Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Harpagofyt ležatý (Harpagophytum procumbens) je také znám díky tvaru svých plodů pod anglickým názvem Devil’s claw (ďáblův spár). Jejím původním domovem je poušť Kalahari v Jižní Africe. Je řazen mezi sukulentní rostliny. Jako rostlinná droga se z této léčivé rostliny zpracovávají druhotné kořenové hlízy (Harpagophyti radix). V tradičním léčitelství se z nich vyrábějí vodné, vodně-alkoholové nebo suché extrakty.
K obsahovým látkám patří iridoidy (harpagosid, harpagid a prokumbid), flavonoidy, fenolové glykosidy, sacharidy, triterpeny či steroly.
Zmíněný iridoid (biologicky účinný monoterpen) harpagosid má významnou roli v inhibici biosyntézy látek, které se podílí na degenerativním průběhu revmatických onemocnění. Popisují se jeho protizánětlivé a analgetické působení.
V zemi původu, v Jižní Africe, používá tradiční lidové léčitelství harpagofyt ležatý při poruchách trávení, jako tonikum, při nemocech krve a jako antipyretikum a analgetikum. Tato bylina našla své uplatnění v přírodním léčitelství v Evropě, kde se používala metabolických potížích jater, ledvin, žlučníku a močového měchýře. Dále byl používán na zmírnění bolesti, zklidnění a močopudné (diuretické) působení. Je používán také při zánětu kloubů, dně, svalových bolestech, při zmnožení kolagenního vaziva ve tkáni, při ústřelu, bolestech na hrudi a při revmatickém onemocnění.
Harpagofyt ležatý se nesmí používat během těhotenství a kojení, chybí údaje o bezpečnosti jeho užívání v těchto období. Nesmí se také užívat při žaludečních a dvanáctníkových vředech, u osob se zvýšenou citlivostí, u alergiků a u pacientů se žlučovými kameny.
Velmi opatrný je třeba být u diabetiků, droga může spolupůsobit s léky snižující hladinu krevního cukru. Vysoké dávky ovlivňují existující léčbu srdečních poruch a abnormálního krevního tlaku.
Nežádoucí účinky jsou vcelku vzácné, jsou uváděny ranní bolesti hlavy, šelesty v uších nebo ztráta chuti k jídlu.