Zdravé Vaření s Květou Vondrákovou v době karantény – 2.díl

zdravé vaření e1586416824255

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Dnes jsem pro vás připravila rychlé recepty a zakomponovala některé jarní suroviny jako baby cuketka, jarní cibulka a bylinky. Dezert vám i dětem osladí a vykouzlí úsměv během vašich dnů doma .

 

Pórková polévka s cuketou a cizrnové krutony

Ingredience:

  • Menší pórek
  • Baby cuketa střední nebo 2 menší
  • 2 střední brambory
  • Kousek červené papriky
  • Baby karotky
  • Olivovy olej
  • Mecheta polevkové koření s Irským mechem
  • Výhonky hrášku či vojtěšky
  • Plechovka cizrny
  • Rozmarýn
  • Sladká paprika
  • Sůl, pepř

 

Postup:

Cizrnu zbavíme vody a dáme do pečící misky, pokapeme olejem, přidáme snítku rozmarýnu, trochu sladké papriky a důkladně promícháme. Můžete i přidat chilli či jiné koření dle vlastních chutí. Pečeme na 200 stupňů cca 20 min do křupava. Lze pak podávat s polévkou nebo do salátu či k vínu.

Polévku připravíme ve středním hrnci. Pórek na kolečka nakrájený orestujeme na mírném ohni na oleji , pak přidáme na kostky nakrájené brambory a trochu rozmarýnu a zalijeme horkou vodou. Přidáme trochu soli a Mechetu a vaříme cca 5 minut, pak přidáme na kostky nakrájenou cuketu a karotky a ještě 5 minut povaříme. Ke konci přidáme na jemné kostky papriku.

Polévku podáváme s krutony a ozdobíme výhonky a dle chuti dochutíme. Pro děti můžete polévku rozmixovat v mixéru na jemno a podávat s krutonky.

Slaný koláč s cuketou a žampiony

Ingredience:

  • Listové těsto
  • Jarní cibulka
  • 1 střední cuketa
  • Hrst žampionů
  • Hrst sušených rajčat
  • Tymián
  • 1 vegan zakyslá smetana nebo krém
  • 3 PL lžíce gelu z Irského mechu nebo 3 vejce od šťastných slepiček
  • Vegan sýr (nebo parmazán a mozzarella)
  • Sůl s Irským mechem
  • Lahůdkové droždí
  • Olivovy olej

 

Postup:

Listové těsto dejte do pečící formy. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Na pánvičce na oleji orestujte na drobno nakrájenou cibulku, žampiony a ke konci přidejte sušená rajčátka, tymián, sůl a pepř. Směs pak dejte na těsto ve formě.

Škrabkou na zeleninu vytvořte dlouhé plátky z cukety. Plátky vyrovnejte na koláč.

V hrnečku rozmíchejte smetanu, Irský mech (nebo vajíčka), lahůdkové droždí, sůl s Irským mechem, pepř a směsí polijte zeleninu. Posypejte tymiánem, sýrem a kousky mozzarelly a dejte do trouby.

Pečte do zlatova a podávejte s čerstvým salátem.

 

Medový dezert ve sklenici

Ingredience:

1.Vrtsva

  • 5 velkých datlí MEDJOOL
  • 2 lžíce mletých (nasekaných) nepasterovaných  mandlí
  • 1 lžíce nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů
  • 1 lžička mleté  kávy
  • špetka himálajské soli

Datle  vypeckujeme a nasekáme na jemno. Vše smícháme rukama na drobenkovou hmotu a dáme na dno skleniček.

2.Vrstva krémová

  • 100g  kešu (předem namočit) , lze nahradit tvarohem nebo kosovým jogurtem
  • 1/2 banánu
  • 2 polévkové lžíce gelu z Irského mechu (instrukce na balení)
  • šťáva z 1  citronu
  • med

Vše rozmixujeme na krémovou konzistenci, pokud použijete kešu, tak přidejte trochu vody. Zbytek banánu nakrájejte na kolečka a proložte jimi krémovou vrstvu.

Na ozdobu můžete použít zbytek ořechů a rozmíchejte med s kakaovým práškem a polijte .

Dobrou chuť!