Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Neznám nikoho, kdo by je neměl rád a pokud existuje, ať se mi přihlásí. Možná jen, maliny pro svůj díl drobných peciček nejsou vhodné do šetřících diet, nechť by mohly podráždit. A to i ve svém rozmixovaném stavu, leda však, že byste je pasírovali a zrníček zbavili. Tyto drobné, sladké plody jsou velmi variabilní, jen vzpomeňme: malinové pyré, marmeláda, zmrzlina, šťáva, limonáda, želé, to je jen malý výčet toho, co lze z malin jednoduše uchystat.
Maliny si své čestné místo na seznamu zdravých potravin zaslouží už jen proto, že jsou zajímavou zásobárnou vlákniny. Ve 120 g najdeme pouhých 15 g sacharidů, avšak, 8 g vlákniny. V porovnání s jablky, museli bychom sníst 240 g tohoto plodu, abychom získali stejné množství balastní látky, kterou nabízejí maliny ve zmíněných 120 g. Kromě vlákniny zde najdeme vápník, hořčík, fosfor, draslík, vitamín C, ale i K.
Kyselina ellagová v malinách ničí rakovinné buňky, aniž by poškozovala ty zdravé
Maliny řadíme mezi ty nejlepší zdroje kyseliny ellagové na světě. Tato kyselina, kterou nacházíme také v jahodách a třešních, v laboratorních modelech prokázala schopnost inhibovat růst tumorů, způsobených určitými karcinogeny. V publikaci American Cancer Society nazvané The American Cancer Society´s Guide to Complementary and Alternative Cancer Methods se uvádí, že kyselina ellagová je velmi slibný přírodní doplněk, jelikož způsobuje apoptózu (buněčnou smrt) rakovinných buněk v laboratorních podmínkách, aniž má vliv na normální, zdravé buňky. Funguje to takto: zdravé buňky mají normální životní cyklus o délce asi 120 dní, pak umírají. Tělo nahrazuje umírající buňky zdravými, a život jde dál. U rakovinných buněk však takové štěstí nemáme. Místo, aby zemřely, množí se dělením, takže vzniknou dvě, pak čtyři, pak osm takovýchto buněk. Při laboratorních zkouškách kyselina ellagová zapříčinila, že rakovinné buňky procházely normálním procesem apoptózy, aniž by poškozovala zdravé buňky. Nikdo netvrdí, že kyselina ellagová léčí rakovinu, je však jisté a slibné, že v laboratoři prokázala tak prospěšné schopnosti. Ty se dále rozrůstají na schopnosti antivirové a antimikrobiální.
Maliny obsahují také anthokyaniny, cenné antioxidanty, jichž jsou doslova plné, jen pro zajímavost, porovnáme-li s jakýmkoli jiným ovocem, oněch antioxidantů, hned po třešních, obsahují ze všech plodů nejvíce.
Maliny a diabetes
Maliny lze bez obav zařadit při diabetu, ať už 1. či 2. typu. Vezmeme-li, že ve 100 g najdeme pouhých 13 g sacharidů, což je plus mínus jedna výměnná jednotka, maliny skvěle vyplní dopolední svačinku. Odpoledne je pak můžeme doprovodit kvalitním, tučnějším jogurtem, přidat lžíci mandlí, kakao, čekankový sirup a chutná svačina v celkovém množství 20 g sacharidů, což jsou dvě výměnné jednotky, je rázem na stole. Navíc, maliny nejsou jen lahodnou, ovocnou záležitostí, rovněž se starají o zdraví cév, které jsou při diabetu mnohem více namáhány. Tyto drobné plody zlepšují průtok krve cévami a taktéž podporují jejich pružnost. Podstatnou úlohu zde sehrává rutin, který je často dáván do souvislosti s pohankou. Nicméně, málokdo ví, že samotná pohanka obsahuje jen zlomek rutinového záměru. Nejvíce tohoto vitamínu nacházíme v pohankových květech. Dalšími výtečnými zdroji bude také albedo, bílá slupka na citrusech, šípkový plod, červená paprika, ale také routa vonná, aromatická, hořce chutnající bylinka. Rutin tělu napomáhá snáze využívat vitamín C, také vyrábět kolagen. A to je přeci skvělé, jen pohleďme, jak jsou maliny dobré, jak nám pomáhají a po všech stránkách staví na nohy. Hlavně tedy ty diabetické, které, je-li diabetes nekompenzován, mohou trpět nepříjemnou neuropatií.
Maliny, to je i malinové listí
Nejedna budoucí maminka zná onen jemný, příjemně nasládlý maliníkový čaj, který pijeme pár týdnů před porodem k vítanému změkčení porodních cest. Čaj z maliníku má však mnohem více účinků, z nichž zmiňme například blahodárný vliv na naše zažívání, kardiovaskulární systém, plodnost, krevní tlak, imunitní systém, ale i pleť. Maliník lze doporučit pro běžné pití, nemá žádné vedlejší účinky a lze jej kombinovat s jahodníkem či ostružiníkem.
Maliny v kuchyni
Malinami lze velmi dobře dekorovat, ozdobit jimi ranní snídaňové kaše, dorty, pudinky či limonády. Dokonce si můžeme uchystat malinový led, kdy jednotlivé plody vložíme, například ve společnosti máty, do ledových tvořítek, zalijeme vodou, necháme zmrznout. Takto lze použít například na jaře, v době, kdy je již natolik teplo, abychom den zpříjemnili limonádami.
Osobně z malin chystávám malinovou šťávu, ke které přikládám recept:
- 1,5 kg malin
- 1 litr vody
- 1 PL kyseliny citrónové
- 350 g cukru
Maliny rozmačkáme, zalijeme studenou vodou, doplníme o kyselinu citrónovou a necháme 48 hodin v klidu. Po uplynutí této doby šťávu přelijeme přes velejemné sítko, případně plátno, přidáme cukr. Jemně zahřejeme. Jakmile se cukr rozpustí, výslednou šťávou plníme sklenice, zavaříme.
Nechť je náš podzim požehnaný, nechť sklízíme, co jsme z kraje jara zaseli. A buďme zdraví, všichni, do jednoho.
Knihu Zdravou stravou proti únavě od Zuzany Švédové naleznete zde.
V článku jsou použity informace z knihy:
Bowden, Jonny. 150 nejzdravějších potravin na světě. Praha: Fortuna Libri, 2011. 352 str. ISBN 978-80-7321-534-7.