prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Rubrika: Zdravé recepty

Jasmínová rýže s bylinkovou treskou
15.12.2016
Treska
Chutná jasmínová rýže s bylinkovou treskou. Recept pro Vás připravila výživová poradkyně Štěpánka Čápová.
Avokádo, ovoce k přípravě sladkých i slaných pokrmů
12.12.2016
Avokádo
Avokádo, mnozí jej v obchodech bez povšimnutí míjejí, jakožto podivné ovoce s ještě podivnější, velmi nevýraznou máslovou chutí, o kterém ani nevědí, že jej lze zpracovat na desítky nejrůznějších způsobů. A využít tak právě onoho „mdlého“ podtextu, který lze být podpořen nejrůznějšími bylinkami, kořením, zeleninou, případně také ovocem, kakaem. Sama ve svém jídelníčku upřednostňuji pouze hrstku dovážených plodin, kdy mnohem raději využívám darů naší země, jako jsou jáhly, pohanka, ječné kroupy, špalda, ze zeleniny pak tu kořenovou, dýni, česnek, cibuli. No a vedle těchto doslova tradičních českých ingrediencí, využívám také nutričně bohaté quinoy, amarantu, chia semínek či právě avokáda. A avokádu, vskutku, neodolám.
Zapečená rajčata s bulgurem
08.12.2016
Rajčata

Bulgur, obilnina, která si vás získá svou jemnou oříškovou chutí a rozmanitostí použití. Získává se ze zrn tvrdých odrůd pšenice. Ta se namáčí, vaří a po usušení drtí na menší kousky. Díky jeho zpracování je použití v kuchyni snadné – není nutné jej vařit, postačí namočit nebo zalít vroucí vodou a nechat nabobtnat. Můžete jím v pokrmech nahradit rýži, hodí se do polévek, masových směsí, karbanátků, do salátů i jako samotná příloha.

Cizrnový kotlík tagine s datlemi a dýní
01.12.2016
Cizrna
Cizrna, zvaná také římský hrách, patří mezi luštěniny. Je zdrojem významného množství kvalitních bílkovin, vlákniny, minerálů a vitamínů. Z minerálů stojí za zmínku železo, fosfor, draslík, vápník, zinek a hořčík. Vyniká svou oříškovou chutí, která je pro ní typická. V kuchyni má cizrna pestré využití. Můžete ji použít do polévek, jako přílohu k masu, do nejrůznějších pomazánek, případně jako mouku na lívance a zeleninové placičky nebo i k zahuštění pokrmů.
Biopotraviny jsou zdravé, plnohodnotné a plné přirozených chutí
24.11.2016
Nová biokuchařka Hanky Zemanové
Co jsou biopotraviny? Biopotraviny jsou jakékoli potraviny, které vznikly co nejpřirozenějším a zároveň kontrolovaným způsobem v rámci ekologického zemědělství. Znamená to, že kdykoli koupíte biopotravinu, investujete do ochrany půdy, vody a celého ekosystému země. Dnes už si v kvalitě bio můžete koupit cokoli, od obilovin, luštěnin přes maso, mléčné výrobky, zeleninu až po víno, čokoládu, sušenky, kečup nebo třeba uherák.
Jak se v zimě prostřednictvím stravy zahřát
21.11.2016
Kurkuma

Chladné měsíce s sebou přinášejí první plískanice a rýmy a ti, kteří přes léto nenačerpali dostatek vitamínů a minerálů, se mohou zdáti v nevýhodě. Nicméně, i na sklonek podzimu nám příroda předchystala nemalý zástup darů, ze kterých smíme ještě dlouhou dobu profitovat. Ochlazující saláty vyměníme za teplé prohřívající polévky, mátový čaj za zázvor, zařadíme skořici, majoránku, kurkumu, ze zeleniny pak cibuli, česnek, mrkev, petržel a dýni, experimentovat můžeme také s červenou řepou. Citrusy, které mnohdy obepluly půlku světa, vyměníme za jablka, hrušky či sušené ovoce. Nezapomínáme ani na jáhly, jakožto zdroj tepla a síly, ukrývající se v každém zrnku broušeného prosa. Jak s tím vším však naložit, když vše, co jsem zmínila, může se zdát mdlé, bez chuti a neuvařitelné?

Plíce - orgán měsíce listopadu
17.11.2016
Zelňačka s uzeným tempehem
Hluboký nádech…a výdech! Nejzatíženějším orgánem v listopadu budouPLÍCE. Slabost plic se projevuje jejich nedostatečností, většinou špatným dýcháním, spolu s narušením sliznic a přehnanou citlivostí pokožky. K tomu obyčejně přistupují poruchy lymfatického systému, zejména v oblasti hrudní kosti. Proto jsou velmi vhodné lymfatické masáže. Plíce jsou v čínské medicíně spojeny s tlustým střevem a potažmo s kůží. Může se tedy vyskytnout i zácpa, nadýmání, průjem nebo vyrážka. Levá plíce odpovídá levé tváři, pravá pak pravé polovině obličeje.
Superpotraviny v kuchyni
10.11.2016
Avokádová nutela

Superpotraviny – potraviny výjimečné svým obsahem vitamínů, minerálů, aminokyselin, stopových prvků, vlákniny, antioxidantů a dalších, tělu prospěšných, látek. Superpotraviny mají schopnost dodat tělu vitalitu, povzbudit imunitní systém, pomáhají detoxikovat náš organismus a vyživují tělo zevnitř. Výčet superpotravin je obrovský a dává nám možnost obohatit a zkvalitnit náš jídelníček.

Čatní z máty a koriandru
03.11.2016
Koriandr

Jednou z rostlin, která má příznivý vliv na žaludek a trávení, je Koriandr. Podporuje tvorbu žaludečních šťáv, působí blahodárně při bolestech břicha, křečích či nadýmání.  Koriandr je rostlina používaná v mnoha kuchyních světa. Její známost sahá až do dob starého Egypta. Čerstvé lístky jsou vhodné jako koření na ryby, do masových nádivek, salátů, pomazánek, omáček a dresingů, semena mají využití ve sladkém pečení.

Fazolovo-houbový guláš
27.10.2016
Fazolový guláš
Fazole - obrovská skupina, která má několik stovek zástupců různých velikostí, tvarů a zbarvení. Domovinou prakticky všech fazolí je americký kontinent. Je zajímavé, že fazole byly v Evropě přijaty o dost lépe než některé, dnes mnohem běžnější, potraviny jako brambory a rajčata. Zatímco posledním dvěma zmíněným trvalo i několik století, než si v Evropě vydobyly důležité postavení, fazole uspěly hned. Jednotlivé druhy mají velmi podobnou chuť, proto je budeme pojednávat v jedné skupině. Z výživového hlediska, některé fazole vynikají obsahem určitých vitaminů a minerálů, barevné fazole pak navíc obsahují antioxidanty.
Článků: 260   1 ... 3 4 5 6 7 ... 26
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Zloba a odsuzování druhých zkracují život
4+2 způsoby, jak rozproudit lymfu!
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Priessnitzův obklad
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Tři možnosti, jak si správně přát – například být zdravý
Jitrocel
Jak zatočit s pocitem těžkých nohou?
Otoky nohou

1161,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS