Zdravé rychlé recepty nejen na chřipkové období

těstoviny2 scaled e1584525627646

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Mrkvová polévka s medem a chipsy z Irského mechu (volitelné)

Ingredience:

  • 1 x cibule
  • 3 x střední mrkev
  • 1 x menší batát
  • voda
  • sůl
  • chilli (volitelné)
  • med
  • pomeranč

Postup:

Cibulku nakrájíme a orestujeme na trochu oleji dozlatova. Přidáme pak nadrobno nakrájenou zeleninu a zalijeme vodou. Vaříme na mírném ohni do měkka.  Pak tyčovým mixérem vše rozmixujeme na jemno, přidáme ke konci med, sůl a koření dle chuti a trochu šťávy z pomeranče.

 

 

Typ: přidejte zázvor a kurkumu a získáte tak úžasnou polévku na chřipku a nachlazení 🙂

 

K polévce můžete podávat krutonky a nebo tyto lahodné chipsy z Irského mechu, které chutnají famózně i samotné.

 

Chipsy: 

  • gel z Irského mechu
  • med
  • špetka soli
  • nasekané vlašské ořechy
  • šťáva z půlky pomeranče

Gel rozmixovat v mixéru se šťávou a medem na jemný krém, pak přidat špetku soli, chilli a vlašské ořechy. Rozetřete na pečící papír a sušte nebo pečte na 80 stupních několik hodin. Nechte pak přes noc ztvrdnout a rozlámejte na chipsy. Polévku a chipsy lze připravit i v RAW verzi při zachování nízkých teplot při vaření a sušení 🙂

 

Pesto z medvědího česneku trochu jinak

Není pesto jako pesto 🙂 Tohle pesto s medvědím česnekem  a Irským mechem je opravdu lahodné.

 

Ingredience:

  • Medvědí česnek
  • olivový olej
  • Mecheta (zdravé dochucovadlo s Irským mechem)
  • Himalájská sůl s Irským mechem
  • citronová štava
  • dýňová semínka

 

(množství dle vaší potřeby a chutě. Na 2 l nádobu od mixéru plnou česneku 4 PL oleje, lžička Mechety a soli, šťáva z 1 citronu a hrst semínek)

 

Vše dáme do mixéru a rozmixujeme na hrubo. Dáme do sterilovaných skleniček horkou vodou a uchováme v lednici.

 

Úžasně chutná s těstovinami, cherry rajčátky, rukolou, polníčkem a nutričním droždím. Máte tak hned rychlý chutný oběd 🙂

 

Zapečené jáhly na sladko

Ingredience:

  • 250 g jáhly (předem uvařit)
  • 2 jablka
  • 1 hruška
  • hrst strouhaného kokosu
  • skořice
  • kosovy cukr
  • hrst ořechů a semínek
  • 150ml rostlinného mléka
  • 2PL gelu z Irského mechu nebo  vajíčko

Jáhly uvařte a dejte do zapékací misky, přidejte ovoce, kokos, ořechy, cukr a skořici a promíchejte. V hrnečku rozmíchejte v mléce irský mech (lze použít odsolený prášek z mechu) nebo s vajíčkem a zalijte tím jáhly.Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 30 minut.

Podávat můžete s čokoládou, zmrzlinou či pyré z ovoce 🙂