Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Kukuřice byla často považována pouze za krmivo pro zvířata. Dnes s rozšířením intolerance na lepek se opět dostává na naše stoly jako lokální bezlepková surovina, která má v kuchyni velmi pestré využití.
CO JE ZAČ?
Kukuřice je jednoletá rostlina z čeledi lipnicovitých, to znamená, že se jedná vlastně o trávu. Velmi robustní trávu. Bývá řazena mezi tzv. pícniny, krmné obiloviny. Zrníčka kukuřice pak považujeme za zeleninu. Pochází z oblasti dnešního Mexika, kde ji pěstovali staří Aztékové a Inkové již v období 7 000 let před naším letopočtem. Odtud se dostala do Jižní i Severní Ameriky a s Kolumbem v 15. století i do Evropy, kde se posléze v 16.–17. století rozšířila. Dnes je po pšenici a rýži třetí nejpěstovanější plodinou na světě.
NENÍ KUKUŘICE JAKO KUKUŘICE
Existuje spousta odrůd kukuřice seté (Zea mays), např. kukuřice tvrdozrnná, škrobnatá, pukancová, cukrová a kukuřice koňský zub. My ji známe jako klas se zrny žluté, případně až bílé barvy. Ale ve světě se pěstuje i tzv. indiánská kukuřice, která má na jednom klasu různobarevná zrna, nebo peruánská černá kukuřice.
PROČ JÍST KUKUŘICI
Každého asi napadne, že pokud je kukuřice používána jako krmivo, bude asi energeticky velmi vydatná. Ano, to je pravda, 100 g zrn kukuřice cukrové obsahuje přibližně 19 g sacharidů, a to je hodně. Proto by si na konzumaci většího množství kukuřice měli dávat pozor zejména cukrovkáři. V době sklizně zrna k přímé konzumaci obsahují cca 70 % vody. Bílkovin kukuřice obsahuje asi 3 %. Navíc je v kukuřici velké množství vlákniny, která pomůže s trávením a vylučováním. Nalezneme zde vitaminy skupiny B, vitamin A a C, silné antioxidanty, karoteny zeaxantin a lutein důležité pro zdraví očí. Z minerálů pak nejvíce draslík, fosfor, hořčík nebo mangan. Ty pomohou k soustředění, ale i dobrému stavu pokožky a vlasů.
K ČEMU SE POUŽÍVÁ?
Z kukuřičného zrna se vyrábí škrob, mouka, krupice – polenta, strouhanka, těstoviny a další rozmanité potravinářské výrobky jako popcorn, snídaňové cereální lupínky, pufované chlebíčky, jejichž zastáncem zrovna nejsem. Jde o vysoce průmyslově zpracované potraviny a my bychom se měli soustředit spíše na základní suroviny, ze kterých uvaříme kvalitní pokrm. Je to také surovina na výrobu lihu, kukuřičného sirupu a oleje. Dále krmivo a zdroj pro výrobu bioplynu. Zejména v bezlepkové kuchyni můžeme využít kukuřičnou mouku a krupici na přípravu skvělých pokrmů, jako jsou kaše, např. skvělá polenta na sladko i slano, koláče, buchty, placky a tortilly. Čerstvá a sterilovaná zrna pak můžeme směle přidávat do salátů, pomazánek, polévek, do zeleninových a masových směsí, placiček a příloh. Kukuřičný škrob můžete také využít při léčbě průjmu – stačí smíchat 2 lžičky s vodou a vypít, předejdete tím dehydrataci organismu. Stejně tak se kašička vyrobená ze škrobu a vody používá proti svědění na místa, kde vás třeba poštípal hmyz nebo kde máte kožní problém.
MŮJ POHLED
Kukuřičná pole jsou pro mě vzpomínkou na dětství. Nic nebylo lepší schovávačkou při našich hrách! Když na nás přišel hlad, stačilo utrhnout zralý klas, oloupat listy a „vousy“, které se daly skvěle využít na maskování, a zakousnout se do šťavnatých žlutých zrnek. Přiznávám, že v době chemických postřiků plodin bych to dnes velmi zvažovala. Pro mého syna je největší slast dát si na dovolené u moře na pláži vařenou a hezky osolenou kukuřici. Dodnes je v pozoru, když se v Bulharsku ozve: „Carevičky, ičky, ičky!“. Nejsme národem, který konzumuje kukuřici ve velkém jako Mexičani, mnohdy se její využití smrsklo na zakoupení plechovky sterilované kukuřice, kterou si přisypeme do salátu s tuňákem nebo na pizzu. Je to škoda! A proto budu ráda, když vyzkoušíte i některé z mých oblíbených receptů, které vám přináším.
Slunečné a teplé babí léto, kdy bude ještě možné hodit pár kukuřic na gril, Vám přeje
ZUZANA KOMŮRKOVÁ
zdroj: www.energy.cz