prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Rubrika: Zdravé recepty

Tuřín, neprávem opomíjený
23.01.2017
Tuřín

Pamatuji si, kdy jsem jako desetiletá narazila v jedné výpravné knize na tuřín, který se zde nedočkal zrovna dobré pověsti, neboť příslušel těm nejchudším a dobytku, jakožto odpadní zelenina. Vrchnost, ta si pochutnávala na zcela jiných laskominách. Paradoxem však je, že pokud byl dobrý rok a úroda vzkvétala, nižší vrstvy se těšily dobrému zdraví, zatímco ty vyšší, zcela přejedené a kaloricky hluboce uspokojené, trpěly nejrůznějšími metabolickými neduhy, diabetem II. typu a dnovým onemocněním nevyjímaje. Tak tomu však bylo vždy, tmavý chléb, luštěniny, kořenová zelenina, ovoce ze zahrádek, masa poskrovnu, domácí sýr, ovesné, jahelné kaše, to vše zdobilo stoly skromného malého obyvatelstva. Čím jsme pak v hierarchii stoupali výše, tím jsme naráželi na bílé pečivo, sladké pamlsky, maso, tučné sýry, uzeniny, víno… A to se pak samozřejmě podepisovalo na zdravotním stavu panstva.

Protein granola
19.01.2017
Protein granola
Fit-day Protein granola. Výživná svačinka dodá tělu energii a potěší Vaše chuťové buňky.
Indická polévka z červené čočky
12.01.2017
Červená čočka
Červená loupaná čočka je bezkonkurenční v mnoha směrech. Má všechny výhody luštěnin, hodně bílkovin a dalších výživných látek a žádnou z jejich nevýhod. Díky tomu, že je loupaná, je výborně stravitelná, nemusí se namáčet a je mimořádně rychle uvařená. Hodí se jako první luštěnina pro děti. Loupaná červená čočka se prodává celá nebo půlená. Varem ztratí část své oranžové barvy a vždy se rozvaří do kašovité konzistence, proto se hodí hlavně do polévek, různých směsí, do pomazánek anebo na zahušťování. Červenou čočku si můžete koupit i v neloupané verzi, tato čočka je po uvaření hnědá (a i chuť je podobná jako u běžné hnědé čočky), zůstává vcelku. Tip: Pokud máte rádi hummus, ale nemáte připravenou a uvařenou cizrnu, zkuste místo ní použít loupanou červenou čočku, chuťově je to velmi podobné, výborné a hlavně rychlé.
Ovesný mandlový milkshake
05.01.2017
Milkshake
Dodejte si energii do nového roku s ovesným mandlovým milkshakem.
Ořechy
29.12.2016
Ořechy
Ořechy patří mezi výživově velmi hodnotné potraviny. Jsou skvělým zdrojem bílkovin, vitamínů, minerálů a velmi kvalitních tuků. Některé ořechy mají tak výrazné prospěšné vlastnosti, že je lze považovat spíše za doplněk stravy. Proto by v kuchyni rozhodně neměly chybět. Sepsali jsme ke každému z nich to nejdůležitější a přidali pár tipů, co s nimi.
Zdravé sváteční mlsání
22.12.2016
Vánoční polibek z lucumy
Vánoce se nezadržitelně blíží. Všude nás obklopuje vůně tradičního sladkého pečení a chutím i náladě na mlsání se dá těžko odolávat. I mlsat se však dá zdravě. Přinášíme Vám tipy na sváteční pochoutky, které vás překvapí svou jednoduchostí a báječnou chutí.
Vánoční stůl našich dětí
19.12.2016
Dítě s hvězdou

Maminky si mnohdy lámou hlavu tím, jak ozvláštnit vánoční stůl dětem starším jednoho roku, neboť jim chtějí dopřát a rozzářit tak ještě více onu vánoční atmosféru, která se překlene až k samotnému večeru, jakožto třešince na dortu. Od 12 měsíců již do jídelníčku smíme zařazovat „téměř vše,“ pozor si však stále dáváme na sůl a větší množství bílkoviny. Ačkoliv si děti mohou nyní pochutnávat na nepřeberném množství pokrmů, pamatujme na to, že tak, jak je v brzkém věku naučíme, se budou přibližně stravovat po celý svůj život. Vtiskněme jim tedy do mysli co nejpřijatelnější stopu.

Jasmínová rýže s bylinkovou treskou
15.12.2016
Treska
Chutná jasmínová rýže s bylinkovou treskou. Recept pro Vás připravila výživová poradkyně Štěpánka Čápová.
Avokádo, ovoce k přípravě sladkých i slaných pokrmů
12.12.2016
Avokádo
Avokádo, mnozí jej v obchodech bez povšimnutí míjejí, jakožto podivné ovoce s ještě podivnější, velmi nevýraznou máslovou chutí, o kterém ani nevědí, že jej lze zpracovat na desítky nejrůznějších způsobů. A využít tak právě onoho „mdlého“ podtextu, který lze být podpořen nejrůznějšími bylinkami, kořením, zeleninou, případně také ovocem, kakaem. Sama ve svém jídelníčku upřednostňuji pouze hrstku dovážených plodin, kdy mnohem raději využívám darů naší země, jako jsou jáhly, pohanka, ječné kroupy, špalda, ze zeleniny pak tu kořenovou, dýni, česnek, cibuli. No a vedle těchto doslova tradičních českých ingrediencí, využívám také nutričně bohaté quinoy, amarantu, chia semínek či právě avokáda. A avokádu, vskutku, neodolám.
Zapečená rajčata s bulgurem
08.12.2016
Rajčata

Bulgur, obilnina, která si vás získá svou jemnou oříškovou chutí a rozmanitostí použití. Získává se ze zrn tvrdých odrůd pšenice. Ta se namáčí, vaří a po usušení drtí na menší kousky. Díky jeho zpracování je použití v kuchyni snadné – není nutné jej vařit, postačí namočit nebo zalít vroucí vodou a nechat nabobtnat. Můžete jím v pokrmech nahradit rýži, hodí se do polévek, masových směsí, karbanátků, do salátů i jako samotná příloha.

Článků: 267   1 ... 3 4 5 6 7 ... 27
Etikoterapie – 7 pocitů, které nám poškozují zdraví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Priessnitzův obklad
Vytváření domněnek nás předurčuje k utrpení. Jak je nevytvářet?
5 prospěšných látek pro duši - kde je najít
Hořčík - symbol klidu a míru v těle
Jak to udělat, abyste zvýšili pravděpodobnost, že druzí vyhoví vaší žádosti
Otoky nohou
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS