Zdravé vaření v době karantény s Květou Vondrákovou – 1.díl

zdravé vaření e1586416824255

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Po dobu 7 týdnů vás budu inspirovat , jak na rychlé a zdravé vaření pro sebe i děti a jak pomocí stravy posilovat imunity a zároveň i uspokojovat naše chuťové v buňky a netrávit v kuchyni celý den.

Dnes začneme se zelenými potravinami a pokrmy, doporučuji začít více klíčit a pěstovat si doma mikrobylinky. Je to jednoduché a dodá tak tělu opravdový boost živých živin a posílíte tak i imunitu. Zařadit do svého jídelníčku více čerstvých potravin, ovoce, zeleniny i divokých bylin,které začínají všude hojně růst.

 

Ranní zelené smoothie

Ingredience:

  • citron
  • pomeranč
  • jablko
  • špenát
  • jarní divoké byliny (kopřiva, polniček, pampeliška, bršlice a podobně)
  • hrst Irského mechu
  • šungitová voda

 

Vše šup do mixéru a nabijte se na začátek dne živými vitamíny a minerály. Přidat můžete i další superfood, co máte doma (Chlorela, ječmen, matcha , chia).

Hrášková polévka, kterou milují děti

Ingredience:

  • 200 g mražený hrášek
  • 200g mražená kukuřice
  • medvědí česnek hrst
  • Mecheta (polévkové koření do polévky s Irským mechem)
  • šungitová voda
  • veganská smetana (volitelné)

 

Zeleninu povaříte na mírném ohni a pak se zbytkem ingrediencí rozmixujete a dochutíte. Velmi rychlá a chutná a vynikající s krůtony, čerstvě naklíčenými bylinami či semínky.

 

Avokádová pomazánka

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo
  • vegan zakysaná smetana nebo kokosový jogurt bez cukru
  • šťáva z ½ citronu
  • olivový olej
  • jarní cibulka
  • medvědí česnek
  • cherry rajčátka 5 x
  • kousek papriky kapie
  • sůl s irským mechem (super s černou vulkanickou, ale i růžová je dobrá)

 

Avokádo rozmačkejte vidličkou a přidejte na velmi drobno nakrájenou zeleninu a bylinky, přidejte smetanu či jogurt, zbytek ingrediencí  a smíchejte dohromady na jemnou a lahodnou pomazánku. Podávejte na lehkém rýžovém chlebíku a ozdobte čerstvými klíčky a mikrobylinkami.

 

Krásné tvoření a týden všem 🙂