Zkřížená alergie

cm alergie1

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Zkřížená alergie vzniká na základě podobnosti alergenů. Některé bílkoviny jsou ve svém řetězci tvořeny seskupením aminokyselin, které jsou podobné úsekům jiných bílkovin, různých druhů potravin, popřípadě inhalačních alergenů (pyl, roztoči). Tento moment je velmi důležitý při uplatnění zkřížených alergií.

V důsledku toho protilátky IgE namířené proti jednomu alergenu reagují také s druhým alergenem, zvláště po opakovaném kontaktu s konkrétním alergenem. U zkřížené alergie např. pacient alergický na pyl stromu, s vytvořenými protilátkami proti jeho pylu, může mít alergickou reakci po některé zelenině, ač konkrétní protilátky proti dotyčné zelenině u pacienta při základním vyšetření protilátek nenalezneme. To je, jak je uvedeno výše, způsobeno podobnou stavbou bílkoviny alergenu stromu a alergenu zeleniny …

Mezi známými alergeny se nachází vysoké procento zkřížených reakcí. Udává se, že podobnost jednotlivých úseků bílkovin je až 50%. Tato shoda především hlavních alergenů způsobuje celou řadu zkřížených reakcí mezi inhalačními (pyly, prach, roztoči), potravinovými, hmyzími a lékovými alergeny.

Hodně známá je zkřížená reakce s břízou:

  • ovoce (jablka, hrušky, kiwi, třešně, broskve, švestky)
  • ořechy (jádra ořechů lískových, vlašských a dalších)

Také celer je známý prostředník zkřížených reakcí:

  • mrkev, anýz, kopr, fenykl, koriandr, libeček
  • pelyněk
  • bříza
  • hluchavkovité: bazalka, tymián, dobromysl, saturejka, majoránka

Složité reakce jsou u pelyňku (málo se na ně myslí):

  • celer
  • ambrózie
  • lilkovité: chilli, paprika
  • astrovité: artyčok, estragon, slunečnicový olej (surový)
  • pepřovité: bílý pepř, zelený pepř, červený pepř, černý pepř

Alergeny, které jsou si velmi podobné (až z 80 %), nazýváme panalergeny. Výskyt zkřížených reakcí mezi těmito typy alergenů je samozřejmě mnohem vyšší. Důkladně jsou prozkoumány tři hlavní panalergeny: profilin, trombomyosin a lipid transfer protein – LTP.

  • bříza – ovoce – burský oříšek – bojínek (profilin)
  • korýši – měkkýši – hmyz – roztoči (trombomyosin)
  • ovoce (Rosaceae i non-Rosaceae) – zelenina – stromové ořechy (LTP)

V praxi

Jedná-li se například o syrovou zeleninu či ovoce, je zde pomoc jednoduchá: Stačí potravinu tepelně upravit: chvilku povařit, spařit horkou vodou či podusit. Alergie se totiž projeví pouze na ovoce a zeleninu v syrovém stavu. A hlavně na barvivo pestrých potravin. S ostatními potravinami to tak jednoduché není: Máte-li například alergii na pyly břízy, může se vyskytnout zároveň alergie na ořechy. Jejich konzumaci je nutné vynechat zcela.

Znalost zkřížených reakcí je proto důležitá pro správný výběr potravin. V poradně celostní medicíny provádíme dost často eliminační expoziční test. Klient sám si tak může určit potraviny, které mu vadí, na které reaguje s větší přecitlivělostí a podobně. Problematika křížení alergií je poměrně obsáhlá a složitá, proto se v případě jakýchkoli pochybností o vhodnosti konzumace určité potraviny obraťte na svého alergologa či imunologa.