Zdravé vaření s Květou Vondrákovou – 5.díl

Ředkvičková pomazánka s mátou a avokádem

INGREDIENCE:

  • svazek čerstvých ředkviček (nasekat v mixéru nebo na hrubo nastrouhat)
  • 1 zralé avokádo
  • kousek zelené natě jarní cibulky
  • citronová šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžička lahůdkového droždí
  • několik lístků máty na jemno nasekat
  • vegan zakyslá smetana nebo jeden vegan neslazený jogurt
  • sůl, pepř na dochucení

POSTUP:

Avokádo rozmačkejte vidličkou, přidejte nastrouhané ředkvičky a zbytek ingrediencí,  dochuťte a podávejte na svém oblíbeném pečivu nebo kouskách kedlubny či okurky.

Brokolicovo-mrkvové koule

INGREDIENCE:

  • 1/2 menší brokolice
  • 2 mrkve očistit
  • jarní cibulka
  • česnek
  • bylinky ze zahrádky dle chuti
  • hrneček cizrnové mouky
  • olej
  • sůl s Irský mechem
  • kukuřičnou strouhanku
  • salátek

POSTUP:

Zeleninu nasekáme na jemno v mixéru nebo nožem, přídáme bylinky, cizrnovou mouku a dle potřeby i trochu vody, aby se vše lépe spojilo. Vytvoříme hmotu, která se krásně pojí a tvoříme větší koule, které obalujeme v kukuřičné strouhance.

Koule dáme do pečící misky nebo na plech a pokapeme olejem. Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 40 min dozlatova.

Podáváme s čerstvým salátkem, humusem či kešu dipem. Jsou lahodné a svěží.

Jáhlový dezert

INGREDIENCE:

250 g jáhly (předem uvařit)

2 jablka

1 hruška

hrst bio strouhaného kokosu

bio skořice

kokosový cukr

hrst bio ořechů a bio semínek (co dům dal: např. vlašské, slunečnicové, mandle)

150 ml rostlinného mléka nebo vody

2 PL gelu z Irského mechu nebo domácí vajíčko nebo 2 lžičky Odsolený prášek z Irského mechu

POSTUP:

Připravte si gel z Irského mechu (mořská řasa – dokonalé pojivo a alternativa kolagenu) dle návodu na etiketě. Irský mech několikrát dobře propláchneme, namočíme na 15 minut do vlahé vody a znovu propláchneme. Rozmixujeme ve vysokorychlostním mixéru na jemný gel s trochou vody. Nebo si připravte Odsolený prášek z Irského mechu, který jen namočíte do teplé vody a necháte nabobtnat cca 20 minut.

 Jáhly uvařte a dejte do zapékací misky. Přidejte pokrájené ovoce, kokos, ořechy, cukr a skořici a promíchejte.

V hrnečku rozmíchejte v rostlinném mléce nebo vodě gel z Irského mechu (nebo předem ve vodě nabobtnalý Odsolený prášek z Irského mechu) nebo s vajíčkem a zalijte tím jáhly.

 Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 30 minut.

Podávat můžete s čokoládou, zmrzlinou či pyré z ovoce.

Dobrou chuť!

Květa Vondráková

Specialistka na mořskou řasu Irský mech, rostlinnou stravu a zdravý životní styl. Veganka od roku 2015, její vášní je tvoření pokrmů RAW a veganské kuchyně a zdravých receptů pro děti. Pořádá kurzy, workshopy a natočila i spoustu videí o vaření.  Ve volném čase se věnuje svému malému synovi, józe, mediacím a osobnímu rozvoji.
Líbil se vám článek? Sdílejte ho!
Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.