prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Rubrika: Zdravé recepty

Jak navýšit železo stravou u anemických dětí
07.08.2017
Dítě a zdravé jídlo
Anémií rozumíme stav, kdy hladina železa klesá pod přijatelnou úroveň, přesněji klesá množství červených krvinek a tedy i hemoglobinu, což může narušit celkový vývoj dítěte. 16 % železa totiž přísluší tkáni, kam řadíme také tkáň mozkovou. Zbylých 57 % připadne na hemoglobin, 7 % na svaly, 20 % na játra, slezinu, ledviny, kostní dřeň.
Jáhly, jako základ mnoha výtečných pokrmů
31.07.2017
Jáhly
O jáhlech jsem již psala několikrát, neboť vynikají jedinečnými léčivými účinky na celý zažívací trakt, oči, slezinu, ledviny, vlasy, zuby či kůži. Tyto jemné žluté kuličky mají svůj základ v prosném zrnku, bohatém na celou řadu minerálních látek, z nichž zmiňme například hořčík, železo, zinek, křemík, draslík či fosfor. Z vitamínů je pak přítomná převážná většina vitamínů skupiny B. Jáhly řadíme na seznam přirozeně bezlepkových potravin, které se vyznačují středním glykemickým indexem. Ten se pohybuje kolem 55 – 60. Záleží však, jak moc je během chystání rozvaříme.
Pak Choi, alias chutný čínský mangold
24.07.2017
Pak - choi

Již jste měli tu čest pochutnat si na křupavém a chutí jemně připomínajícím zelí pak choi? Pravda, v našich podmínkách není tolik rozšířen, přesto na něj na trzích čas od času narazím. Pak – choi řadíme do čeledi brukvovitých, ač v nás mnohých může vyvolávat dojem zelí, o to se ve své podstatě nejedná, neboť nevytváří hlávku. Zelenina se vyznačuje bílým silnějším stonkem, který je zakončen svěže zelenými lístky. Ty se mohou vařit, dusit, péci, ale také grilovat či napařovat. Osobně je však upřednostňuji spíše začerstva, díky čemuž si uchovávají širokou škálu benefitů, které se s narůstající teplotou mohou začít vytrácet. Zmiňme například životodárné enzymy, mnohé antioxidanty, které jsou termolabilní. Během varu navíc zelenina ztrácí svůj křupavý charakter, který je u pak choi tolik vítaný.

VIDEO: Rychlý recept na hráškovou pomazánku
20.07.2017

Můj tip na pomazánku z tvarohu, šlehačky a mraženého hrášku.
Kapusta, superhvězda mezi zeleninou
17.07.2017
Kapusta
Dnešní článek bych velmi ráda věnovala zelenině z čeledi brukvovitých, do které řadíme rovněž i květák, brokolici, zelí či ředkev. Onen titul superhvězdy jsem si vypůjčila od amerického nutricionisty, Jonnyho Bowdena, který kapustu pokládá za vitamínový skvost, ačkoli se tak mnohým vždy nejeví. Otázkou je, zda se kapusta, častý pokrm školních jídelen, svého nedobrého statusu vůbec kdy zbaví.
Je zdravá strava skutečně nákladná?
10.07.2017
Zdravé stravování

Tento dotaz slýchávám poměrně často, ať už na přednáškách či konzultacích, během kterých vyjadřujete obavu, že si nic z výčtu zdravějších surovin nebudete moci dovolit. Jednorázově snad ano, ne však již dlouhodobě. Dnešním článkem bych tedy velmi ráda vyvrátila onen fakt, který je pro mnohé překážkou a mnohdy zabraňuje vyzkoušet si něco nového.

O datlích…recept na banánovo-datlové muffiny
29.06.2017
Datle
Mnoho z nás má datle spojené s předvánočním časem kvůli obchodníkům, kteří je v tomto období zařazují do své nabídky vánočních potravinových produktů. Já Vám ráda předložím informace o datlích i nyní, uprostřed léta, neboť datle mají u mě v kuchyni vyhrazené místo po celý rok. Nejčastěji však v sušené formě, kterou tady v Čechách seženeme nejsnadněji, přestože čerstvé datle obsahují méně kalorií, cukru, avšak více vitamínu C.
Léto plné chutných a osvěžujících nápojů
26.06.2017
Žena s džusem

Dnešním článkem bych se velmi ráda zaměřila na odpovídající pitný režim, kterým si lze, v průběhu horkých letních dní, zpříjemnit posezení na zahradě, u vody, v práci, případně i jízdu autem či vlakem. Americký nutricionista Jonny Bowden doporučuje na každý kilogram tělesné hmotnosti vypít zhruba 30 ml vody, nicméně, každý z nás jsme jedinečný a fungujeme dle svých vlastních tělesných principů, plynoucích dle specifických zákonů. Proto, snažme se tedy především naslouchat potřebám vlastního těla.

Mandlové palačinky
22.06.2017
Mandle

Mandle jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku a fosforu, obsahují nezanedbatelné množství vitamínů B1 a B6, vitamínu E, hořčíku, zinku, mědi a manganu a kvalitních nenasycených mastných kyselin. Mandle jsou skvělé nejen samotné na mlsání, můžeme z nich vyrobit lahodné mandlové mléko či namlít na mouku. Mandlová mouka je výborná na pečení cukroví a sušenek, do těsta na palačinky, do dezertů, krémů a pro výrobu marcipánu.

VIDEO: Základní recept na zmrzlinu
15.06.2017

Moje oblíbená zmrzlina, kterou připravíte i bez zmrzlinovače. Potřebujete jen dvě základní ingredience a hotova je za tři minuty.
Článků: 286   1 2 3 4 5 ... 29
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Mozkové vlny: Která hladina vědomí je pro zdraví nejlepší?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
5 tipů pro každodenní detoxikaci
Nízký krevní tlak
Hroznové víno – zásobárna přírodních látek
Očista tlustého střeva pomocí přírodních látek
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS