Zdrojem střevní nákazy jsou pravděpodobně zeleninové výhonky

cm kliceni

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Zeleninové výhonky z Dolního Saska jsou pravděpodobným zdrojem nebezpečné střevní nákazy způsobené bakterií E.coli. Na tiskové konferenci v Hannoveru to dnes řekl dolnosaský ministr zemědělství Gert Lindemann. Definitivní výsledky testů mají být k dispozici v pondělí, přesto jsou prý dosavadní nepřímé důkazy tak přesvědčivé, že Lindemann obyvatele vyzval, aby se výhonkům vyhnuli.

Podle agentury DPA spadá podezření na 18 směsí s výhonky, například s výhonky fazolí, brokolice, hrachu, česneku, čočky, ředkviček a dalších. Některé podezřelé výhonky prý pocházejí ze zahraničí, úřady ale nesdělily, z jakých zemí.

Dolnosaský ministr zemědělství uvedl, že úřadům se podařilo získat řadu indicií, které ukazují, že nákaza se rozšířila z výhonků dodávaných firmou z obce Bienenbüttel v Dolním Sasku. Podle Lindemanna jde o přinejmenším jeden z pravděpodobných zdrojů nákazy.

Farma prodává výhonky do restaurací a dalších podniků především v severním Německu. Německé úřady přišly podle Lindemanna na to, že v řadě restaurací, v nichž se lidé nakazili, se podávala právě zelenina dodávaná tímto zemědělským podnikem. Společnost musela zastavit svůj provoz a směsi, které dodává, jsou stahovány z trhu. Nelze však prý vyloučit, že veškeré kontaminované zboží již bylo zpracováno.

Výhonky z Dolního Saska používala mimo jiné také restaurace v Lübecku, kde se pravděpodobně nakazilo 17 osob. Na restauraci proto padlo podezření, že byla zdrojem celé nákazy. Podle BBC ale testy v restauraci nic nenašly.

Lindemann dnes dále řekl, že zemědělský podnik, v němž se také jedna pracovnice nakazila, s vyšetřovateli spolupracuje. Zatím se prý nezdá, že by majitel společnosti za problémy mohl. Obchodní vedoucí firmy Klaus Verbeck novinám Neue Osnabrücker Zeitung sdělil, že výhonky nebyly vůbec hnojeny a že se zvířecí hnojiva nepoužívají ani v jiných částech farmy.

Počet obětí infekce v Německu zatím stoupl na 21 a řada dalších pacientů je v ohrožení života. Při návštěvě univerzitní nemocnice v Hamburku to řekl Reinhard Burger, ředitel Institutu Roberta Kocha (RKI). Burger dále uvedl, že v celém Německu je registrováno 1 526 případů nákazy bakterií zvané enterohemoragická Escherichia coli (EHEC). U 627 pacientů byl diagnostikován nebezpečný hemolyticko-uremickým syndrom (HUS), jenž může vést k selhání ledvin.

Podle evropských zdravotních činitelů citovaných BBC šíření infekce, která zatím vedle Německa v menší míře zasáhla 12 dalších zemích včetně Česka, se nicméně postupně zpomaluje. To podle DPA potvrdily i těžce postižené spolkové země Hamburk a Dolní Sasko. Přesto je v některých německých nemocnicích situace velmi vážná kvůli příliš velkému počtu pacientů. Nedělníku Bild am Sonntag to dnes řekl německý ministr zdravotnictví Daniel Bahr.

ČTK

Zdrojem onemocnění způs. E. coli jsou pravděpodobně zeleninové výhonky, testy to zatím nepotvrdily

Ze 40 vzorků se 23 ukázalo být negativní na přítomnost smrtící bakterie. Další vzorky jsou stále testovány.

Zdrojem onemocnění způsobovaného bakteriemi E. coli jsou pravděpodobně zeleninové výhonky, testy to však zatím nepotvrdily

Podle zprávy z 5. června 2011 se vědcům v SRN zřejmě podařilo odhalit zdroj nebezpečné střevní nákazy způsobované Escherichia (E) coli. Jejími původci jsou pravděpodobně zeleninové výhonky vypěstované v Německu. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a čeští hygienici nyní prověří, zda se kontaminované klíčky nedostaly na tuzemský trh. Dosavadních výsledky testů zeleninových výhonků ze 6. června však ještě neposkytly odpovědi na to, zda jsou původcem nebezpečné střevní bakterie E.coli klíčky luštěnin z německé farmy. Vědcům ještě potrvá, než si budou jisti, prohlásil ministr zemědělství Dolního Saska. Ze čtyřiceti vzorků se totiž 23 ukázalo být negativní na přítomnost smrtící bakterie. Další vzorky jsou stále testovány.

Definitivní výsledky testů ještě nejsou známy, přesto jsou prý dosavadní nepřímé důkazy tak přesvědčivé, že ministr zemědělství Dolního Saska Gert Lindemann obyvatele vyzval, aby se výhonkům vyhnuli. Podezření spadá na osmnáct směsí s výhonky, například s výhonky fazolí, brokolice, hrachu, česneku, čočky, ředkviček a dalších, některé podezřelé výhonky prý pocházejí ze zahraničí, úřady ale nesdělily, ze kterých zemí. Podle mluvčího dolnosaského ministra zemědělství Gerta Hahneho bylo vydáno varování, aby se lidé vyhnuli fazolovým výhonkům, které se často používají v míchaných salátech.

Výhonky z Dolního Saska používala mimo jiné také restaurace v Lübecku, kde se pravděpodobně nakazilo 17 osob. Na restauraci proto padlo podezření, že byla zdrojem celé nákazy. Podle BBC ale testy v restauraci nic nenašly. Podle hlavního hygienika Michaela Víta není v Česku důvod k obavám. Pokud by se kontaminované klíčky do Česka dovezly, nákaza by podle něj už propukla.

Počet obětí nákazy stoupl v Německu na jednadvacet, řada dalších pacientů je v ohrožení života. Podle agentury DPA to v neděli při návštěvě univerzitní nemocnice v Hamburku řekl Reinhard Burger, ředitel Institutu Roberta Kocha. Burger dále uvedl, že v celém Německu je registrováno 1526 případů nákazy, u 627 pacientů byl diagnostikován nebezpečný hemolyticko-uremickým syndrom, jenž může vést k selhání ledvin. Podle evropských zdravotnických činitelů se však šíření nákazy zpomaluje.

www.bezpecnostpotravin.cz

Pozn. redakce: Jak si zvýšit obranyschopnost organismu proti střevním infekcím – o tom můžete získat pro Vás individuálně přizpůsobené rady v naší internetové poradně, pokud nám poskytnete dostatek informací o svém současném zdravotním stavu.