Život bez pšenice – příprava bezpšeničné kuchyně

cm zivot bez psenice kucharka

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Své nové bez-pšeničné dobrodružství nejlépe odstartujete, když vyčistíte police ve spíži od veškeré pšenice a výrobků, které ji obsahují. Je to opravdu nezbytné, abyste odolali pokušení jíst ty preclíky obalené v čokoládě, které jste si schraňovali, a další různé dobroty. Dokonce i ten nejmalinkatější pamlsek může rozvrátit všechno, čeho jste až dosud dosáhli. Zároveň tím minimalizujete riziko budoucích kontaktů s pšenicí, jež mohou vést k celé řadě zdravotních problémů, od gastrointestinálního stresu (nadýmání, křeče, průjem) až po bolesti kloubů, astma a dokonce emoční následky.

Potom bude nutné doplnit zásoby a nakoupit bez-pšeničné ingredience. Budete například potřebovat nové mouky, ze kterých budete připravovat sendviče, keksíky, koláčky a další zdravé, bez-pšeničné pečivo. A pokud máte vařit jídla do třiceti minut, měli byste si pro větší efektivitu pořídit i nějaké nové kuchyňské náčiní. Chce to skutečně pár „vychytá-vek“ a užitečných úprav, abyste svou dosavadní pšeničnou kuchyni přeměnili v kulinářské království, odkud budou vycházet samá báječná, zdravá, chutná a rychlá bez-pšeničná jídla.

Tato kniha poslouží jako průvodce všem, kteří chtějí ze svého života odstranit pšenici a lepek. Eliminace pšenice není jen pro pacienty trpící celiakií nebo lidi s citlivostí na lepek, nýbrž pro všechny. Je pravda, že rady a recepty předložené v této knize jsou uzpůsobeny tak, aby z nich mohly vycházet i osoby s celiakií a nesnášenlivostí lepku; na druhé straně musím zdůraznit, že tito lidé budou muset vynaložit ještě další úsilí, aby měli jistotu, že se lepku vyvarují úplně. Chcete-li zabránit nepřímé kontaminaci, musíte nakupovat výrobky, kde je na štítku výslovně uvedeno, že jsou „bezlepkové“.

Než ale přejdeme k tomu, co všechno budete potřebovat, abyste mohli vést nový život bez pšenice, napřed byste měli provést…

Úklid kuchyně

Pamatujte: Pšeničné výrobky obsahují gliadin, který degraduje v zažívacím traktu na seskupení opiátů, jež se vážou k opiátovým receptorům v mozku. Nezpůsobují euforii ani úlevu od bolesti, ale spouštějí apetýt. Když se osvobodíte od neúprosných, apetýt stimulujících účinků pšenice, častých a vtíravých myšlenek na jídlo a zvýšeného, leč zbytečného příjmu kalorií, budete na nejlepší cestě k tomu, abyste získali kontrolu nad svými nutkáními, váhou i zdravím jako takovým.

Začněte tím, že vyčistíte spížku od všech pšeničných zdrojů – chleba, muffinů, pit, rolek, sušenek, energetických tyčinek, těst a těstovin. Nezapomeňte ani na pytlíky s pšeničnou moukou: už nikdy ji nebudete potřebovat.

Po odstranění evidentních zdrojů pšenice se rozlučte také s těmi, které tak evidentní nejsou. Prostudujete štítky všech průmyslově zpracovaných potravin a zjistěte, zda na seznamu ingrediencí nefiguruje v té či oné formě pšenice.

Ukázka z knihy Život bez pšenice: 30minutová kuchařka.