prozdravi.cz Vše pro vaše zdraví |
krasa.cz Vše pro vaši krásu |
parfemy.cz Značková parfumerie |
hodinky.cz Značkové hodinářství |
sperky.cz Značkové klenotnictví |
vivantis.cz Být sám sebou |
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zeštíhleme jídelníček, doba postní je tady!26.03.2016
Jak provádět půst v dnešní době? Je to jednoduché. Jezme střídmě a pestře a mějme na paměti, že příjem energie by neměl přesahovat výdej. Jsme to, co jíme a pijeme, jídlo ovlivňuje naše pocity, vlastnosti. Podle toho, jakou energii potřebujeme, volme svoji stravu. Je důležité, jak se po jídle cítíme, zda nabití energií nebo unavení a zesláblí. Sebepozorováním zjistíme, která potravina nás vede k pocitu těžkosti a ztuhlosti či naopak k lehkosti a ohebnosti… Odlehčeme svému bříšku recepty, které zasytí, ale nezatíží a naservírují dobrou náladu.
GhíPřepuštěné máslo, které má omlazující a regenerační účinky. V ajurvédě si ho cení jako elixíru života. U nás kdysi přepouštěla máslo každá babička, aby vydrželo skladované v chladu i několik měsíců. Máslo zahříváme na středním plameni do rozpuštění, přivedeme k varu, a když začne bublat, stáhneme plamen na minimum, začne se tvořit pěna, kterou sbíráme (lze použít do kaše). Sraženou bílkovinu přecedíme přes plátýnko.
Pozor! Nepřipálit, máslo by mělo mít zlatavou barvu. Z 250 g másla vyrobíme ghí za 20 minut. Necháme vychladnout v otevřených sklenicích a uchováváme je pak zavřené v lednici (3 – 6 měsíců).
Používáme při pečení, smažení, dušení, na zjemnění. Dobře se pojí s chilli, levandulí, kokosem, česnekem a dalšími bylinkami. Ghí se nepřepaluje – kouřový bod 250 °C.
Pohankové placky s kyselým zelím (4 porce)
Lámanku uvaříme doměkka, přendáme do mísy a necháme vychladnout. Přidáme vejce, prolisovaný česnek a najemno nasekanou cibuli. Vše promícháme, ochutíme solí, pepřem, kmínem a necháme asi čtvrt hodiny odležet. Na rozehřátém oleji smažíme dozlatova placičky, které podáváme posypané kysaným zelím.
Mrkvová pomazánka s koprem a mandlemi
Na rozpálené pánvi s ghí orestujeme krátce nastrouhaný zázvor, přidáme nastrouhanou mrkev a dusíme, asi 4 minuty. Přidáme třtinový cukr a stále mícháme, než se rozpustí. Vlijeme zeleninový vývar a vaříme na mírném plameni do zhoustnutí pomazánky. Poté rozmačkáme šťouchadlem, vmícháme mandle nasekané najemno, pokapeme dle chuti citronovou šťávou, dochutíme pepřem, citronovou kůrou, osolíme a promícháme. Podáváme na rozpečené bagetce, sypeme nasekaným koprem.
Jezte pomalu a s klidem v duši, vychutnávejte… Související články:
|
![]() |
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz | |||
O nás![]() |