Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Když padají vlašské ořechy ze stromů, je tu již nadobro podzim. Stmívá se dříve a rána jsou chladná, stejně jako i večery, kdy nás přes den sice slunce prohřeje, aby se však jeho teplo v s potupující hodinou zcela rozplynulo. Ty tam jsou švestky, pomalu končí též hojnost hrušek. Všude vůkol však dozrávají šípky, stejně jako lze stále posbírat karmínově rudý hloh. Miluji všechny ty poslední dozvuky k spánku se ukládající přírody, barevné listí, záplavu kaštanů, poslední květy topinamburů či tu a tam, loučící se zlatobýl. Takový bývá můj každoroční podzim, kdy do košíku sbírám vrásčité ořechy. A z těch pak chystám v průběhu zimy bábovku či koláč, sušenky a chléb, tinkturu či čaj. Jejich uplatnění je velmi rozsáhlé a třeba, třeba si v dnešním článku najdete něco nového i vy.
Když se postavíte pod mohutnou korunu starého ořešáku, můžete si být jisti, že první plody přivedl na svět ve svých asi 15 letech, aby tak činil dalších 275 let. Průměrný život ořešáku královského čítá zhruba 4 lidské generace. Už tohle mi vhání do srdce pokoru. A také to, že z ořechů zužitkujete naprosto vše.
Co, kdy, jak sbíráme a uchováváme:
- sbíráme list, pupen, zelené oplodí, plod, přepážku,
- listy a pupeny sbíráme před rozkvětem, zelené oplodí v červnu, plody pak v jejich nejvyšší zralosti, přepážky vyjímáme po rozlousknutí,
- list uchováváme nejlépe v nasušené podobě, pupeny a přepážky zpracováváme do podoby tinktury, plod po vylousknutí uchováváme v chladu.
Léčivé vlastnosti vlašského ořechu:
Vlašský ořech nabízí všestranné využití, ponejvíce v kuchyni. Co si jej ale jen tak rozlousknout a pořádně prozkoumat? Co ukrývá plod, který svým tvarem připomíná lidský mozek? A jak nám dále svědčí?
- platí za výborný zdroj minerálů, železa, zinku, hořčíku, mědi, draslíku a selenu,
- obsahuje zajímavé množství vitamínů skupiny B, ať už B1, B6, B9 či vitamínu E,
- 100 g ořechů nabídne zhruba 7 g vlákniny,
- mírně reguluje krevní tlak a snižuje hladinu LDL cholesterolu,
- má výrazné sytící vlastnosti,
- podporuje ženskou i mužskou plodnost.
Možná se vám zdá, že oplodí a přepážku snad ani nemůžeme k ničemu použít, ale, zrovna z přepážek lze uchystat tinkturu na posílení paměti. Jak se taková tinktura chystá? Co vše bude potřeba?
Tinktura na posílení paměti
Nasbíráme si zhruba hrst přepážek z vlašského ořechu. Přepážkou rozumíme tenkou dřevnatou výložku, která odděluje dvě protilehlá ořechová jádra. Tyto přepážky vložíme do sklenice, zalijeme 60% pálenkou a macerujeme zhruba 6 týdnů, při pokojové teplotě. Následně přecedíme a užíváme 1 kapku na kilogram tělesné hmotnosti. V praxi se má tak, že pokud vážíme 60 kilo, užíváme 3 x denně 20 kapek.
A co oplodí? Z toho lze uvařit barvící odvar, který se po vychladnutí aplikuje na mírně šedivé vlasy, jež jsme předtím umyli šampónem. Odvar z oplodí dodá vlasům lesk, ale též barvu. Jak na takový odvar?
