Jak souvisí železo a střevní dysbióza?

potrava e1595336245559

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Věčné téma kolem anemie, chudokrevnosti, nedostatku železa, je diskutováno na mnoha serverech, v časopisech vědeckých i nevědeckých. Často se setkáváme s projevem nedostatku železa u lidí, kteří trpí  střevní dysbiózou. Může to být jednosměrné díky tomu, že zde komunikujeme s lidmi, kteří trpí nějakou chronickou nemocí, a přitom vyjde najevo také jejich anemie.

Na vině je kondice vstřebávání

Mají-li ve střevu dysbiózu, pak lze očekávat zhoršenou schopnost vstřebávání tenkého střeva s následnou poruchou vstřebávání železa, pokud jej dodáváme v syntetické podobě, pak tím paradoxně podporujeme dysbiózu. Tento typ železa je pro tělo nepřirozený a je vůbec otázkou, zda se vstřebává. V takových případech se doporučuje vytvořit střevní symbiózu podle vzoru takzvané řízené střevní symbiózy.

Řízená střevní symbióza

Tu mají vyrobit probiotika, které obsahují vyvážené množství střevních bakterií. Jejich existence je podporována chlorellou či mladým ječmenem, protože ty jsou bohaté na kyselinu listovou (B9) a vitamín B12.

Když je zde popsaná nerovnováha, pak se mají oba – kyselina listová i B12 – dodávat současně, až si nerovnováhu organizmus vybalancuje sám. A na tomto procesu se podílí již jmenovaný a tolik potřebný laktobacil. Nejvíce trpí nedostatkem vit. B12 striktní vegetariáni. Mají málo B12 a hodně kyseliny listové ze zeleniny: Tím se stane, že kyselina listová potlačí projevy nedostatku vitaminu B12, a může trvat i roky, než se tato nerovnováha projeví. Tento jev pozorujeme dost často a je pro vegetariány velkým překvapením. Nemohou pochopit, proč mají chudokrevnost, když jedí samou zeleninu.

Vhodné doplňky stravy

V případě chudokrevnosti je vhodné doplňovat chlorellu, a to dlouhodobě, po dobu několika měsíců! Nebojíme se předávkování. Dochází k pozoruhodným výsledkům. K tomu je vhodné brát i mladý ječmen – nápoj, který si vyrobíte doma v šejkru. Je z mladých výhonků ječmene.

Preparáty, které jsou zde jmenovány, nejsou léky, ale přesto léčí. Vytvářejí v těle takové podmínky, aby se tělo mohlo léčit samo. Pravidelné užívání přináší zažívacímu ústrojí úlevu, a tím i celému člověku. Mladý ječmen je zvláště výhodný u chudokrevností v těhotenství.

V jakých potravinách je nejvíce železa?

V potravinách najdeme hodně železa ve vnitřnostech – játra (zvl. telecí) a ledviny,  dále ve škrobu, v ovesných vločkách, v sušených meruňkách

Železo obsahují i hrozinky, švestky, žloutky, melasa, fazole, zelená listová zelenina, kokosová moučka, mák, nať pšenice a vojtěšky, listy a mladá nať kopřivy (užívat jako šťávu nebo čaj), mladé listy z kedluben, fíky, šťáva ze švestek, černý chléb, červené a železité víno, ořechy, semena dýní  (obsahují také značné množství zinku), slunečnic, pšeničné kličky, otruby, čočka, kmín, listy pampelišky, ryby, sušené švestky, petrželová nať, květák, fazolové lusky (podporují i hormonální systém a slinivku), křen, houby, rybíz, maliny, pivovarské kvasnice a přípravky z nich, senega, banány, brusinky, hrozny, broskve, jahody, meruňky, rybíz, špendlíky, šípky, trnky, višně, sója (obsahuje ovšem také látky, které snižují vstřebatelnost železa).

Využitelnost železa ze syrových potravin je většinou větší než z potravin tepelně upravených.