Zdravé vaření s Květou Vondrákovou 6.díl

vondráková

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Máme tu konečně krásné horké dny a co jiného něž si dát něco letního, studeného a chutného.

Letní okurkovo – cuketová RAW polévka

Ingredience:

1 střední okurka Bio nebo domácí

1 menší cuketa bio nebo domácí

Kousek řapíkatého celeru (nemusí být)

Hrst máty ze zahrádky

Šťáva z 1/2 citronu

Šungitová voda

11 lžiček Mechety, koření s Irským mechem

Na zahuštění: Irský mech nebo hrst kešu oříšků

Na ozdobu: lístky máty, semínka, květy, vegan smetana

Postup:

Vše vhoďte do mixéru a rozmixujte na krémovou konzistenci, ozdobte a podávejte. Můžete i s ledem v horké dny.

Jahody se šlehačkou a zmrzlinou

Šlehačka:

Ingredience:

1 šálek kokosové dužiny

1/2 šálku kokosové vody nebo čisté vody

1/4 šálku  makadamových ořechů

1 lžíce erythritolu nebo stévie

špetka soli s Irským mechem

1/2 šálku panenského kokosového bio oleje

Postup:

Kokosový olej rozehřejeme ve vodní lázni.  Mezitím umixujeme zbylé ingredience na šlehačku. Poté přidáme olej a znovu rozmixujeme. Šlehačku necháme na chvíli ztuhnout v lednici.

TIP: potřebujeme výkonný mixér, aby šlehačka byla skutečně hladká. Pokud je hodně tekutá, necháme ji ztuhnout.

Zmrzlina

Ingredience:

banány (necháme zmrazit bez slupky)

1/2 vanilkového lusku

troška citronu

můžete přidat i Irský mech pro lepší konzistenci zmrzliny

POSTUP:

Banány oloupeme, nakrájíme a zmrazíme.  Po zmrazení rozmixujeme s 1/2 vanilkového lusku, který vydlabeme a s trochou citronu zcela dohladka. Můžete i přidat trochu čerstvého ovoce pro chuť a změnu 🙂

Podávejte s jahody nebo vašim oblíbeným letním ovocem .

Krásné pohodové a slunečné léto.