Zvětšené uzliny na krku

cm bolest v krku

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Zduřelé uzliny se odborně označují jako lymfadenomegalie. U zdravého člověka jsou uzliny nehmatné, maximálně mohou mít půl centimetru šířky a jsou měkké konzistence. Pokud dochází k nebolestivému zduření uzlin na krku, je lepší vyhledat lékaře, zvláště pokud se uzlina zvětšuje, nebo vyskytuje ve shlucích. Pokud dochází ke zvětšení uzlin v oblasti krku, může to být jeden z příznaků angíny.

Jak k tomu dochází?
Lymfatickou soustavu v našem těle tvoří síť velmi tenkých cév, které prostupují tkáněmi a jejich úkolem je shromažďovat mízu (tekutina), která uniká z krevních cév. Tato tekutina se zdržuje v tkáních a úkolem lymfatického systému je navracet ji do krevního oběhu. Dalším úkolem tohoto systému je tvorba lymfocytů, tedy bílých krvinek, které jsou hlavním obranným faktorem organismu. Mezi první příznaky, které signalizují, že něco není v pořádku, patří otoky nohou, únava, ztráta energie. Někdy se může vyskytovat zhoršené dýchání. Teprve po těchto příznacích dochází ke zduření. Otok uzlin může být rovněž v některých případech příznakem rakoviny, či pokud se vyskytuje v tříslech, symptomem syfilidy.

Ovšem je třeba upozornit, že toto jsou spíše případy výjimečné, nicméně mohou se vyskytovat. Ovšem v naprosté příčině případů má otok uzlin méně nebezpečné vysvětlení. Ke zjištění, zda jsou uzliny oteklé, někdy postačí prohmatat uzliny na krku, v podpaží a tříslech. Otok uzlin je třeba posuzovat jako jev, u kterého je vždy na místě pečlivé lékařské vyšetření.

Jaká jsou doporučení při otoku uzlin?
Je třeba zachovávat přísnou dietu, především omezit potraviny napomáhající tvorbě hlenů, jako jsou tučná masa, tuky všech druhů, výrobky z bílé mouky, tučné mléko, smetana, šlehačka apod. a dále všechny potraviny s obsahem cukru. Hleny vytvářejí prostředí pro růst bakterií. Zvyšují „přilnavost“ a není vyloučeno, že právě tato jejich vlastnost přispívá k uvíznutí mízních „filtrátů“ v uzlinách.

Z potravin se doporučuje konzumovat česnek (denně dva stroužky nebo v doporučeném množství v česnekových tabletách). Česnek obsahuje vitamíny A, E a C. Dále je doporučován hořčík. Dále se doporučuje omezit fyzickou námahu, která urychluje pohyb krve a lymfy a současně zvětšuje množství zachyceného „filtrátu“, který zvětšuje zduření.