Využijeme oplodí z 15 ořechů a 300 ml vody, ve které oplodí vaříme zhruba 10 minut, následně přecedíme, necháme vychladnout, přidáme pár kapek jablečného octu, nu a je hotovo, můžeme použít. Využít lze také list, který, hlavně tedy v dřívějších dobách, nacházel uplatnění v podobě čaje, jež se aplikoval při kožních problémech, poruchách trávení, ale také diabetu, žloutence či dlouho trvající zácpě. Stejně jako dubová kůra se využíval odvar z ořechového listí k výplachům zanícené ústní dutiny. Nejednomu věčně usmrkanému a kašlem prskajícímu pantátovi ulevil právě odvar z ořechového listí, dětským vláskům pak pomohl zbavit se vší. Do vlažného výluhu z listí se namáčely obvazy, které se následně přikládaly na kůži postiženou omrzlinami. Nálev z ořechového listí, ať aplikován vnitřně, či jako oplach, ulevoval při nadměrném vylučování potu.
Nemalé přízni se těší rovněž skořápky, které stejně jako list ulevují od kašle, a navíc zbavují tělo nepříjemného hlenu. Hezké čisté skořápky zpracováváme na čaj, který si uchystáme následujícím způsobem:
Čaj na vykašlávání
10 ořechových skořápek, 1 svítek skořice, 400 ml vody, 2 polévkové lžíce pomerančové šťávy, 1 polévková lžíce medu
Skořápky vložíme do vody společně se skořicí a vaříme asi 20 minut. Následně odvar přecedíme, dochutíme pomerančovou šťávou a medem. Lze podat také dětem.
Ořechy v kuchyni
Ořechy se výborně hodí k přípravě vánočního cukroví, ranních snídaňových kaší, k dotvoření svačinky, ale též dezertů. Osobně je velmi ráda melu na mouku, kterou pak mísím s moukou ovesnou či moukou z pohanky. Výsledný dezert tak odlehčíme od zbytečných sacharidů, toho však docílíme též vhodnějším sladidlem, ať už z čekankového sirupu nebo v podobě xylitolu.
Jste-li sušenkoví, zcela jistě zkuste tento jednoduchý recept, na výborné křupavé
Ořechové sušenky
400 g vlašských ořechů, 70 g lněného semínka, 50 g strouhaného kokosu, 1 čajová lžička skořice, špetka soli, 2 polévkové lžíce čokoládových kousků na pečení, 2 vejce, 10 g vinného kamene, 20 polévkových lžic čekankového sirupu či kokosového cukru, xylitolu
V míse smícháme mleté vlašské ořechy, lněné semínko, strouhaný kokos, skořici, vinný kámen, špetku soli a čokoládové chipsy. Následně přidáme vejce a čekankový sirup. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj pokládáme menší kuličky, které poté zformujeme do podoby placičky. Každou z nich ozdobíme otiskem vidličky. Pečeme zhruba 20 minut na 170 °C, dle trouby. Po upečení sundáme z plechu, aby nedošlo k připálení. Z jedné várky uděláme cca 50 kusů menších křupavých sušenek o průměru 5 cm.
Máte rádi výlety? A k tomu oříšky, šťavnaté sušené švestky, brusinky, dobrou hořkou čokoládu? Jednoduše, máte při svých toulkách rádi svačinku, která vás zasytí a umožní dojít až na vrchol hory? Pak si nachystejte tyto výtečné tyčinky, kterými nepohrdnou ani menší děti. Protein přidávám z toho důvodu, že pomáhá budovat naše svaly. Proteinovou tyčinku si mohou dopřát nejenom výletníci, ale i lidé v redukci nebo s diabetem I. či II. typu – samozřejmě v rámci svačinky, kterou započítají do svého sacharidového příjmu.
Proteinové tyčinky
50 g vlašských ořechů, 30 g ovesných vloček, 50 g sušených švestek, 30 g sušených brusinek, 20 g konopného proteinu, 50 g hořké čokolády
Oříšky a ovesné vločky umixujeme, ne však na mouku – snažíme se zachovat jemnou strukturu ořechů i vloček. Do mixéru následně přidáme sušené ovoce, protein i čokoládu. Mixujeme, dokud nedostaneme lepivou hmotu. Z té v dlaních či formičce vytváříme tyčinky.
V článku jsou použity informace z knihy:
Zuzana Švédová – Štědrý bylinářův rok. Praha: Grada Publishing, a.s, 2021. 392 str. ISBN: 978-80-271-3164-8.