Zdravý vánoční salát

Živá strava se vyznačuje svou jednoduchostí a ne příliš složitými kombinacemi. Přicházejí však i okamžiky, kdy se scházíme u stolu společně s rodinou a přáteli. Tak tomu je i na Štědrý den. Můžeme si v tento den vytvořit vynikající štědrovečerní večeři – raw vánoční salát s obalovaným avokádem. Vánoční salát jsem tvořila podle ingrediencí klasického salátu, jen jsem je neuvařila. Na talíři vypadá stejně jako klasický salát a rodině i přátelům velmi chutná.

Ingredience:

  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • celer (množství ve stejném poměru k mrkvi a petržele)
  • 1 velká žlutá cibule
  • 1 velké jablko
  • 1 malá cuketa (nebo batáta)

Vše nakrájíme na drobné kostičky, dáme do mísy, promícháme a přidáme raw majolku.

Majolka

Ingredience:

  • 1 šálek kešu ořechů (namočíme na cca 4 hod do čisté vody)
  • místo kešu ořechů můžeme použít 1 větší zralé avokádo
  • citronová šťáva – kyselost dle chuti (2 lžíce)
  • raw hořčice dle chuti (1 lžička)
  • 1/2 lžičky pepře

 

Všechny ingredience umixujeme.

Vánoční salát

Raw hořčice

Ingredience:

  • umixujeme 3 lžíce žluté bio hořčice, pak přidáme:
  • 1/2 hrnku kešu ořechů
  • šťáva z 1 a 1/2 citronu
  • voda na rozředění dle potřeby
  • 1 lžička kurkumy

 

Vše umixujeme na jemno, vznikne množství přibližně 250 g. Uchováváme v lednici v zavřené skleničce.

 

Obalované avokádo

Ingredience:

  • avokádo
  • mix 4barevného pepře
  • chilli paprička
  • sušená zeleninová bylinková směs
  • lněné semínko (spíše zlaté)

 

Avokádo oloupeme, nakrájíme na plátky, které obalíme ve směsi dle vlastních chutí. Doporučuji směs mix 4barevného pepře, chilli papričky, sušené zeleninové bylinkové směsi a lněného semínka. Zeleninovou směs si sušíme sami z bylinek (bylinky sušíme v létě) a zeleniny (mrkev, petržel, celer, cibule, česnek).

 

Knihu Škola živé stravy – Vitariánství jako cesta naleznete v naší nabídce.

Zpět nahoru