prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Žvýkat, žvýkat, žvýkat...

19.08.2004
Reakce na dotazy z naší poradny. Poměrně dost tazatelů ve svých dotazech popisuje špatné trávení, pálení žáhy, pocity plnosti, nadýmání atd. Vyžadují radu, jaké si mají koupit přírodní produkty, aby se jim ulevilo.

Trávicí proces začíná v ústech. Žvýkání má dvojí funkci. Potrava je promíchávána se slinami, které jsou vyměšovány slinnými žlazami. Sliny změkčují potravu a tím zjednodušují polykání. Obsahují enzym ptyalin, který začíná rozkládat škroby. Jestliže polykáme např. chléb, brambory nebo rýži ve spěchu, tento enzym nemá dostatek času přeměnit škrob na jednodušší látku a dostává se do žaludku nezměněn. Žaludek neobsahuje enzymy, potřebné k trávení škrobů. Pak dochází ke kvašení a nadýmání.



Žvýkáním se reflexně připravuje slinivka břišní k produkci trávicích fermentů. Dokonalým žvýkáním tedy ulehčujeme trávicím pochodům. Často se hovoří o výhodnosti jíst zeleninu - to je v pořádku, ale dodejme ještě, jak je důležité žvýkání právě v souvislosti s celulózou, která je v zelenině obsažena. V těle totiž nemáme žádný enzym, který by ji rozkládal. Jestliže není dokonale rozžvýkána, místo toho, aby pomáhala při vyměšování, způsobí plynatost, hnilobně se rozkládá a nadýmá.



Z úst potrava sestupuje rozmělněna a obalena slinou jícnem do žaludku. Rytmickými vlnovitými pohyby, které se nazývají peristaltické. O těchto pohybech nevíme, nevnímáme je. Jsou řízeny autonomním nervovým systémem, bez našeho vědomí. Pro správné trávení je důležitá duševní pohoda, protože vylučování trávicích enzymů je negativně ovlivňováno našimi starostmi, napětím, stresem. Mnoho nemocí souvisejících se špatným trávením, pálením žáhy, nadýmáním, má přímou souvislost s neklidem u jídla.



Moje manželka je filozof a na přednáškách často zdůrazňuje, že s jídlem přijímáme také informaci. Když mluvíme u jídla o negativních událostech - konzumujeme negace. Naši předkové se před jídlem modlili. Navodili si pohodu, mír. Při modlení současně meditovali. Proč to vlastně dnes také tak neděláme?




Celková nabídka přípravků pro správné trávení.


Související články:
Pálení žáhy
Pyróza (pálení žáhy)
Zingiber officinale (Zázvor lékařský)
Gastroezofageální reflux


19.08.2004
autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA
další články v rubrice: Výživa


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Priessnitzův obklad
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hemeroidy - léčba, která zabírá
VIDEO: Kolikrát denně máme jíst?
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS