Zdravější stravování

Doporučují FAO (Organizace pro zemědělství a výživu) WHO (Světová zdravotnická organizace) ve zprávě agentury OSN. Podle ní by lidé neměli získávat z jednoduchých cukrů více než 10 % kalorií. Měli by zvýšit příjem ovoce a zeleniny, více se pohybovat. Jen tak se mohou vyvarovat vzniku chronických chorob.

FAO a WHO ve zprávě dávají vládám doporučení v oblasti výživy a životního stylu jako opatření proti nárůstu srdečních onemocnění, rakoviny, diabetu a obezity.

Ve společném prohlášení doporučují FAO a WHO aby 55 – 75 % denního příjmu tvořily uhlohydráty a volné cukry by měly zůstat pod desetiprocentní hladinou. Proteiny by měly tvořit dalších 10-15 % přijímaných kalorií a denní dávka soli by neměla přesáhnout 5 gramů. Příjem ovoce a zeleniny by s měl zvýšit na minimálně 400 gramů.

Počet případů chronických chorob na celém světě rapidně roste. V roce 2001 byly chronické choroby odpovědné za asi 59 % z 56,5 miliónů nahlášených úmrtí na celém světě a představovaly 46 % globálních onemocnění.

 

Zpět nahoru