Jabloň, kam patří jednotlivé druhy jabloní. Je řazena mezi opadavé stromy z čeledi růžovitých (Rosaceae). Patří mezi stromy dožívající se úctyhodného věku 100 let a někdy více. Dorůstá výšky až 15 metrů. Plod jabloně – jablko – provází člověka už od biblických dob, kdy je spojováno s Adamem, Evou a prvotním hříchem. Je ovšem nutno podotknout, že se původně jednalo o blíže neurčité ovoce ze stromu poznání, ale časem se vžila představa jablka jako tohoto zmíněného ovoce. Jablko se rovněž stalo symbolem moci králů a císařů. Nás ale zajímá jablko jako důležitý zdroj látek pro naše zdraví.
Je důležité zmínit, že obsah minerálních látek se může lišit podle toho, o jakou odrůdu jablka jde, ale také podle toho, kdy zraje, jak veliká jsou jablka, jak je jabloň hnojená, jaké jsou klimatické a půdní podmínky a podobně. Až 90 procent dužiny může tvořit voda. Množství vody rozhoduje o tom, jak moc šťavnaté je jablko.
Z minerálních látek obsahuje jablko vápník, fosfor, draslík, hořčík, v malé míře také železo, křemík, síru a další minerály. Z organických látek obsahuje cukry, škroby, pektiny, kyseliny, tuky, bílkoviny, třísloviny, vitamíny, enzymy, barviva a další. Zajímavou kapitolou jsou cukry, z nichž je obsažena v jablkách sacharóza (třtinový a řepný cukr), fruktóza (ovocný cukr) a glukóza.
Obsah cukrů se mění v čase, jak plod dozrává. Nejsladší jsou jablka na vrcholu období zrání, kdy sacharóza je vystřídána fruktózou. Pokud se nechají přezrát, obsah cukrů se začíná snižovat. Z organických kyselin je zastoupena kyselina jablečná a citronová.
Pokud jsou jablka naopak na chuti trpká, převažují v nich třísloviny. Tyto látky také způsobují hnědnutí dužiny. Třísloviny s dalšími obsaženými látkami a enzymy také pozitivně působí na naše trávení. Z vitamínů jablko obsahuje nejvíce vitamínu C, dále beta karoten (provitamin A), vitamin B1 (thiamin) a vitamin B2 (riboflavin).
Jak pomáhá konzumace jablek našemu zdraví?
Obsažené minerály vápník a fosfor napomáhají stavbě kostí. Jak již bylo zmíněno, enzymy podporují trávení, ale také přispívají ke stabilizaci střevní mikroflóry. Obsažený ovocný jednoduchý cukr fruktóza se ale rozkládá spolu s jablečnou vlákninou v těle pomaleji a udržuje hladinu cukru v krvi stabilní. Důležitou látkou je i obsažený pektin, který jako rozpustná vláknina zabraňuje rozšíření nebezpečných mikroorganismů a také podporuje střevní peristaltiku. Obsažená vláknina zlepšuje činnost střev a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Je obsažená hlavně ve slupce, takže jablko bychom neměli loupat. Dále jablko obsahuje antioxidanty, které pomáhají snižovat hladinu škodlivých volných radikálů v organismu.
Je rovněž zajímavé, že američtí odborníci zjistili (docent Rui Hai Liu se svým týmem publikoval v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry), že triterpenoidy obsažené ve slupce plodů totiž v laboratorních podmínkách dokáží zastavit růst nádoru či zabíjet jeho jednotlivé buňky. V tomto ohledu dále pokračuje vědecké zkoumání.
Lze tedy shrnout, že jablka díky svému složení a nízké energetické hodnotě jsou vhodnou složkou našeho každodenního jídelníčku, přispívají k vyrovnané stravě, podporují zdravé zažívání, ochraňují nás před negativními vlivy z okolního prostředí, posilují imunitu a rovněž je důležité připomenout, že kousáním jablek se čistí a posiluje chrup.